9 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

9 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні церковне свято, яким цей день був в історії. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

9 вересня вручають Шнобелівську премію, у світі відзначають День краси, а у православних вшановують преподобного Пимена Великого. Є й інші свята, є прикмети цього дня, є речі, які робити заборонено.

Всесвітній день краси

9 вересня - Всесвітній день краси, свято, встановлене Міжнародним комітетом естетики і косметології CIDESCO у 1995 році.

Міжнародний комітет естетики і косметології CIDESCO вважається головною міжнародною Асоціацією терапії краси у світі, заснований у Брюсселі в 1946 році.

Перший в історії конкурс краси відбувся у Бельгії у вересні 1888 року, а перший конкурс краси "Міс Світу" - в Лондоні у квітні 1951 року. Крім конкурсів краси цього дня також проводять акції, фестивалі, в яких беруть участь люди із зовнішністю, що не відповідає модельним стандартам або є своєрідною. Професійне свято відзначають косметологи, виробники і продавці косметики, пластичні хірурги, працівники модельного бізнесу і всі фахівці індустрії краси.

День графічного дизайнера

Також в Україні 9 вересня відзначають День дизайнера-графіка. Сфера діяльності графічних дизайнерів досить вузька. Вони не опікуються архітектурним або текстильним дизайном. Їх напрям - журнальні і книжкові сторінки, колажі, сторінки сайтів, рекламні модулі. Ця цікава робота досить затребувана в сучасному світі, і тому в будь-якій великій і не дуже компанії, можна зустріти як мінімум одного дизайнера-графіка.

День тестувальника

Неофіційне свято - День тестувальника - відзначається сьогодні, оскільки 9 вересня 1947 року вчені Гарвардського університету, які тестували обчислювальну машину Mark II Aiken Relay Calculator, знайшли метелика, що застряг між контактами електромеханічного реле.

Виконана робота вимагала опису, і слово було знайдено - debugging (дебаггінг, дослівно: позбавлення від комахи) - так і нині називається процес виявлення і усунення багів (bugs) - причин збою роботи комп'ютера. А саме слово - похідна від англійського слова test - перевірка, випробування.

Таким чином, тестувальник програмного забезпечення (ПЗ) - фахівець, який проводить тестування ПЗ, з метою забезпечення і контролю якості програмного продукту або інформаційної системи.

Шнобелівська премія

Щоосені світ вшановує не лише нобелівських лауреатів, а й людей, яким вручається так звана Шнобелівська премія - пародія на престижну міжнародну нагороду, що присуджується видатним вченим.

У 2021 році в зв'язку з пандемією коронавірусу церемонію, як і минулого року, вирішено провести в онлайн-форматі.

Шнобелівська премія - її називають ще ігнобелівською (англійське слово ignoble перекладається як "ганебний") і антинобелівською - заснована в 1991 році. Її ідейним натхненником став гумористичний журнал "Аннали неймовірних досліджень" на чолі зі його засновником Марком Абрахамсом.

Щороку володарями цієї премії стають десять людей - "за досягнення, які змушують спочатку засміятись, а потім замислитися". Тобто премією нагороджують за незвичайні і дотепні дослідження, щоб привернути увагу і інтерес людей до науки, медицини і технологій. Втім, первісне формулювання звучало трохи інакше: "за досягнення, які неможливо відтворити - або немає сенсу це робити". За винятком трьох премій, присуджених у перший рік, Шнобелівська премія вручається за реальні праці. Кандидатів на здобуття премії може висувати будь-який охочий, допускається і самовисування.

Нагороду "шнобелівським" лауреатам вручають їх "нобелівські" колеги, надягають з цієї нагоди бутафорські окуляри, накладні носи і фески. До 2006 року під час церемонії вручення у величному лекційному залі місткістю понад тисячу осіб літали паперові літачки. Пізніше їх заборонили - з міркувань пожежної безпеки.

Оригінальна і сама нагорода: на додаток до сертифіката, що засвідчує отримання премії і підписаного трьома лауреатами Нобелівської премії, переможцям вручають медалі з фольги або щелепи, що клацають, на підставці.

У 2020 році премію за досягнення в медичній освіті дали загону державних лідерів: Жаіру Болсонару (Бразилія), Нарендрі Моді (Індія), Володимиру Путіну (Росія), Дональду Трампу (США), Борису Джонсону (Велика Британія), Олександру Лукашенку (Білорусь), Андресу Мануелю Лопесу Обрадору (Мексика), Реджепу Таїпу Ердогану (Туреччина) і Гурбангули Бердимухамедову (Туркменія). На думку Шнобелівського комітету, всі вони на прикладі епідемії COVID-19 продемонстрували світові, що політичні рішення впливають на життя (і смерть) людей швидше, ніж науковці та лікарі.

День пам'яті преподобного Пимена Великого

Преподобний Пімен Великий народився близько 340 року в Єгипті. Юнаком він дав обітницю мовчання і зречення від світу, пішов у пустельний скит неподалік від Діокла. До нього приєдналися його брати: старший Анувій і молодший, ім'я якого не збереглося.

Святий Пімен проводив дні і роки у працях і молитвах, був зразком чесноти.

Пост Гедалії

Пост Гедалії - день жалоби і посту, що відзначається 3 тішрея за єврейським календарем, наступного дня після Рош га-Шана. Якщо цей день випадає на суботу, пост зсувається на неділю. Піст триває від сходу сонця до появи перших зірок, у цей час нічого не їдять і не п'ють.

Іменини: 

Олександр, Анфіса, Володимир, Дмитро, Іван, Михайло, Степан.

Традиції:

9 вересня за народним календарем - Анфіса Горобинниця. Вважалося, що цього дня потрібно зібрати стиглі грона горобини і підвісити їх під стелею. Це повинно залучити вдачу в наступному році.

Горобина, за повір'ям, - потужний оберіг від нечистої сили, тому вона повинна обов'язково бути присутньою в будинку.

Прикмети:

Грім гремить- осінь буде теплою.

Багато жолудів - зима буде суворою.

Великий врожай горобини - осінь буде дощовою.

У цей день:

1776 - Затверджено нову назву Об'єднаних колоній Америки - Сполучені Штати Америки.

1886 - У столиці Швейцарії Берні підписана Конвенція про охорону літературних і художніх творів - перша міжнародна угода в галузі авторського права.

1913 - Російський військовий льотчик Петро Нестеров уперше виконав фігуру складного пілотажу "мертва петля".

1926 - Заснована американська телекомпанія NBC.

1932 - Іспанський уряд надав автономію Каталонії.

1944 - СРСР і Польща уклали договір про відселення лемків зі Східної Польщі.

1945 - Закінчення Японсько-китайської війни (1937-1945).

1956 - Елвіс Преслі вперше з'явився на національному телебаченні.

1961 - У Києві відбувся перший виступ Українського державного балету на льоду.

1965 – Рок-гурт "Роллінг Стоунз" учетверте посів першу сходинку британського хіт-параду з піснею Satisfaction.

1969 - У Канаді набув чинності Мовний Акт, який проголошував англійську та французьку мови офіційними на всій території країни.

2001 - О 1:46:40 за Гринвічем годинник відрахував мільярдну секунду ери UNIX, яка почалася опівночі 1 січня 1970 року - саме від цього моменту Unix-системи відраховують "внутрішній" час.

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

УЧНІВ ОДНІЄЇ ЗІ ШКІЛ УЛАНІВСЬКОЇ ГРОМАДИ ВІДПРАВИЛИ НАВЧАТИСЯ ДИСТАНЦІЙНО

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини