Переселенці з гарячих точок, що зареєстровані на Вінниччині зможуть отримати фінансову допомогу ООН

Переселенці з гарячих точок, що зареєстровані на Вінниччині зможуть отримати фінансову допомогу ООН

Офіційно зареєстровані на Вінниччині переселенці з гарячих точок зможуть отримати фінансову допомогу ООН, - повідомляють Життєві обрії з посиланням на Вінницьку обласну військову адміністрацію.

В регіоні працює місія Всесвітньої продовольчої програми в Україні.

На зустрічі керівництва обласної військової адміністрації та представників ВПП ООН в Україні було вироблено алгоритм співпраці та механізми надання продовольчої і грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам, які  зареєстровані у громадах Вінниччини.

Перша заступниця начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна та директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОВА Світлана Ярмоленко обговорили найважливіші аспекти допомоги переселеним громадянам із координаторкою з надзвичайних ситуацій Всесвітньої продовольчої програми в Україні та прилеглих країнах Корін Флейшер. У зустрічі також взяли участь Салім Муса – представник ВПП та Педро Матос – представник Вінницького офісу ВПП.

В процесі перемовин сторони зосередились на трьох напрямках:

- Підтримка переселенців  (на перших етапах допомога надаватиметься усім переселеним громадянам в області, щоб розпочати процес і не затягувати його);

- Допомога і підтримка лікарень, госпіталів, дитячих садочків та соціальних установ (продуктова та фінансова);

- Підтримка малих підприємців і фермерів ( в більш далекій перспективі).

Розмова точилась навколо реальних потреб громад області та допомоги переселеним громадянам і вразливим групам населення аби продовжити співпрацю в єдиній системі.

Корін Флейшер відзначила серйозну роботу Вінницької обласної військової адміністрації по організації підтримки внутрішньо переміщених осіб у складних умовах та охарактеризувала програми, якими опікуються представники ВПП ООН: «Ми надаємо гуманітарну допомогу по всьому світу. Основна наша програма - продовольча. Так, лише в минулому році допомогу від нас  отримали 25 млн людей із 19 країн світу. Минулоріч на таку допомогу було витрачено 9 мільярдів доларів. Ми в Україні з 2018 року, але не були настільки затребувані, наразі вже другий місяць йде війна, тож ми тут саме для того, щоб допомагатиМи від самого початку привезли багато їжі довготривалого споживання, призначили людей для координації роботи, але щоб усе запрацювало – потрібен деякий час. Зараз в Україні працює 1 мільйон наших співробітників. Окрім продуктової програми, ми також маємо програму фінансової підтримки за рахунок пожертв, які надходять для України».

Пані Флейшер зазначила, що на Вінниччині  представники ВПП будуть втілювати переважно фінансову програму, оскільки у переселенців тут є доступ до ринків та супермаркетів, тому підтримка буде у формі готівки.

 «Якщо говорити про переважну підтримку від ООН  внутрішньо переміщених осіб їжею чи готівкою на території Вінниччини, то домінуючою має бути готівка, вона є більш актуальна,- зауважила в ході обговорення Наталя Заболотна.- Продукти є в магазинах, їх можна придбати, на відміну від окупованих територій. Кількість ВПО в громадах не є сталою, тож є потреба  постійно обмінюватись  інформацією з представником ВПП Педро Матосом, скажімо – раз на тиждень, для прогнозування ситуації. Готівкова допомога дає можливість не лише підтримати місцевий продуктовий бізнес, але й купувати інші  речі, які є необхідними для переселенців. Більшість місць, де розміщені переселенці у малих громадах – це пристосовані приміщення: школи, садочки, спортивні споруди, будинки культури. Як правило там залишились люди, які зовсім не мають коштів. Ті, хто їх мав, знаходять собі більш комфортне житло у великих містах».

Своєю чергою, Педро Матос акцентував,  що в місії є вже розроблена система, але важливо напрацювати спільний алгоритм дій для більш ефективної співпраці саме з громадами Вінниччини, враховуючи, що завданням ВПП ООН також є підтримка місцевого бізнесу і найбільш вразливих категорій.

Підтримав цю думку і Салім Муса, який зауважив, що продуктова програма на даний час більш актуальна на Сході України. «Вінниччина наразі більше потребує кеш, але ж ми можемо паралельно надавати і борошно, олію, будь-які продукти, які потрібні для шкіл, лікарень, дитячих садочків»,- підкреслив  представник ВПП.

Салім Муса запропонував розробити і надати список потреб від громад стосовно продуктової програми, підкресливши, що преференції  від представництва Всесвітньої продовольчої програми в Україні  також надаватимуться сім’ям, де є діти та люди з інвалідністю.

Підсумовуючи результати зустрічі, Наталя Заболотна підкреслила: «Найважливішим є те, що досягнуто домовленості щодо впровадження окремих програм в рамках діяльності Всесвітньої продовольчої програми на теренах Вінниччини в усіх громадах. З огляду на можливість доступу ВПО до продуктів та інших товарів у магазинах, досягнуто домовленість зосередитись саме на їх грошовій підтримці. Також важливим аспектом домовленостей є підтримка малих фермерських господарств – наші партнери зацікавились і висловили готовність до подальшої дискусії з цього питання».

Сьогодні у Вінницькій області більше 45 тисяч внутрішньо переселених осіб, внесені до державного реєстру та отримали посвідку. На рівні громад цифра переселенців сягає 72- х тисяч. Тобто є усі контакти цих людей задля можливості надати вже за кілька днів необхідну їм допомогу.

«Технічно Вінниччина до цього готова – зазначила Наталя Заболотна,- у громадах наявні програмні комплекси «Соціальна громада», через які і здійснюється реєстрація ВПО,  функціонують також ЦНАПи, прозорі офіси, які є у кожній громаді, тож допомога може бути надана максимально швидко. У цьому зараз однаково зацікавлені обидві сторони. Надалі в області будуть розроблені критерії і цільові групи для надання допомоги»,- підсумувала посадовиця.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

МАЙНО ГРОМАДЯН РОСІЇ ТА УКРАЇНЦІВ, ЯКІ ЗАПЕРЕЧУЮТЬ ВІЙНУ - НАЦІОНАЛІЗУЮТЬ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини