8 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

8 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні церковне свято, яким цей день був в історії. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

 День грамотності 

Щороку 8 вересня відзначається Всесвітній День грамотності. Свято затверджене ООН відповідно до резолюції з активізації роботи всіх форм державних і громадських організацій для поширення грамотності.

Історія свята бере свій початок 8 вересня 1965 року. Цього дня в Тегерані відбулося відкриття Всесвітньої конференції міністрів освіти, метою якої було викорінення неписьменності. ЮНЕСКО в 1966 році проголосила 8 вересня Всесвітнім Днем грамотності. Проблема неписьменності в світі залишається актуальною і сьогодні. Світова статистика стверджує, що чисельність грамотного населення становить близько 4 мільярди людей. Кількість неписьменних коливається в межах 1 мільярда.

В Україні існує декілька проектів, які пропонують квоти іноземним громадянам, які бажають отримати освіту на території нашої країни.

 Міжнародний День солідарності журналістів 

Ініціатива проведення свята належить Міжнародній спільноті журналістів. Цього дня в Берліні в 1943 році був страчений літературний критик Юліус Фучик, діяльність якого небажаною Третьому Рейху. Під час перебування у в'язниці, літератор написав книгу "Репортаж із петлею на шиї", за яку був удостоєний Премії миру (посмертно).

Вперше Міжнародний День солідарності журналістів відзначили у 1958 році. Вчені, журналісти, літератори, волонтери, студенти провели безліч відкритих конференцій. За видатні заслуги перед суспільством були нагороджені представники цієї небезпечної професії з різних країн світу.

Щорічно в гарячих точках гине близько півсотні співробітників засобів масової інформації. Нерідко вони наближаються до джерел інформації дуже близько, нехтуючи власною безпекою. Також журналісти часто підключаються до незалежних розслідувань, щоб пролити світло на корупційні схеми, в результаті чого можуть поплатитися власним життям.

8 вересня, Литва відзначає День коронації Вітаутаса Великого та подяки за захист незалежності і свободи Великого князівства Литовського від Речі Посполитої.

Вітаутас Великий, з 1392 року великий князь Литви, син Кейстута. Після унії Литви з Польщею 1385 року Вітаутас (Вітовт), спираючись на литовських і російських бояр, що жили в російських областях Литви, боровся за незалежність Литви від Польщі.

4 серпня 1392 року в Острові (на кордоні Литви і Польщі) Вітаутас і польський король Ягайло уклали договір, за яким Вітаутасу передавалося Тракайське князівство, і він ставав фактичним правителем Великого князівства Литовського. За короткий час Вітаутас зміцнив централізовану владу і ліквідував наслідки внутрішніх чвар.

 Церковні свята: 

Свято Різдва Божої Матері Діви Марії, що відзначається католицькою церквою щорічно 8 вересня, присвячене спогадам про народження Матері Ісуса Христа - Пресвятої Діви Марії.

У Новому Завіті міститься вкрай мало відомостей про життя Богородиці і подія, що відзначається цього дня, зафіксована лише в церковному переказі.

У ньому повідомляється про те, що батьками Діви Марії були благочестиві Йоаким, що походив з роду царя Давида, і Анна - з роду первосвящеників. Діва Марія була народжена за особливою обітницею Бога, даною Йоакиму і Анні, коли вони вже були в похилому віці. Ім'я Богородиці було зазначено ангелом, який сповістив батькам і про саме її народження.

Сьогодні календар мусульманських свят і пам'ятних дат входить у другій місяць року - Сафар, який слідує за першим місяцем Мухаррамом. Для вірян місяць Сафар традиційно є місяцем ритуалів і спокою.

Православна церква відзначає пам'ять святої мучениці Наталії та її чоловіка Адріана, що жили на початку 4 століття в Нікомидії, на березі Мармурового моря. Наталія виросла в благочестивій християнській родині, але заміж вийшла за язичника - багатого і знатного юнака Адріана. Подружжя прожило разом трохи більше року, коли почалися гоніння на християн. З Наталії (Наталії) Овсяниці починали косити овес.

 Традиції: 

Цього дня пекли млинці і пригощали ними всіх членів сім'ї, запивали їх брусничним морсом або вівсяним киселем;

Цього дня моляться іконі святої Наталії про подружнє щастя і хороші відносини з родичами, причому, робити це можна як у церкві, так і вдома;

Вважається, що поставлена в будинку горобинова гілочка може стати вашим сімейним оберегом і зробити життя щасливим.

 Прикмети: 

Овес на столі - сить у животі;

Овес толокти до киселевого запаху, тоді і овсяниця вдасться;

Великий врожай горобини - до морозу;

 Іменини

Віктор, Георгій, Дмитро, Марія, Наталія, Петро, Роман.

 У цей день: 

1926 - Німеччину прийняли до Ліги Націй;

1930 - Співробітник компанії 3M Річард Дрю винаходить клейку стрічку - скотч;

1951 - У Сан-Франциско укладено мирний договір між Японією і союзниками, згідно з яким Японія відмовилася від усіх прав на Південний Сахалін і Курильські острови;

1952 - Вийшла повість Ернеста Хемінгуея "Старий і море";

1961 - З'являється перше повідомлення про зв'язок тютюнопаління із захворюваннями серця;

1991 - Македонія здобула незалежність;

2000 - Албанію прийняли до Світової організації торгівлі.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

В ХМІЛЬНИЦЬКОМУ РАЙОНІ ЗА ДОБУ ЗАФІКСОВАНО 3 НОВИХ ВИПАДКІВ ЗАХВОРЮВАННЯ НА COVID-19

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини