8 листопада. Що відзначають в цей день та прикмети

8 листопада. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

У світі відзначають день радіології та день урбанізму. Крім того, сьогодні Всесвітній день без Wi-Fi і день піаніста. У православ'ї це день великомученика Димитрія Солунського, а у католиків великомученика Димитрія Мироточця. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

У другий понеділок листопада традиційно у світі відзначають День сиріт, який у США започаткував благодійний фонд The Stars Foundation. Це свято покликано донести до людей інформацію про необхідність допомоги дітям, які залишилися без батьків унаслідок військових конфліктів, стихійних лих чи нещасних випадків.

Всесвітній день без Wi-Fi – World Day Without Wi-Fi – прийшов до нас із Венесуели. Головним його завданням є звернути увагу громадськості на можливі ризики для здоров'я, пов'язані з бездротовими технологіями.

Медики із ВООЗ стверджують: радіочастотний діапазон, у якому працює Wi-Fi, не несе відчутної загрози здоров'ю людей. Але якщо людям це і не видається небезпечним, про природу цього не скажеш. Принаймні так вважає Міжнародна федерація захисників довкілля Federaciоn Ambientalista Internacional, зареєстрована у Венесуелі. Саме ця організація у 2016 році оголосила 8 листопада Всесвітнім днем без Wi-Fi, щоб звернути увагу громадськості на можливі ризики, пов'язані з повсюдним використанням бездротових технологій, та закликати людей використовувати кабельне підключення замість бездротового.

Міжнародний день радіології відзначають у різних країнах світу 8 листопада. Це свято з'явилося у 2012 році, за ініціативи Європейського товариства радіологів, Товариства радіологів Північної Америки, а також Американського коледжу радіології.

Дата свята присвячена річниці відкриття рентгенівського випромінювання у 1895 році. Під час своїх досліджень Рентген випадково помістив під пучок променів руку і здивувався, коли побачив власні кістки. Тоді й був виявлений ефект, який нині широко використовується в медицині для вивчення стану внутрішніх органів людини за допомогою рентгенівського випромінювання. До речі, український фізик Іван Пулюй відкрив рентгенівське проміння ще в 1881 році. На міжнародній електротехнічній виставці він показав трубку, яка випромінювала такі самі промені. Проте виставка мала технічний характер, тому у відкритті вченого не побачили цінності для медицини.

8 листопада також відзначають Всесвітній день містобудування або Всесвітній день урбанізму. Ідею свята запропонував професор Університету Буенос-Айреса Карлос Маріа делла Паолера, щоб зацікавити суспільство професійним проектуванням різних міських споруд. Нині свято відзначається більш ніж у 30 країнах світу.

Неофіційний День піаніста щороку відзначають 8 листопада. Незважаючи на відсутність офіційного статусу, це свято з кожним роком стає все популярнішим у музичному середовищі та впевнено виходить на міжнародний рівень.

Іменини: Антон, Опанас, Василь, Дмитро, Марк.

Православна церква вшановує пам'ять великомученика Димитрія Солунського, сина римського проконсула у Фессалоніках. Його батьки були таємними християнами. Імператор Максиміліан, який вступив на престол у 305 році, призначив його проконсулом Фессалонікийської області. Головне завдання, покладене на молодого проконсула, полягало в обороні міста від варварів та винищуванні християнства.

Але Димитрій замість того, щоб влаштовувати гоніння та страти християн, почав відкрито вчити мешканців міста християнській вірі та викорінювати язичницькі звичаї і поклоніння ідолам. Коли Максиміліан дізнався, що новопризначений ним проконсул – християнин, і багатьох римських підданих звернув у християнство, вирішив покарати його.

Дізнавшись про це, Димитрій завчасно наказав роздати своє майно жебракам, а сам вдався до поста і молитви, щоб підготувати себе до прийняття мученицького вінця. Імператор увійшов до міста, і Димитрій перед ним сміливо сповідав себе християнином і викрив неправду та суєтність римського багатобожжя. Максиміліан наказав ув’язнити Димитрія.

На світанку до в'язниці прийшли воїни, які пронизали його списами. За святого рівноапостольного Костянтина над могилою святого Димитрія було споруджено церкву. І лише через сто років, при будівництві нового величного храму, на цьому місці були знайдені нетлінні мощі святого мученика.

8 листопада відоме як Дмитрієв день, і українці відзначають його як день поминання померлих. Заведено ходити на цвинтар, упорядковувати могили, поминати мертвих словом і плачем. А після повернення з цвинтаря влаштовували поминальну трапезу.

Вважалося, якщо цей день буде холодним і сніжним, то такою буде і весна. Багряна зоря цього дня обіцяла сильний вітер, а запітнілі вікна говорили про швидке настання холодів.

У цей день:

1793 - У французькому Луврі відкрився музей.

1903 – Винайдено електрокардіограф у Нідерландах.

1917 – Перемога більшовицької революції у Росії, більшовики захопили Зимовий палац у Петрограді.

1923 - Нацисти з НСДАП здійснили спробу захопити державну владу в Німеччині, ця подія відома як "Пивний путч".

1994 рік – Уперше у складі київського "Динамо" у матчі проти "Шахтаря" на поле виходить 18-річний Андрій Шевченко.

1999 – Грузія вперше удостоїлася візиту Папи Римського (ним був Іван Павло ІІ).

За інформацією interfax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

УКРАЇНА — ДРУГА У СВІТІ ЗА СМЕРТНІСТЮ ВІД КОРОНАВІРУСУ

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини