Відбулась остання сесія районної ради сьомого скликання

Відбулась остання сесія  районної ради сьомого скликання

Зоя Бонсевич підвела підсумки роботи ради та подякувала

усім  за плідну, злагоджену та конструктивну роботу.

5 жовтня депутатський корпус Хмільницької районної ради  востаннє у цій каденції зібрався на чергову 45 сесію районної ради. Відповідно до порядку денного депутати розглянули важливі для району питання та прийняли відповідні рішення. Зокрема, розглядались питання про внесення змін до регламенту Хмільницької районної ради 7 скликання, про об’єкти комунальної власності та інші.

Виходячи з того, що це остання сесія цієї каденції районних обранців, голова районної ради Зоя Бонсевич підвела підсумки роботи ради та виконавчого апарату п’ятирічного терміну та подякувала усім  за плідну, злагоджену та конструктивну роботу.

Шановні друзі, колеги!

Здається, тільки вчора ми з вами проводили першу сесію Хмільницької районної ради 7 скликання. А сьогодні відбулось останнє пленарне засідання цього скликання.

Позаду залишилось п’ять непростих років нашої спільної праці.

Оцінюючи роботу за період нашої каденції, можна сказати, що  ми пройшли його без критичних конфліктів, з бажанням пошуку компромісів.  Ми працювали відкрито, прозоро, виключно в рамках чинного законодавства, із максимальним врахуванням думок, пропозицій депутатів, чим забезпечили консолідовану роботу в сесійній залі.

Я щиро вдячна всім депутатам, сільським головам, районній державній адміністрації, керівникам установ і організацій, всім тим, хто сприяв забезпеченню злагодженої роботи районного представницького органу.

За час нашої роботи проведено 45 пленарних засідань, на яких розглянуто 680 питань.

Нам вдалося певною мірою покращити роботу постійних комісій районної ради, підвищити роль та відповідальність їх голів, яку вони несуть при досесійному розгляді питань.

За період скликання відбулось 217 засідань комісій, на яких розглянуто близько 700 питань.

Хочу висловити вдячність головам, членам постійних комісій районної ради за свідоме та належне виконання своїх громадських обов’язків.

Підсумовуючи сьогодні нашу роботу, хочу звернути увагу на ініціативи, які були нами започатковані у цьому скликанні.

Одним із головних досягнень вважаю запровадження районного конкурсу проектів розвитку територіальних громад.

Протягом 2016-2020 років проведено 4 районні конкурси. За ці роки було підготовлено 110 проектів. Визнано переможцями та успішно реалізовано 89 проектів загальною вартістю 15 млн. 168 тис. грн., при фонді конкурсу 6 млн. 511 тис. 399 грн., кошти партнерів - 8 млн. 657 тис. 179 грн.

Слід зазначити, що активну участь у фінансуванні та реалізації проектів взяли інвестори, фермери, підприємці, які працюють на території відповідних рад та жителі громад.

В результаті реалізації проектів-переможців у районі побудовано 15 дитячих майданчиків, встановлено та відремонтовано 6 пам’ятників і відреставровано 1 пам’ятку архітектури, проведено освітлення вулиць в 11 селах, здійснено ремонт 3 Будинків культури та бібліотеки, впорядковано 2 кладовища, придбано та встановлено 3 комп’ютерні класи, побудовано водогони у 4 населених пунктах та здійснено відродження цілющого джерела Божої Матері, придбано сценічні костюми для Будинку культури та здійснено заходи з енергозбереження сільської ради с. Уланів, проведено роботи по модернізації системи опалення школи с. Сьомаки, огороджено територію школи  у с.Березна, побудовано та відремонтовано дороги на суму 962 тис. грн. у селах Березна, Великий Митник, Голодьки, Скаржинці, Куманівці, утеплено приміщення дитячого садка у с. Пустовійти.

Шановні колеги!

Враховуючи те, що в окремих територіальних громадах з ряду причин впродовж багатьох років не було реалізовано жодного проекту, втілення зазначених проектів мало велике суспільно-політичне значення.

Сільські ради відповідально підійшли до презентацій завершених проектів, перетворивши на невеликі святкові дійства з концертною програмою, запросивши на них жителів сіл

Маючи гарний природний ресурс, розвинуту санаторно-курортну мережу, нами була зроблена ставка на розвиток у районі сільського зеленого туризму.

З цією метою 4 сесією районної ради прийнято районну програму розвитку туризму. В рамках виконання програми  підготовлено спільний проект районної ради та районної громадської організації «Право» «Розвиток сільського зеленого туризму в територіальних громадах Хмільницького району», який став переможцем 13 Обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад.

З метою виконання зазначених програми та проекту, надруковано методичний посібник «Сільський зелений туризм – робимо перші кроки», проведено конкурс «10 туристичних перлин Хмільницького краю» та «Легенди рідного краю». Виготовлено фотоальбом «Птахи заказника «Сандрацький», придбано квадрокоптер.

Як результат просвітницьких дій щодо туризму, була сформована група осіб, зацікавлених ідеєю розвитку зеленого туризму.

Для зазначеної групи та всіх бажаючих проведено дводенний семінар та ознайомчі візити до центрів сільського зеленого туризму  в селах Гайове Барського району та Буша Ямпільського району.

Я впевнена, що зерно цих знань впало на благодатний грунт і обов’язково проросте.

З метою Координації дій районної ради та сільських голів, за спільним рішенням було створено Координаційну раду з питань місцевого самоврядування при голові районної ради.

В цьому не було б нічого нового, якби не ініціатива районної ради, підтримана сільськими головами щодо проведення виїзних засідань Координаційної ради.

За час нашої діяльності проведено 4 виїзних засідання у територіальних громадах,  на розгляд яких вносилися питання:

- забезпечення населення якісною питною водою (Пустовійтівська, Сальницька, Скаржинецька сільські ради);

- ознайомлення з роботою закладів соціальної сфери села (Вишеньківська, Уланівська, Крижанівська, Кустовецька сільські ради);

- виконання районної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді та реалізації районної програми розвитку туризму (Лознянська, Кривошиївська сільські ради);

- на базі історичного музею ім. Василя Порика розглядалось питання збереження та відродження історико-культурної спадщини Хмільницького району.

Як результат, ми дали змогу депутатам ознайомитись із станом справ у третині громад району, а сільським головам перейняти кращі форми роботи, кращий досвід реалізації певних процесів, щоб у майбутньому використати в своїй громаді.

Безумовно, що перебуваючи в громадах, ми звертали увагу не тільки на вирішення запланованих для розгляду питань, але і на благоустрій сіл, зовнішній вигляд та порядок біля закладів соціальної сфери, приміщень сільських рад, стан доріг, що, в окремих випадках, значно спрощувало розгляд питань в сесійній залі.

На жаль, у поточному році через неблагополучну епідеміологічну ситуацію засідання Координаційної ради не проводились.

Пріоритетним напрямом роботи районної ради та для мене особисто, як голови, стало питання соціального захисту учасників війни на Сході України, членів їх сімей, сімей загиблих.

З метою напрацювання шляхів та методів вирішення цього питання, районною радою прийнято ряд програм, через виконання яких ми, в межах наших можливостей, забезпечували соціальний захист та надавали допомогу учасникам війни, членам їх сімей та членам сімей загиблих.

Ми чітко розуміли, що ця категорія громадян варта нашої уваги та шани і  робили все від нас залежне, щоб вони почували себе захищеними.

Період нашої каденції був надзвичайно складним для всіх нас та для держави в цілому. Адже це – роки війни, сподівань, очікувань та розчарувань.

Найбільш неоціненною втратою за цей час стала для нас смерть воїнів-хмільничан, які захищали нашу свободу та незалежність на східних рубежах країни. Честь і слава їм, нехай спочивають з Богом.

Відрадно зазначити, що депутати районної ради, сільські голови є небайдужими та беруть участь у різних волонтерських програмах, які мають на меті забезпечити наших захисників усім необхідним, зокрема, продуктами харчування, засобами захисту, предметами особистої гігієни.

Хочу висловити щиру подяку депутатам рад всіх рівнів, сільським головам, виконавчому апарату районної ради за активну громадську позицію, чуйність та розуміння ситуації.

У 2018 році, з метою популяризації та збереження українських національних традицій, ми з вами започаткували фольклорно-мистецький районний фестиваль «Защедруймо нашій господині – славній Україні».

Фестиваль було проведено, відповідно, у Пустовійтівській, Скаржинецькій та Куманівецькій сільських громадах. Він присвячувався різдвяній тематиці, яку представляли вертепи, святково оформлені світлиці територіальних громад району, вражали різноманіттям традиційні українські костюми.

Родзинкою фестивалю стала велика концертно-театральна програма, яку представляли сільські аматорські колективи на чолі з сільськими головами.

Можна впевнено сказати – задум вдався. Це свідчить, що культура та народна творчість у нас живі.

Як говорить народне прислів’я: не було б щастя, та нещастя допомогло. У зв’язку із пандемією COVID-19, ми змушені були перейти на проведення пленарних засідань у дистанційному режимі.

Всього було проведено 4 пленарних засідання. І провели ми їх організовано, із дотриманням всіх норм чинного законодавства, що ще раз підкреслило високий рівень свідомості та  професіоналізму нашого депутатського корпусу.

Шановні колеги!

Депутат районної, як і будь-якої іншої ради, є обранцем народу, який на нього покладає певні надії у вирішенні нагальних життєвих питань.

І, зрозуміло, що повноцінна робота депутата не повинна обмежуватись лише сесійною залою.

Мені приємно відзначити, що переважна більшість наших депутатів були активними на своїх виборчих округах, у територіальних громадах, багато з вас стали ініціаторами та спонсорами багатьох добрих справ нашого району. Спасибі вам.

Окремо хочу щиро подякувати виконавчому апарату районної ради за професійність та відповідальність за доручену справу. Ми були з вами командою, єдиним цілим, колективом, у якому кожен був готовий допомогти, дати слушну пораду та підтримати. Усі ці роки я була впевнена у  вас, знала, що можу покластися на кожного у будь-якій складній ситуації. Дякую вам за це.

Завершити свій виступ хочу словами вдячності депутатам обласної ради, районної ради, сільським головам, керівникам райдержадміністрації, її управлінь та відділів, керівникам установ та організацій району за плідну, конструктивну працю, взаєморозуміння та щире вболівання за наш Хмільницький край.

Для кожного з нас і в подальшому не повинно існувати важливішої мети, ніж забезпечення достойного рівня життя наших людей, вирішення питань їх соціального захисту.

Я щиро вдячна вам за високу довіру мені очолити районну раду 7 скликання. Велике спасибі за підтримку, розуміння, конструктивні поради та й критику. Я завжди із вдячністю про це пам’ятатиму.

Зичу всім нам здоров’я, добробуту, Божого благословіння та нових злетів у досягненні свої мети, а всім, хто балотується на прийдешніх виборах у депутати або на посади голів – тільки перемоги.

Всього вам найкращого, шановні мої колеги.

Дякую за  роботу!

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини