9 травня. Що відзначають в цей день

9 травня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 75 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 75 RUSSIAN AGRESSION

9 травня – в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Всесвітній день справедливої торгівлі, Всесвітній день птахів, що мігрують і День Європи. Православна церква вшановує пам’ять святого Василя Амасійського.

Окрім цього, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

У 2015 році Верховна Рада України ухвалила закон про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, який встановив 8 травня Днем пам'яті та примирення, а замість радянського свята День перемоги було встановлено День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який щороку відзначається 9 травня.

День Європи

Подія має ще одну назву – День декларації Шумана. Історично існує два дні Європи. Перший – 5 травня. Він був заснований на честь створення Ради Європи у 1949 році. Другий – 9 травня – на честь того, що у 1950 році країни-засновники вперше запропонували створити Європейський Союз.

Церковне свято

Священномученик Василь, єпископ Амасійський, жив на початку IV століття в Понтії в місті Амасії. Він підтримував і втішав християн, які страждали від гонінь язичників. На той час Східною частиною Римської імперії правил Лікіній.

Лікіній запалився пристрастю до служниці своєї дружини Констанції, праведної діви Глафіри. Свята діва розповіла про це цариці та просила захисту. Констанція забрала служницю з міста, де у місті Амасії їй надав притулок святитель Василь.

Правитель дізнався про місцезнаходження Глафіри і зажадав, щоб її та святителя доставили до палацу. Праведна Глафіра померла, перш ніж наказ дійшов до Амасії. Святителя Василія направили до імператора.

Священномученик Василій Амасійський був обезголовлений. Його тіло разом із головою кинули у море. Знайшли святі мощі, які мали приємний запах поблизу Синопія. Бог чудесним чином знову поєднав голову з тілом, тільки лишився на шиї слід від меча. Мощі св. Василя перевезли в Амасію і поклали до збудованої ним церкви.

Ще цього дня:

1913 - Здійснив свій перший політ гідроплан С-10 "Гідро" Ігоря Сікорського;

1919 - Симон Петлюра був обраний головою Директорії УНР;

1920 - Проведено польсько-український парад на Хрещатику з нагоди визволення Києва від більшовиків;

1945 - Офіційна перемога СРСР та союзників над нацистською Німеччиною;

1962 - Перший політ у США вертольота-крана S-64 Ігоря Сікорського;

Іменини: Катерина, Григорій, Василь, Іван, Микола, Петро, Степан.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

БІЛЯ ОСТРОВА ЗМІЇНИЙ ГОРИТЬ РОСІЙСЬКИЙ ФРЕГАТ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини