8 вересня. Що відзначають в цей день?

8 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 928 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 928 RUSSIAN AGRESSION

8 вересня відзначають День солідарності міст Всесвітньої культурної спадщини, День пам'яті жертв фашизму, Міжнародний день грамотності, Міжнародний день солідарності журналістів, Всесвітній день боротьби з муковісцидозом, Міжнародний день фізіотерапії, Міжнародний день журавля, День вибачень, День медсестри відділень дитячої гематології та онкології.

Ще сьогодні День бабусі та дідуся - у США, на Філіппінах, у Канаді та в Естонії. День відкритих пам'ятників у Німеччині, у Македонії - День незалежності, у Данії - День фіордів, в Аргентині - День фермера та сільськогосподарського виробника; у США - День хліба з фініками та горіхами, Національний день пам'яті домашніх тварин, Національний день подяки людям, які допомагають вигулювати собак, Національний тиждень подяки водіям вантажівок, Національний тиждень мистецтв в освіті; Національний день Андорри, Національний день волонтера та працівника сфери розвитку в Іспанії.

В Україні - День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості.

У Дніпрі - День міста.

Православна церква - Різдво Пресвятої Богородиці.

День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості

Це професійне свято було встановлено 1993 року Указом Президента України № 302/9312. День присвячений працівникам нафтової, газової та нафтопереробної галузей, визнаючи їхній внесок у розвиток економіки та енергетичної незалежності країни.

Всесвітній день боротьби з муковісцидозом

Муковісцидоз - рідкісне генетичне захворювання, яке вражає легені, підшлункову залозу та інші органи. Воно спричинене мутаціями в гені CFTR, що призводить до утворення густого і липкого слизу, який блокує дихальні шляхи та інші протоки, що спричиняє серйозні інфекції, запалення та інші ускладнення.

Всесвітній день журавля

Ідея відзначати цей день виникла у Сполучених Штатах 2002 року, коли вчені-екологи намагалися врятувати один із видів американського журавля. Вони підкладали його яйця в гнізда інших птахів, щоб гарантувати безпечне гніздування. Цей день став символом зусиль із охорони природи та збереження журавлів у всьому світі.

Міжнародний день солідарності журналістів

Заснований 1958 року на IV конгресі Міжнародної організації журналістів, найстарішого і найбільшого міжнародного журналістського об'єднання. Дата обрана не випадково: саме 8 вересня 1943 року в Берліні було страчено чехословацького журналіста Юліуса Фучика, який став символом боротьби за свободу слова.

День пам'яті жертв фашизму

Заснований 1962 року, щоб вшанувати пам'ять мільйонів людей, які загинули під час Другої світової війни через фашистські режими.

Вересень пов'язаний із двома важливими датами: початком Другої світової війни 1 вересня 1939 року та її завершенням 2 вересня 1945 року. Цього дня вшановують пам'ять як військових, так і мирних жителів, які стали жертвами війни, голоду, хвороб і репресій.

Цього дня:

1914 - Біля села Воля-Висоцька (тепер Жовківський район, Львівська область) штабскапітан Петро Нестеров здійснив перший в історії повітряний таран, під час якого загинув і він, і екіпаж австрійського літака;

1951 - У Сан-Франциско представники 48 країн підписали мирний договір з Японією за підсумками Другої світової війни. СРСР у цій акції участі не брав, і досі Росія як його спадкоємиця формально перебуває у стані війни з Японією;

1952 - Вийшло перше книжкове видання повісті Ернеста Хемінгуея "Старий і море";

1989 - У Києві засновано Народний рух України за перебудову;

1993 - Створено Всесвітню організацію міст культурної спадщини ЮНЕСКО. Відзначається як День солідарності міст Всесвітньої культурної спадщини;

2005 - Президент України Віктор Ющенко своїми указами відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко, а також звільнив із займаних посад секретаря Ради національної безпеки і оборони України Петра Порошенка, голову СБУ Олександра Турчинова, президента Національної телекомпанії України Тараса Стецьківа та голову Державної митної служби Володимира Скомаровського. Того ж дня В. Ющенко призначив виконувачем обов'язки прем'єр-міністра України Юрія Єханурова;

2005 - Російське ВАТ "Газпром" і німецькі концерни BASF AG і E.ON AG підписали в Берліні угоду про будівництво Північно-Європейського газопроводу (Nord Stream) через акваторію Балтійського моря (в обхід України, Білорусі та країн Балтії).

Цього дня народилися:

1896 - Олександр Соколовський, український письменник епохи Розстріляного Відродження;

1897 - Юхим Голишев, український композитор у Франції, скрипаль і художник. Був одним із перших відомих і визнаних композиторів додекафоністів;

1898 - Наталя Ужвій, українська акторка театру і кіно, народна артистка СРСР, лауреатка двох Сталінських і Шевченківської премій;

1913 - Петро Войновський, український політичний, військовий і громадський діяч;

1916 - Григорій Слуцький, український архітектор;

1928 - Василь Сологуб, український письменник;

1931 - Олександр Івахненко, український художник;

1947 - Микола Шопша, український оперний співак;

1947 - Олексій Вадатурський, український агропідприємець. Герой України;

1953 - Лідія Забіляста, оперна співачка, народна артистка України;

1963 - Вадим Перельман, кінорежисер, сценарист, продюсер;

1970 - Ніко Кейс, американська співачка й авторка пісень, українка за національністю;

1975 - Андрій Жованик, офіцер Збройних сил України, учасник російсько-української війни, Герой України (посмертно).

Церковне свято

Різдво Пресвятої Богородиці

Друга Пречиста або Осінини, християнське свято, присвячене народженню Діви Марії, матері Ісуса Христа.

За переказами, Марія народилася в Назареті від благочестивих батьків Іоакима та Анни, які довго молилися про дитину. Її народження стало великим благословенням для всього людства, адже через неї у світ прийшов Ісус Христос.

Одне з дванадесятих свят, має велике значення для християн, зазначає роль Марії як великої праведниці та заступниці людей.

Іменини: Іван, Георгій, Марія.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини