День хрещення Київської Русі-України

День хрещення Київської Русі-України

День пам’яті рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича відзначається 28 липня. Він був онуком святої княгині Ольги, день пам’яті якої відзначають 24 липня.

Князь Володимир не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. Народився майбутній князь 954 року в Києві. Період його князювання в Києві тривалий — 35 років — від 980 до 1015 року.

Хрещення Русі відбулося в 988 році. Його ініціатором став князь Володимир, який поставив перед собою мету об’єднати землі і централізувати владу, для чого необхідна була зміна світогляду. Князь вважав, що спільна релігія допоможе вирішити безліч внутріш- ньодержавних конфліктів, незважаючи на те, що більше 30 років був язичником. За легендою, до хрещення Русі Володимиру довелося пройти випробування вірою. Йому пропонували прийняти і іслам, і католицтво, і іудаїзм, але він вибрав православ’я. Спочат- ку київський князь Володимир Святославович охрестився сам, а після віддав наказ жителям Києва пройти обряд хрещення. За наказом князя збудували чимало храмів, зокрема Десятинну церкву в Києві. Слідом за столицею поширення нової релігії почалося в інших містах. Процес затягнувся на кілька століть, адже після смерті Володимира був продо- вжений його сином — Ярославом Мудрим.

Проте християнство на українських землях появилося задовго до Володимирового хрещення. Поширення християнства на українських землях датують І ст., пов’язуючи з легендарним перебуванням на Київських пагорбах апостола Андрія Первозванного. Більш чіткі історичні дані є про перших християн-мучеників в Криму, зокрема тут загинув муче- ницькою смертю один з перших Римських архиєреїв Папа Климентій І. Його голову пізніше від- шукали святі Кирило та Мефодій.

Різноманітні джерела говорять

про хрещення Київського князя Аскольда у 860 р. під час походу на Константинополь. Є припущення, що тоді ж князь намагався хрестити і киян, навіть привіз єпископів для створення церковної структури. Проте у 882 році його вбили, а релігійна реформа провалилася через сильний спротив язичників.

Нове піднесення християнства у Київській Русі розпочалося при святій княгині Ользі, яка визнана також рівноапостольною. Натомість на західноукраїнських зем- лях християнство поширилося у ІХ-Х ст. з Моравії, де Церкву заснували рівноапостольні свв. Мефодій і Кирило.

Тому хрещення Русі княземВолодимиром було продовженням тривалого процесу християнізації Київської Русі.

Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі став згідно з указом Президента України Віктора Ющенка у 2008 році. Слід додати, що 28 липня вважається днем смерті Князя Володимира, а саме хрещення, найбільш ймовірно, відбулося 14 серпня (за новим стилем).

У День хрещення Київської Русі по всій Україні збираються тисячі віруючих на урочисті богослужіння, після закінчення яких здіснюють традиційний хресний хід. Також у багатьох містах проводяться культурні та просвітницькі заходи.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини