Вінничанка навчає дітей мистецтву майбутнього

Вінничанка навчає дітей мистецтву майбутнього

Коли я вперше зайшла до студії «MSart», що у вересні цього року відкрилася в Хмільнику, подиву не було меж. У невеличкій напівтемній кімнаті, в якій світло просочується лише зі світлового столу, створюється казка. Милі сніговички, розкішні ялинки та янгол, що сурмить у сурми – вся ця магія створюється з піску маленькими хмільничанами під керівництвом мудрої, талановитої майстрині, творчого педагога Світлани Мелобенської.

Позитивна й енергійна, з душевним теплом і великою любов’ю до дітей та пісочного мистецтва, Світлана пояснює своїм вихованцям, як правильно складати пальчики, щоб вийшли вушка котика або носик сніговичка, коли варто взяти паличку для малювання і як треба малювати казкових оленів. Здається, пані Світлана віддає всю себе, аби діти навчилися пісочному мистецтву, надихає на подальший розвиток. А головне – вона не критикує, коли щось не виходить, а терпляче пояснює. Натомість за гарний малюнок похвала від вчителя стає цінним призом для її вихованців.

Світлана Мелобенська родом із Ямполя. Закінчила у рідному місті загальноосвітню та музичну школи. Навчалася на факультеті початкових класів Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського. По завершенні навчального закладу працювала в школі. Має 19 років педагогічного стажу. За ці роки вона була і вчителем початкових класів, і музичним керівником, хореографом, навіть встигла попрацювати деякий час у Львові.

Але Вінниця, рідні місця завжди вабили до себе молоду жінку. Повернувшись, вона працювала в обласній станції юних натуралістів, а також викладачкою декоративно-прикладного й ужиткового мистецтва, музики в педагогічному університеті.

Розвиватися як майстер пісочного мистецтва пані Світлана стала із 2013 року. Самостійно опановувала методику, переглядала велику кількість відео відомих світових пісочних аніматорів, а також знімала власні відеоролики. Крім того, що жінка активно популяризує пісочне мистецтво, вона ще й майстер авторської ляльки та дитячий письменник.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДЕВ'ЯТИКЛАСНИК З ХМІЛЬНИКА СТАВ ПРЕЗИДЕНТСЬКИМ СТИПЕНДІАТОМ  


Спочатку Світлана Мелобенська відкрила Центр з навчання пісочного мистецтва у місті Вінниці. До її центру ходять 15 талановитих учнів. Вихованці Світлани вже мають визнання. Першою здобула перемогу  одна з учениць завдяки номеру з пісочної анімації. В березні цього року за постановку номеру у місті Кракові Центр пісочного мистецтва отримав гран-прі, а 2 листопада з Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв  «Україна єднає світ», що відбувся у місті Києві, учні привезли 9 других премій,  одну першу і гран-прі в номінації «Театр та шоу-програма». А тепер пані Світлана готує хмільницьких діточок до великого публічного виступу у Вінниці, який відбудеться 21 грудня.

Світлана Мелобенська впевнена, що свої таланти не можна приховувати, діти повинні самореалізовуватися, розвиватися. А віру в сили та здібності їм надає підтримка дорослих. А ще вона вважає, що дуже багато в навчальному процесі залежить від вчителя: якщо вчитель потрапляє в одну енергетичну стихію з дитиною, тоді в дитини буде бажання займатися тим, чого її навчив педагог.

- В Хмільнику такі ж талановиті дітки, як і у Вінниці. Зараз на заняття регулярно ходять шестеро учнів, але для мене це діти, подаровані Богом. Мені не потрібна кількість, важлива саме та дитина, яка знайшла себе в цьому мистецтві. Вони бачать, як треба будувати саму себе по цеглинках.  Мої вихованці –   майбутні викладачі пісочного мистецтва,   я цього дуже чекаю, - продовжила розмову Світлана.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ХМІЛЬНИКУ РОЗПОЧАВ РОБОТУ ГУРТОК З ОЛІМПІАДНОЇ МАТЕМАТИКИ


- Цього року ми почали малювати кольоровим піском, але він «ледачий».  Діткам подобається, бо він кольоровий, але з ним не потрібно відпрацьовувати свої рухи. Цей пісок важко використовувати на сцені: для того, щоб було видно колір, потрібно багато світла.

Працюючи з дітками, майстриня навчає їх і акторському, і танцювальному мистецтву, хореографії, адже на сцені працює все тіло.

Звичайний пісок для малювання не підходить, у ньому багато глини і він не розсипається. Використовують пісочний пил, білий кварцовий пісок, який замовляють поштою з Києва.

Нині Центр пісочного мистецтва «MSart» є зареєстрованою торгівельною маркою, яка працює виключно з дітьми. Світлана Мелобенська вже давно планувала викладати у Хмільнику, адже чула про наше місто від своєї вінницької вихованки, в якої тут є родичі. Хмільник – перша в області філія Центру пісочного мистецтва.

Доки ми з пані Світланою розмовляли, на заняття прийшов хлопчик. Він спочатку знітився, а потім дістав з пакету папери – домашнє завдання. Майстриня розповіла, що дітки є різними: комусь вистачає того, що вони роблять на заняттях, а хтось, як-от цей хлопчик Владислав, просить ще й домашку.  Малюнки з пісочного мистецтва на папері повністю відрізняються технікою від того, що ми звикли малювати. Початковий етап розпочинається з малювання тла, а далі вже можна профарбовувати деталі.  Всі  роботи діток, які створювалися в Центрі пісочного мистецтва,  Світлана фотографує і надсилає батькам через Вайбер.  Така комунікація з батьками зближує, дає більше віри, а відтак і діти мають натхнення до праці, до мистецтва. Адже будь-яка підтримка батьків, педагога для дитини є найважливішою складовою до успіху. А  для Світлани головне -  підтримка її сім’ї та щасливі оченята вихованців навіть після  найменших успішних кроків у мистецтві.

 

Алла Корнієнко

«Життєві обрії

%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%823%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%822%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%82
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини