8 травня. Що відзначають в цей день?

8 травня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 805 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 805 RUSSIAN AGRESSION

8 травня відзначають День пам'яті та примирення, Всесвітній день фасиліті менеджменту, Міжнародний день боротьби з таласемією, Всесвітній день боротьби з раком яєчників, День вільної торгівлі.

Православна церква - Світла середа; апостола і євангеліста Івана Богослова; преподобного Арсенія Великого.

День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років

Цей день присвячений пам'яті жертв Другої світової війни і є частиною міжнародного вшанування. Його встановлено відповідно до закону України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".

Мета цього пам'ятного дня - ще раз нагадати про невинні жертви війни, про безглуздо знищених унаслідок бойових дій людей, про жахливі воєнні злочини, злочини проти людяності.

Народи мали б примиритися задля недопущення повторення подібних подій знову. На жаль, надії не завжди виправдовуються і українці знову відстоюють своє право на існування, яке цього разу заперечують російські нацисти.

День вільної торгівлі

Ця подія була створена для просування і захисту політики вільної торгівлі та переваг, які вона може принести економікам у всьому світі. Його основна мета полягає в тому, щоб підвищити обізнаність і сприяти прийняттю вільної торгівлі в усіх країнах світу.

Всесвітній день фасиліті-менеджменту

Щороку святкують у другу середу травня.

Фасиліті-менеджмент - це координація людей та організацій, офісного простору, інфраструктури, що часто асоціюється з адмініструванням офісних центрів, спортивних комплексів, арен, шкіл, університетів, торговельних центрів, медичних закладів, готелів, промислових об'єктів, тощо.

Міжнародний день боротьби з таласемією

Цей день був заснований Міжнародною федерацією таласемії та спрямований на просування найкращих методів лікування та догляду за хворими.

Таласемія - група спадкових захворювань кровотворної системи, яка характеризується порушенням синтезу гемоглобіну. Тому основним проявом хвороби є анемія.

Всесвітній день боротьби з раком яєчників

Рак яєчників часто називають "тихим убивцею", оскільки він може не мати виражених симптомів на ранніх стадіях, що ускладнює його своєчасне виявлення.

Ще цього дня:

1900 - Андрея (Шептицького) призначено митрополитом Львівським;

1903 - Перший справжній дирижабль "Лебоді" здійснив свій перший політ на 37 км;

1919 - Центральною Руською Народною Радою укладено Ужгородський меморандум - рішення про приєднання Закарпаття до Чехословаччини;

1926 - Відбувся перший авіапереліт над Північним полюсом;

1942 - Друга світова війна: у Кораловому морі з борту атакованого американського авіаносця "Лексінгтон" евакуйовано 2735 осіб - наймасовіша в історії рятувальна операція;

1943 - Друга світова війна: закінчилося повстання Варшавського гетто;

1945 - У передмісті Берліна Карлсгорсті представники німецького командування на чолі з фельдмаршалом Кейтелем вдруге підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини, який набув чинності о 23:01;

1945 - Сотні мирних жителів Алжиру вбито воїнами французької армії під час Алжирського повстання;

1947 - Франція вийшла зі складу Міжнародного валютного фонду;

1949 - Парламентська рада в Бонні ухвалила "Основний закон" (Конституцію ФРН);

1951 - Іван Драч опублікував свій перший вірш;

1954 - Створено Федерацію футболу Азії;

1962 - У Лондоні перестали ходити останні тролейбуси;

1994 - Азербайджан приєднався до договору про припинення вогню в Карабасі;

2004 - Німецька поліція заарештувала 18-річного творця комп'ютерного вірусу "Sasser";

2021 - Вибух замінованого автомобіля перед школою в Кабулі, столиці Афганістану, убив щонайменше 55 осіб і поранив понад 150.

Церковне свято

День пам'яті Івана Богослова

8 травня Православна Церква відзначає День апостола і євангеліста Івана Богослова.

Апостол Іван Богослов - улюблений учень Ісуса Христа і автор "Одкровення Івана Богослова". Житіє Івана Богослова цілком природним чином зробило його патроном усіх, хто має стосунок до книг і книговидавництва.

Крім письменників, редакторів, видавців, друкарів, книгодрукарів своїм покровителем його вважають продавці книжок і працівники паперової промисловості.

Крім того, вважають, що молитва, піднесена святому апостолу Івану Богослову, рятує від отруєння, адже і сам Апостол Іван, викликаний до Риму імператором Доміцианом, прийняв отруту, яка на нього не подіяла.

Щороку з могили святого апостола Івана цього травневого дня виступав тонкий прах, який віряни збирали і зцілювалися ним від хвороб. Тому Церква і святкує пам'ять святого апостола Івана Богослова саме цього дня.

Світла середа

Світлу середу відзначають на третій день після Великодня. Світла середа є частиною Світлої седмиці - тижня, що починається в недільне святкування Великодня.

Іменини: Адріан, Арсеній, Іван, Ян.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини