У Хмільницькій центральній лікарні працює гінекологічний кабінет для жінок, постраждалих від насильства

У Хмільницькій центральній лікарні працює гінекологічний кабінет для жінок, постраждалих від насильства

Робота кабінету орієнтована на цілодобову, безкоштовну, анонімну допомогу жінкам, які постраждали від гендернозумовленого насильства. У тому числі внутрішньо переміщеним. А завдяки сучасному обладнанню лікарські огляди тут доступні для маломобільних пацієнток.

Інклюзивне медичне обладнання та цифрову техніку для кабінету придбав Міжнародний Благодійний Фонд «Український Жіночий Фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії. 

«Команда лікарів та лікарок чергує тут 24/7 і надає не лише медичну, але й психологічну допомогу. Послуги доступні як для місцевих жительок, так і для внутрішньо переміщених. Якщо жінка має інвалідність, ми також можемо її оглянути, — пояснює Олександр Кравчук, генеральний директор Хмільницької центральної районної лікарні. — Маємо препарати й засоби для захисту репродуктивного здоров’я та профілактики статевих інфекцій. Дістатися до кабінету можна, минаючи загальний потік пацієнтів лікарні. Жінка звертається до приймального відділення, а далі її проводять до гінекологічного кабінету».

Лікарі та лікарки, які працюють у кабінеті, пройшли спеціальні навчання. Добра обізнаність із темою гендернозумовленого насильства допомагає правильно розпочати безпосередній контакт із постраждалою.

«Ми вчилися розпізнавати види насильства: фізичне, економічне, психологічне, сексуальне, — розповідає Ірина Побережна, завідувачка жіночої консультації. — Психологи розповіли нам, як доречно спілкуватися з жінками у такій ситуації. У розмові варто уникати будь-яких запитань чи коментарів, які можуть спричинити повторну травматизацію або ж нести звинувачувальний зміст, виправдання кривдника тощо».

Оцінити безбар’єрні можливості кабінету команда лікарів запросила хмільничанку Людмилу з донькою Лесею.  Леся – жінка з інвалідністю, тож фізична доступність закладу охорони здоров’я — ключове для неї питання, коли йдеться про профілактичні огляди.

«Ми ще ніколи з донькою не були у гінеколога. Для людини з інвалідністю це дуже тяжко. Завжди потрібно, щоб інші люди допомогли її перекласти на кушетку чи кудись іще. Тож Леся сама не могла пересісти на гінекологічне крісло, адже воно зависоке для неї. А тут ми бачимо зовсім інші умови і вже записалися на огляд, — ділиться особистою історією Людмила Лецька.

Спеціалізоване гінекологічне крісло-трансформер дозволило вирішити проблему профілактичної допомоги пацієнткам з інвалідністю. Протягом першого місяця роботи у кабінеті оглянули п’ятьох маломобільних жінок.

«До нас звернулися жінки молодшого віку, які користуються інвалідними візками, а також старші пацієнтки з патологіями суглобів, яким складно рухатись, — розповідає Оксана Шемета, завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Хмільницької ЦРЛ. — Усі жінки, незалежно від стану здоров’я, мають право на отримання медичної та консультативної допомоги. Завдяки новим спроможностям нашої лікарні ми можемо як вчасно реагувати на випадки насильства, вчиненого щодо жінок, так і професійно оглядати жінок з інвалідністю».

Отож поширюйте корисну інформацію! Розкажіть про нові можливості подругам чи знайомим. Гінекологічний кабінет у Хмільницький центральній лікарні — це безпечне місце, де можна отримати кваліфіковану медичну і психологічну допомогу, якщо над жінкою вчинили насильство. А за потреби постраждалу перенаправлять до надавачів інших необхідних послуг, юридичних чи соціальних.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини