Як зберегти здоров'я у спеку

Як зберегти здоров'я у спеку

У розпалі літо. Більшість з нас з нетерпінням чекала сонячних днів, щоб засмагати, плавати, відпочивати, приємно проводити час на свіжому повітрі. Але для того, щоб літо та тепло не приносило нам шкоду, необхідно дотримуватись певних правил. Необхідно пам'ятати, що спекотну погоду найгірше переносять маленькі діти, люди похилого віку, вагітні, а також люди, які страждають ожирінням, хворобами серця, гіпертонією  і діабетом. Щоб палюче сонце не вбивало все задоволення від літа, радимо Вам  дотримуватись певних правил, як пережити спеку.
Наш організм у спеку швидко втрачає воду. Щоб не допустити зневоднення організму, потрібно пити стільки разів, скільки хочеться – але не менше 3 літрів в день. Не пийте крижану воду - занадто холодна вода знижує кровопостачання слизової оболонки шлунка і організм  повинен буде витратити багато енергії, щоб нагріти її до температури тіла. Крім того можна застудитися.  Щоб  охолодити воду, краще додавати в неї кубики льоду. Не пийте під час їжі.
Солодкі газовані напої не здатні вгамувати спрагу,  вони тільки підсилюють її.
Не пийте  в спеку  алкоголь і багато кави.


Як харчуватися в спеку?


Перш за все, зменшіть розмір порцій, до яких ви  звикли. Пам'ятайте і про те, що харчові отруєння влітку трапляються значно частіше, ніж в інші сезони! Свіжоприготовлена  домашня їжа допоможе їх уникнути. А ось куплених на базарі або пляжі пиріжків, чебуреків, біляшів, а  також салатів з майонезом в закладах громадського харчування  слід остерігатися.
Найголовніше в літню спеку – не виходити без зайвої потреби на вулицю. Якщо є можливість – бажано обмежити до  мінімуму перебування в міському транспорті.
Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Це не означає, що потрібно купатися в брудних  водоймищах і місцевих фонтанах. Але гуляти біля води, частіше обполіскувати руки й обличчя, а також приймати душ двічі на день – необхідний мінімум у літню спеку. Дієвим засобом є прохолодний душ. Купання та водно-повітряні процедури на відкритому  повітрі необхідно проводити виключно у відведених для цього місцях з дотриманням правил безпечного поводження на воді, уникаючи годин обідньої спеки. Уникайте місць необладнаних для купання. Синьо-зелені водорості, які зараз активно розмножуються, не тільки забруднюють воду, а й несуть небезпеку.
При виборі місця на будь-якій водоймі, слідкуйте за тим, щоб в районі відпочинку не було  місць виплоду малярійних комарів, а на поверхні води – плям нафтопродуктів. Користуючись водним об'єктом, не ковтайте воду з нього. А вдома обов'язково прийміть душ. Не виконання  навіть таких дрібниць може призвести до несподіваних наслідків. Якість води повинна відповідати вимогам чинних санітарних норм для водойм призначених для культурно-побутових потреб, з нормуванням вмісту шкідливих речовин, мікробного забруднення.
Пляжі та інші місця масового відпочинку повинні слугувати саме для відпочинку, і це залежить від кожного з нас. Вода може бути небезпечною, а може приносити задоволення та радість. Якщо ви користуєтесь будь-яким місцем відпочинку, не залишайте після себе сміття у  вигляді харчових відходів, паперу, скла, використаної тари (ПЕТ-пляшки, обгортки, целофанові пакети).
Дотримуйтесь простих правил та радійте життю.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини