9 липня. Що відзначають в цей день?

9 липня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 867 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 867 RUSSIAN AGRESSION

9 липня святкують День моди, Міжнародний день знищення зброї.

В Аргентині - День незалежності, в Австралії - День Конституції.

Православна церква вшановує пам'ять святого священномученика Панкратія, єпископа Тавроменійського.

Міжнародний день знищення зброї

Ця подія пов'язана з негативними наслідками проведення довготривалих збройних конфліктів у країнах на південному сході Європи.

Після врегулювання конфліктів у цьому регіоні наголошувалося на наявності великої кількості зброї, яка перевищувала потребу, перебувала у незаконному володінні та використовувалася для злочинної діяльності, що часто призводило до людських жертв.

З метою запобігання незаконному потоку зброї, відповідальному її знищенню та безпеці на території держав Балканського півострова країнами-членами ООН було підписано Регіональний план боротьби з надмірним накопиченням та незаконним поширенням зброї.

Ініціаторами проєкту виступили РРС та ПРООН, основною складовою якого є підтримка та надання фінансової допомоги органам влади держав Південно-Східної частини Європи щодо утилізації надлишкової та конфіскованої зброї.

За роки дії кампанії майже в усіх країнах проводилися заходи щодо зменшення кількості зброї за підтримки ЄС, ПРООН та різних неурядових організацій, які надали допомогу для успішного виконання цих проєктів.

Ще цього дня:

1900 – Королева Вікторія схвалила Закон про утворення Австралійської федерації, на підставі якого створено нову державу Федерація Австралії (з 1 січня 1901);

1955 - Засновано Пагуошський рух вчених за мир, роззброєння та міжнародну безпеку (опубліковано Маніфест Рассела-Ейнштейна);

1961 – У Вінніпегу (Канада) відкрито пам'ятник Т. Г. Шевченку;

1972 - На околицях села Хрестище (Харківська область) провели перший в Україні ядерний вибух (підземний);

2002 - Організація Африканської Єдності, яка об'єднує 53 держави Африки, офіційно перетворена на Африканський союз;

2006 – Фінальний матч чемпіонату світу з футболу в Німеччині. Італія в серії післяматчевих пенальті перемагає Францію і вчетверте стає чемпіоном світу;

2018 - Саміт Україна-ЄС, між Україною та ЄІБ підписано угоду про виділення позики на EUR75 млн для реалізації проєкту "Підвищення безпеки автомобільних доріг у містах України".

Церковне свято

День пам'яті святого священномученика Панкратія, єпископа Тавроменійського

Панкратій народився в Антіохії (сучасна Туреччина) у благочестивій родині.

Після смерті батьків вирушив до Палестини, де став учнем апостола Петра. Згодом супроводжував апостола у його подорожах та проповідях. Після того, як Петро висвятив його в єпископа, Панкратій був направлений у місто Тавроменія на Сицилії (сучасна Таорміна). У Тавроменії Панкратій активно проповідував християнство, схиляв багатьох язичників до віри. За його діяльності у місті було збудовано християнську церкву, і місцева громада значно зросла.

Його активна діяльність та успіхи у поширенні християнства викликали ненависть серед язичників. Вони підняли бунт проти єпископа та його прихильників. Панкратія було схоплено і побито до смерті камінням в 1 столітті.

Мощі святителя спочивають у храмі його імені, у Римі.

Іменини: Олександр, Андрій, Іван, Кирило, Костянтин, Михайло, Федір.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини