Ноу-хау по-хмільницьки

Ноу-хау  по-хмільницьки

Одним із найдавніших та найулюбленіших занять українців було бджільництво. Корисні властивості меду відомі всім, а важливість існування на Землі маленьких крилатих трудівниць неодноразово наголошувалась світовими вченими. Багато хмільничан тримають пасіки: для когось це спосіб підробітку, а для когось – неймовірний заряд енергії, улюблене заняття, завдяки якому отримує насолоду. Як-от для хмільничанина Ігоря Баранюка, який поза своїм робочим часом відпочиває душею біля крилатих красунь.

Ігор Баранюк родом з Волині, у Хмільнику проживає з 2003 року. За освітою Ігор  Георгійович юрист, а бджільництво вважає своїм хобі. Має невеличку пасіку, а нещодавно власноруч зробив борть. Борті – це колодні вулики.

- Захотілося зробити такий вулик, оскільки здавна бджоли селилися саме в дуплах дерев. І так було закладено  природою. Особливих знань з методики будування таких вуликів не маю, дивився в Інтернеті, а дещо сам додумував, - розповів Ігор Георгійович.

Взимку йому на очі натрапив підходящий кусок дерева, з яким довелося "погратися" аж три тижні. Продовбав отвір в деревені теслом – повернутою й заокругленою сокирою. Видовбавши, зробив ззаду двері, звідки колись будуть вийматися рамки з медом. У новий бджолиний будиночок помістився цілий рій. Висотою таке хмільницьке ноу-хау два метри. З колодного вулика мед збиратимуть аж через рік, у серпні.

Ігор Баранюк каже, що бджілки мають це місце обжити самі, набратися сил перед зимою. У господаря в запасі ще є одна заготовка, для ще одного подібного вулика. Але він буде значно менший і лежачий.

Алла Корнієнко

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини