Сьогодні  відзначаємо Покров Пресвятої Богородиці

Сьогодні  відзначаємо Покров Пресвятої Богородиці

Сьогодні велике православне свято - Покров Пресвятої Богородиці. За однією з легенд про виникнення свята, мешканці Константинополя, намагаючись врятуватись від загарбників, звернулись з молитвою до Богородиці про порятунок. І вона з’явилась перед людьми та вкрила їх своїм покровом так, що вороги не побачили цих людей. Тому православні люди шанують Пресвяту Богородицю та вірять, що вона позбавляє від всіх бід.
Цього дня кожен віруючий звертається з молитвою до Богородиці, просячи у неї вельми міцного здоров’я, допомоги, підтримки та захисту, також сприяння в сімейному житті і, звичайно ж, в коханні. Вважається, що протягом усього року, Богородиця оберігає прохача, покриваючи його безпосередньо своїм покровом. 
За народним повір'ям, на Покров вранці - осінь, ввечері - зима. Якщо білка до цього дня закінчила линяти - до м'якої зими. На Покров сніг - в Різдво Сніг. 
Покров збігається зі святом українського козацтва. У запорозьких козаків був особливий культ Богородиці-Покрови, як заступниці та захисниці від ворога. Головна січова церква завжди була названа на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображували її й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. По завершенні походу - незалежно від його успішності – козаки відправляли молебень на честь Божої Матері.
Саме на свято Покрову Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, на козацькій раді січовики щороку обирали собі кошового отамана. За звичаєм, він мав двічі відмовитися від честі очолити козацтво. Погоджувався після третьої пропозиції. Цим ніби підкреслював, що йде на цю посаду не з власної волі, а на прохання козаків. Новообраний кошовий дякував січовикам за честь і кланявся на чотири боки.
Особливе пошанування Покрову Богородиці почалося, коли козацтво створило свою державу – Гетьманщину. Козаки настільки вірили в силу Покрову Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрову, що впродовж століть в Українi воно отримало й назву - Козацька Покрова. Тому свято Покрову в Україні вiдзначається ще й як день українського козацтва.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини