Україна і США підписали угоду про гарантії безпеки, яка діятиме 10 років

Україна і США підписали угоду про гарантії безпеки, яка діятиме 10 років

13 червня президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський у четвер підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на зміцнення оборони України від російських загарбників. "Сторони визнають цю угоду як підтримку мосту до можливого членства України в альянсі НАТО". 

Президенти Зеленський і Байден підписали найсильнішу угоду з усіх, які були між Україною і США за час незалежності України. Це означає, що ми фактично виходимо на рівень справжнього союзництва, і це безперечне досягнення України. Ніколи раніше такої сильної угоди між Україною та США не було.

- Угода містить юридично зобовʼязуючу частину – це дає документу особливе значення. В цій частині зазначається, що Америка зобовʼязується забезпечувати стабільний рівень підтримки України щороку на 10 років – йдеться про ключові аспекти підтримки, зокрема оборонну. Це абсолютно можливо і попри всі складнощі ми в комунікації з американською стороною завжди виходимо на необхідний рівень. Також в юридично зобовʼязуючій частині – відповідальність Росії за війну, використання російських активів на користь України, санкції проти Росії – все те, що нам необхідно. Це хороший результат, - сказав Володимир Зеленський
 

Окрім того, Президент України зазначив, що Америка зобовʼязується підтримувати Україну і в час війни і у час миру.

– Ми домовились про дійсно довготривалу підтримку. Також в тексті угоди вперше застосовано слова про те, що Америка буде підтримувати Україну для перемоги України, а не звичне формулювання про “підтримку стільки, скільки необхідно”, - зазначив глава держави.

Угода також визначає, що Україна і Америка будуть співпрацювати і для розвитку оборонного виробництва. Це те, що робитиме Україну постійно сильнішою. Такі домовленості дозволять створити нові робочі місця і для українців, і для американців – це будуть хороші робочі місця в технологічному оборонно-промисловому комплексі.

- Щодо зброї в угоді з Америкою вказано, що США допомагатимуть разом з партнерами в постачанні Україні систем “Патріот”, а також ескадрилей винищувачів – зокрема, але не виключно F-16. Це важливе досягнення – фіксація і щодо “Патріоту” і щодо ескадрилей винищувачів. А ще дана Угода фіксує підтримку Америкою вступу України в НАТО в майбутньому і фактично ця угода є кроком України на шляху в НАТО, - сказав президент України

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини