На Вінниччині "накрили"сімейних лікарів, які торгували підробними COVID - сертифікатами

На Вінниччині "накрили"сімейних лікарів, які торгували підробними COVID - сертифікатами

Служба безпеки України заблокувала протиправну діяльність медпрацівників Вінниччини, які видавали міжнародні свідоцтва про вакцинацію від COVID-19 без фактичного проведення щеплення.

За даними слідства, схему організували лікарі сімейної медицини місцевих комунальних закладів охорони здоров’я. «Клієнтів» медики знаходили серед пацієнтів, які не бажали вакцинуватися, а також через посередників.

Упродовж кількох місяців зловмисники виготовляли щодня до 5 фейкових сертифікатів. За виготовлення фальшивки та внесення неправдивих відомостей в електронну систему «eHealth» вони брали від 3,5 тис до 7,5 тис грн.

У ході обшуків, проведених за місцем роботи і мешкання зловмисників та в їх приватних автомобілях оперативники СБУ виявили та вилучили:

- мобільні телефони із доказами протиправної діяльності;

- підроблені довідки про проходження вакцинації та COVID-сертифікати;

- чорнові записи із переліком «вакцинованих» осіб.

Триває слідство за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Викриття протиправної діяльності проводило Управління СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Вінницької окружної прокуратури.

Служба безпеки України звертає увагу, що за виготовлення та використання підроблених документів, у тому числі сертифікатів про вакцинацію від COVID -19, передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Пресслужба СБУ у Вінницькій області

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини