СБУ відкрила секретні матеріали періоду комуністичного тоталітаризму: науковці напишуть книгу про репресованих вінничан

СБУ відкрила секретні матеріали періоду комуністичного тоталітаризму: науковці напишуть книгу про репресованих вінничан

Архів Управління СБУ у Вінницькій області надав доступ науковим редакторам штатної редакційно-видавничої групи для підготовки та видання чергових книг «Реабілітовані історією», - повідомляють Життєві обрії.

Зараз триває підготовка шостого тому видання «Реабілітовані історією. Вінницька область», де буде розсекречено матеріали кримінальних справ репресованих осіб краю.

Науковці планують дослідити понад 1000 архівних кримінальних справ. Вони стосуються репресованих осіб у першій половині ХХ століття тоталітарним режимом СРСР.

До видання увійдуть раніше засекречені матеріали кримінальних справ, за якими було засуджено патріотів України, у тому числі вояків УПА, членів ОУН.

У вільний доступ вперше потраплять анкети, протоколи допитів, вироки, фотокартки та опитування свідків тих подій.

У межах проєкту науковці планують відновити історичну справедливість. Архівні матеріали на репресованих громадян, які не реабілітовані, але мають на це право, будуть подані до Обласної комісії з реабілітації для визнання їх реабілітованими чи потерпілими від репресій.

Вільному та неупередженому дослідженню минулого сприяє системна співпраця Архіву Управління СБУ у Вінницькій області з Державним архівом Вінницької області та комунальним підприємством «Центр історії Вінниці».

Усі, кого цікавить період тоталітарного комуністичного режиму, можуть скористатися архівними фондами СБУ.

Пресслужба СБУ у Вінницькій області

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини