Сьогодні Україна відзначає День соборності -свято, яке символізує єдність українського народу

Сьогодні Україна відзначає День соборності -свято, яке символізує єдність українського народу

Сьогодні Україна відзначає День соборності – свято, яке символізує єдність українського народу. Це одне із найважливіших свят нашої країни.

22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві було оголошено законопроєкт про злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину самостійну державу. 
 

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили та за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», – йшлося у зачитаному в серці столиці універсалі. 
 

Ця подія була відзначена урочистим парадом українських військ.
Перше святкування Дня соборності України відбулося 22 січня 1939 року в місті Хуст, на той момент столиці Карпатської України – автономної Чехословаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцятитисячна вулична процесія за участі населення, яке з’їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю для згадки про події 20-річної давнини.
Головною традицією у День соборності є утворення «живого ланцюга» єднання. Вперше така масова акція відбулась у 1990 році на 71-шу річницю Акта злуки. У той день близько мільйона людей, узявшись за руки, утворили міцний ланцюг від Києва до Львова. Відтоді в Україні «живий ланцюг» став символом єдності та прагнення українського народу до свободи.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини