Хмільницький музей - частина культурної спадщини різних народів

Хмільницький музей - частина культурної спадщини різних народів

18 травня відзначається Міжнародний день музеїв. В цей день більшість з них працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали. Міжнародний день музеїв з'явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про заснування цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш, ніж у 150 країнах.

Термін "музей" в перекладі з грецької мови означає місце, присвячене музам, дочкам богині пам'яті Мнемозіти. Вважаючи їх покровительками науки і мистецтва, греки будували на їхню честь храми, які називали музейонами. Саме звідси й походить термін "музей". Але у наш час зміст поняття "музей" змінився і розширився. Адже сьогодні музеї - це заклади, де вивчаються та зберігаються пам'ятки природи, матеріальної і духовної культури. Саме в музеях  можна побувати в давньому минулому, побачити сьогодення людства, його здобутки і навіть заглянути у майбутнє. У музеях України дбайливо зібрано і зберігається все, що нам, українцям, дороге, що є гордістю нашого народу, і це закономірно: адже не вартий майбутнього той народ, який не цінує свого минулого.

Саме з таким гаслом працюють співробітники Хмільницького історичного музею під керівництвом Наталії Миколаївни Пацанівської.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХМІЛЬНИЦЬКІ ЛЕГКОАТЛЕТИ ПЕРЕМОЖЦІ ОБЛАСНОГО ЧЕМПІОНАТУ

Як розповідає екскурсовод музею Юрій Сиченко, заглибитися в атмосферу старовини й історії допомагає той факт, що Хмільницький історичний музей розташований в історичній будівлі – у кутовій вежі, яка розташована на замковій горі та до відкриття тут музею, за більш як 400 років свого існування, використовувалася для різних цілей. Вежа була однією з частин укріплення, яке було зведене за наказом польського короля Сигізмунда І у 1534 році. З 1672 по 1699 роки Хмільник перебував під владою турків, а в кутовій вежі була облаштована мечеть. А вже за часів Російської імперії з 1804 по 1917 рік тут розміщувалась православна церква. Свою ж діяльність Хмільницький історичний музей розпочав 8 листопада 1976 року та діяв на громадських засадах. Першим директором музею став Микола Кирилович Іващук. З того часу й розпочалася діяльність зі збору старожитностей, експонатів та дослідження історії рідного краю. 

- Жителі міста та району, а також гості нашого краю, відвідавши музей, можуть дізнатися більше про історію Хмільницького краю із найдавніших часів, період Другої світової війни, можуть поринути в типовий побут Хмільниччини минулого століття, а також дізнатися історію виявлення радонових вод та познайомитися з видатними діячами Хмільницького краю, - говорить Наталія Миколаївна.

Дуже часто працівники музеїв стикаються з різноманітними проблемами розпочинаючи від відсутності відвідувачів і закінчуючи тим, що для влади музеї не в пріоритеті, що призводить до недофінансування чи закриття закладів. Це виливається в те, що в підростаючого покоління втрачається інтерес до своєї історії, до якої можна «доторкнутися руками», і з’являється мода не на свої рідні традиції та звичаї, а на запозичені чи насаджені. Тому, маючи нагоду, відвідайте Хмільницький музей, долучіться до історії рідного краю та станьте модними. Адже знати історію  і культуру рідного краю - це модно!

Юрій ЧЕХУТА


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У С. ШИРОКА ГРЕБЯ ТИМЧАСОВО ПРИПИНЯТЬ ГАЗОПОСТАЧАННЯ

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини