У Вінниці презентували нову систему дистанційного навчання в Україні

У Вінниці презентували нову систему дистанційного навчання в Україні

Платформа, яку розробили у вінницькій IT-компанії, дає можливість створення власного унікального освітнього продукту. Нею можуть користуватися вчителі шкіл, викладачі коледжів та вищих навчальних закладів, учні і студенти.

Розробники зазначили, що робота над LEARNING VPV розпочалась, як комерційний проєкт, але згодом з огляду на пандемію та карантин концепція змінилась, тож було прийнято рішення «подарувати» веб-систему вільного дистанційного навчання, надавши безкоштовний доступ до неї.

На початку презентації Євгеній Семенов – ідейний натхненник створення такої освітньої платформи - пояснив:

«Цієї весни всі українські навчальні заклади вимушені були в екстреному режимі змінити умови навчального процесу. Враховуючи досвід карантинних обмежень, його вплив та наслідки на навчальний процес, автори новації пропонують систему для незалежної дистанційної освіти. Вона створена українськими фахівцями на території України».

Він також наголосив, що ні в якому разі не заперечує класичну освіту, більш того вважає, що замінити «живе» спілкування викладача та студента в аудиторії просто неможливо. Дистанційне навчання має реалізовуватись лише за певних умов.

«Наша розробка може слугувати як гармонійним доповненням до класичного аудиторного навчання, так і тимчасовим його замінником в умовах форс-мажорних обставин», - зазначив Євгеній Семенов.

Зазначимо, що робота над проєктом LEARNING VPV розпочалась ще до пандемії. Перш за все розробники провели соціологічні дослідження. В опитування прийняли участь 1000 студентів та 300 педагогів. В них цікавилися, чи користуються вони освітніми платформами взагалі і національними зокрема.

Щодо національних платформ, то відповідь була однозначною – «Ні».

Тож питання створення такої платформи стало для розробників певним викликом і справою честі. До речі, Євгеній Семенов, говорить, як про «прагматичну» мету проєкту, так і про «ідеалістичну». Вона полягає в тому, щоб створити національну платформу, яка дала б можливість непереривної освіти впродовж «професійного» життя фахівця.

«Нині швидко збільшуються обсяги інформації, тож студент, який навчається в вузі за п‘ять років отримує знання, деякі з яких вже можуть бути не актуальними, тому заважають професійній реалізації», - зазначив пан Євгеній.

Далі розробники зупинились безпосередньо на технічній стороні справи. Про неї розповів Анатолій Ковальчук.

Він наголосив на тому, що LEARNING VPV - це інструментарій, тобто програма, яка дає можливість педагогу створити власну програму викладання того чи іншого предмету, звичайно у відповідності до вимог МОН. Студент же бачить на своєму інтерфейсі тільки ті лекції, ті заняття, які стосуються саме його.

Зазначимо, що крім суто лекційного матеріалу, LEARNING VPV передбачено багато тестів для перевірки засвоєного матеріалу.

Також розробники передбачили систему контролю – викладач може подивитись, як довго відповідав на те чи інше питання учень, таким чином він може розуміти, що краще засвоїв вихованець, а над чим потрібно попрацювати.

Платформа також дає можливість контролювати оцінку, адже викладач, «підвищуючи» чи «понижуючи» бал, має пояснити, чому це сталось.

Розробники зазначили, що найбільше довелось попрацювати над «полегшенням» програми – мова йде не про спрощення, а про «вагу» кіло- та гігабайтів. Потрібно було викинути все зайве, щоб система була доступна там, де інтернет поганий, чи дуже поганий.

«Не секрет, що у сільській місцевості, і якщо студент їде на вихідні до себе додому, то він вже не може нею користуватись. Тож ми адаптували програму саме для «поганого» інтернету», - зазначив Євгеній Семенов.

Це свідчить про те, що презентована програма - це український продукт з урахуванням українських реалій, які відрізняються від європейських чи американських, але вони є і з ними потрібно рахуватись.

Крім адаптації до «поганого» інтернету, розробники попіклувались ще й про те, щоб значна частка освітян мають стаж у 25-35 років і «не дружать» з гаджетами.

«Нехтувати їхнім освітнім потенціалом ми не можемо, але їм тяжко працювати із сучасними інструментарієм, і це викликає відторгнення самої ідеї викладання через інтернет у цієї групи викладачів», - сказав пан Євгеній.

Тож розробники попрацювали і над цим, що, на його думку, дуже позитивно, адже фундаментальна наука є тією основою, на якій будуються новації. І відсутність того чи іншого робить систему освіти неповною, або недовершеною.

Крім гнучкого підходу та урахування українських реалій, розробники наголошують на тому, що готові до співпраці.

«Веб-система learning.vpv.ua. постійно розвивається, відкрита до адаптації для вирішення завдань, які постають саме перед національною освітою України», - зазначив Є. Семенов.

Тож запрошують усіх зацікавлених у цій справі – профільні навчальні заклади та спеціалістів IT-індустрії – залучитися до спільної реалізації  такого масшатбного проєкту.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини