Вишиванка - символ краси та ідентичності українського народу

Вишиванка - символ краси та ідентичності українського народу

19 травня - День української вишиванки. Про історію свята, цікаві факти та значення символів читайте у добірці від Життєвих обріїв.

День української вишиванки - загальнонаціональне свято, яке відзначається щорічно в третій четвер травня. Це не державне свято і в цей день немає офіційного вихідного дня. Але саме в цей день українці з гордістю одягають улюблені вишиті блузки, сорочки, сукні та на вулицях відчувається ат- мосфера свята. Вперше день української вишиванки відзначили у 2006 році в Чернівцях. Студентка місцевого університету запропонувала своїм друзям прийти на лекції у вишитих сорочках. Ідею несподівано підтримали всі студенти університету та викладачі. Кілька років свято відзначали тільки в Чернівцях, а потім традиція почала поширюватися в інших містах України. У мирний час в цей день зазвичай влаштовували флешмоби, паради вишиванок, урочисті заходи в містах. Найважливіша традиція - в цей день вишиванки одягають на роботу, в школу, в інститути, для прогулянок по місту. У 2022 році масових заходів не буде.

Важливі факти про вишиванку

До XX століття вишиванка вважалася повсякденним одягом. Її носили практично всі. На рубежі XIX і XX століть вишиванку з брюками та піджаком почав носити Іван Франко. У XVIII столітті вишиванку носили тільки вищі верстви населення, а ось козаки в цей же період її не носили. У селах вишиті сорочки стали носити набагато пізніше. Візерунок на вишиванці - це важливий код, за символами якого можна прочитати зашифровані послання. Види орнаменту передаються з покоління в покоління і їх використовувати почали лише в ХХ столітті.

Значення символів у вишиванці

РОМБ - символ родючості, поліпшення добробуту сім’ї;
КВАДРАТ - баланс, гармонія, удача і порядок;
СПІРАЛЬ - циклічність часу, символ змін;
СВАРГИ (нагадують половину цифри 8) - сила духу;
ВОСЬМИКУТНА ЗІРКА - символ возз’єднання чоловічого і жіночого начал, підсилює інтуїцію;
ХРЕСТ - захист від темних сил, гармонія і духовне просвітлення;
КАЛИНА - безсмертя роду і довголіття сім’ї;
РОМАШКА - символ любові і юності;
МАКИ - потужний захист від зла, наближення виконання бажань.

Вважається, що у вишиванці має значення абсолютно все – тканина, нитки і їх колір. Є візерунки жіночі та чоловічі, є дитячі.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ХМІЛЬНИЧАНИН ОТРИМАВ ОРДЕН "ЗА МУЖНІСТЬ" ІІІ СТУПЕНЯ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини