Маєш неоформлених працівників - сплатиш 60 тисяч гривень штрафу

Маєш неоформлених працівників - сплатиш 60 тисяч гривень штрафу

З 1 липня 2021 року Держпраця  розпочала інспектування суб’єктів господарювання, аби виявити неоформлених працівників. Перевірки проводять серед роботодавців з найвищим ризиком використання незадекларованої праці. У полі зору перевіряючих роботодавці, які не відреагували на тривалу інформаційну кампанію та продовжують ухилятися від декларування найманих працівників.

За інформацією Держпраці, з 1 липня на всій території України стартувала інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин.

До неї долучилися інспектори праці, представники Національної поліції, Державної податкової служби, Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної міграційної служби та органів місцевого самоврядування.

Інформаційні бази ДПС надали Держпраці можливість відібрати роботодавців, які мають високий ризик використання незадекларованої праці, зокрема, за такими критеріями:

• невідповідність кількості працівників фактичним обсягам виробництва;

• наявність випадків використання незадекларованої праці, виявлених іншими контролюючими органами;

• відсутність найманих працівників у роботодавців сфери торгівлі та послуг, яким видані ліцензії на підакцизні товари тощо.

Динаміку працевлаштування працівників, а також їх кількість у конкретних роботодавців інспектори праці постійно відстежують. До роботодавців, у яких при збереженні рівня активності господарської діяльності зменшиться кількість працівників після завершення інспекційних заходів, увага буде особливо прискіпливою, в т. ч. і шляхом проведення повторних інспекційних заходів.

У полі зору працівників Держпраці будуть роботодавці, які «не зрозуміли» роз’яснень і продовжують ухилятися від декларування найманих працівників.

Зазначені заходи включають два етапи:

•       інформаційну кампанію — про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці;

•       інспекційну — серед роботодавців, які мають найвищий ризик використання неоформлених працівників.          Інформаційна кампанія тривала шість місяців 2021 року. Інспектори праці поінформували  роботодавців та їхніх працівників про переваги офіційного працевлаштування.

Під час другого етапу роботи інспекції, працівники Держпраці  шукатимуть роботодавців, які попри тривалі інформаційні заходи продовжують ухилятися від декларування найманих працівників.

Держпраці та ДПС об’єднали зусилля, завдяки чому мають можливість оперативно виявляти і забезпечити інспектування роботодавців із найвищим ризиком використання незадекларованої праці.

Інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця у будь-який день і час та перевірити, чи оформив він трудові відносини з працівниками. Щоб виявити незадекларованих працівників, інспектор має право безперешкодно проходити до виробничих, службових та адміністративних приміщень, знайомитися з документами, спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, ставити їм запитання й отримувати пояснення.                                                                                                                               

Якщо інспектор праці виявить незадекларованих працівників, невідкладно вживатиме заходів. Роботодавців притягатимуть до відповідальності за порушення у сфері законодавства про працю.

Відповідальність за неоформленого працівника, підміну трудового договору цивільно-правовим, виплату заробітної плати у конверті, виплату винагороди працівникові без нарахування і сплати ЄСВ та податків, фактичне використання праці працівника повний день, коли оформили його на неповний робочий день, — становить 10 мінімальних заробітних плат (мзп) за кожного працівника, стосовно якого вчинили порушення (ст. 265 Кодексу законів про працю України). У 2021 році — це 60 000 грн (6000 грн × 10).

Якщо вчините таке порушення повторно протягом двох років, доведеться сплатити вже 30 мзп за кожного працівника, щодо якого припустилися порушення. У 2021 році такий штраф дорівнює 180 000 грн (6000 грн × 30).

Як бачимо, фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які несе роботодавець, коли оформлює трудові відносини з працівниками відповідно до законодавства. Тож інспектори  радять убезпечитися від штрафів.

 

Л.ОНОФРІЙЧУК,

головний державний інспектор Управління Держпраці

у Вінницькій області

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини