Чим вражає Жмеринка

Чим вражає  Жмеринка

  Фабрику креветок, вокзал у формі корабля, царську кімнату, розвиток спорту та медицини презентували журналістам в Жмеринці.

  Нещодавно Жмеринку відвідали редактори районних видань області. Такий візит відбувся в рамках престуру «Моя Вінниччина», започаткований директором Департаменту  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світланою Василюк. Подібні престури уже стали традиційними, завдяки яким журналісти районних видань області побували у Тростянці, Хмільнику, Могилеві-Подільському, Калинівці, Мурованих Курилівцях. Там журналісти побачили багато цікавого та ознайомились з інфраструктурою, соціальною сферою, виробничими потужностями та культурною спадщиною цих районів.  
   Візит до Жмеринки виявився не менш цікавим, бо подивитись тут є на що і повчитись є чому. Найперше, що продемонструвала Жмеринка журналістам це єдину в області фабрику креветок. Не менш цікавими виявились й інші об`єкти, такі як залізничний вокзал у формі корабля,  царська кімната, комунальний спортивно-оздоровчий комплекс з басейном, лікарня з сучасним медичним обладнанням, музей Чайковського та Браїлівський жіночий монастир. 
   Разом з журналістами участь у роботі престуру взяв заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк. Він разом з депутатом обласної ради Олегом Легезою, головою районної ради Василем Мулярчуком та першим заступником міського голови Анатолієм Білоусом презентували Жмеринщину журналістам.

У Жмеринці вирощують креветок

   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ТРОСТЯНЦІ ЗНАХОДЯТЬ МОЖЛИВОСТІ, А В ХМІЛЬНИКУ ШУКАЮТЬ ПРИЧИНИ 

Першим пунктом, куди завітали журналісти, стала єдина в області фабрика креветок, яка розпочала свою діяльність у 2018 році в приміщенні колишньої хутряної фабрики.
  Директор фабрики  Петро Гижко розповів, що підприємство максимально автоматизоване, тут працюють 30 осіб. Мальків купують та доставляють з Малайзії літаком.
   Для безперебійної подачі електроенергії по всій території підприємства, а також на даху будівель встановили панелі сонячної електроенергії, а опалюють виробничі приміщення пелетами з соняшникового лушпиння. Період, коли креветка виростає від малька до повноцінного продукту, становить 6 місяців. Годують креветок виключно натуральним кормом, який гранулюють на спеціальному обладнанні. 
  В середині для креветок створюють максимально комфортні умови при постійній температурі +34. На всіх трьох поверхах будівлі розміщені великі резервуари з водою, де вирощують королівських тихоокеанських креветок. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЯ ВІННИЧЧИНА: МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОН

 

Царська кімната 

  Далі учасники престуру завітали до залізничного вокзалу. Ця дивовижна споруда є справжньою окрасою Жмеринки, а  ззовні вона нагадує справжній величний корабель. Редактори Вінниччини дізналися цікаві факти про архітектурну пам’ятку, її особливості та легенду, пов’язану з архітектором Зіновієм Журавським.
  У 2011 році було проведено реконструкцію вокзалу, не порушуючи оригінального стилю споруди. Гранітною плитою виклали підлогу в залах, реконструювали величні люстри, які завжди вражали своєю розкішшю, в залах очікування встановили нові зручні сидіння, виконані в манері минулого століття. А на платформі замінили опори та накриття. У ході екскурсії кожен міг побачити і царську кімнату, де під час візиту в місто імператор Микола ІІ разом зі своєю родиною обідав та відпочивав.
  Сьогодні це платний зал очікування, доступний для усіх бажаючих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є НА ЩО ПОДИВИТИСЬ І Є ЧОМУ ПОВЧИТИСЬ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОДІЛЬСЬКІ КАРПАТИ

Спортсменів з плавання і стрибків готують в Жмеринці

 

  Наступним оглядовим пунктом став комунальний спортивно-оздоровчий заклад «Юність», який відкрив свої двері для відвідувачів в серпні цього року. Представники влади міста і району розповіли, що відкриття басейну у Жмеринці очікували більше 10 років, і саме на День міста, об’єднавши зусилля, вдалося наблизити цю подію.
  - Завдяки принциповій позиції міської ради, підтримки депутата обласної ради Олега Легези, депутатського корпусу нам вдалося відкрити у Жмеринці басейн, – акцентував перший заступник міського голови Анатолій Білоус.
  Усього з бюджету міста та державного бюджету залучили 27 мільйонів гривень. Голова районної ради Василь Малярчук та перший заступник міського голови Анатолій Білоус подякували заступнику голови облдержадміністрації Олександру Крученюку за співпрацю у розвитку Жмеринщини. Нині на базі басейну проводять уроки фізичної культури для дошкільнят і школярів, у найближчий час відкриють секцію з плавання дитячо-юнацької спортивної школи, у якій тренуватимуть спортсменів з плавання та стрибків у воду.

Сучасне обладнання і ремонти в районній лікарні

   

   Ще однією гордістю міста і району за останні два роки стала модернізація центральної районної лікарні. Голова районної ради Василь Малярчук та депутат обласної ради Олег Легеза розповіли, що на відбудову медичного закладу вдалося залучити більше 20-ти мільйонів гривень. Завдяки цим коштам здійснили ремонти у відділеннях, закупили сучасне обладнання, провели ряд капітальних робіт з благоустрою території.
  Заступник головного лікаря з медичної частини Віталій Медведський повідомив, що старе гінекологічне відділення перепрофілювали: одразу при в’їзді до лікарні відкрили відділення екстреної допомоги. Фасад оздобити і утеплили, облаштували місце для паркування карети «швидкої», всередині створили комфортні умови перебування пацієнтів та медичного персоналу.
  Завдяки підтримці з міського бюджету провели систему газопостачання: спеціальне медичне обладнання допомагає у лікуванні серцево-судинної і дихальної систем. У відділенні є кімната прийому, кімната гігієни, 2 палати з функціональними ліжками і централізованою подачею кисню, маніпуляційна,  операційна, ординаторська, кабінет старшої медичної сестри, завідувача відділенням та цілодобова лабораторія. І в святкові дні, і цілодобово в будні тут працюють лікар невідкладної допомоги, анестезіолог, педіатр, хірург і травматолог.
  Європейського вигляду набули також дитяче відділення, терапевтичне і хірургічне. Завдяки фінансовій підтримці придбали сучасний апарат УЗД та операційний стіл з С-дугою. Сучасне медичне обладнання, просторі палати, нова сантехніка і меблі, ігрова кімната для дітей та кімната побуту – усе продумано зі смаком і до дрібниць.
  Завідуючий хірургічним відділенням Ігор Перепечай розповів, що зараз активно вдається виконувати лапароскопічні втручання, вени, пухлини кишок оперують лазером, тому пацієнти вже на другий-третій день можуть виписуватися після лікування. Травматологи замінюють суглоби, ціни наполовину дешевше, аніж в обласних лікарнях. 
  Завдяки фінансовій підтримці з міського бюджету лікарів забезпечили комп’ютерним обладнанням і спеціалізованими програмами. 

Музей Чайковського і Надії фон Мекк

 

 Далі увага журналістів була прикута до провінційного маєтку родини фон Мекк, побудованого у XIX столітті. Палацово-парковий комплекс на березі річки Рів в Браїлові щороку збирає туристів з різних куточків світу. Послухати геніальні твори композитора, дізнатися секрети його листування та відчути творчу атмосферу минулого – музей Петра Ілліча Чайковського і Надії Філаретівни фон Мекк завжди відкритий для своїх відвідувачів.
  Кожен присутній мав змогу почути прекрасну розповідь наукового співробітника музею Наталі Тодосюк про життєвий та творчий шлях Петра Чайковського, а також події, які пов’язані з увіковіченням його слави. В експозиційних залах присутні познайомилися з особистими речами композитора, унікальними нотними виданнями та фортепіано, клавіш якого торкалися руки видатного митця. 


Браїлівський монастир

   Останнім пунктом туристичного журналістського престуру став Троїцький Браїлівський жіночий монастир. Заснований у 1635 році комплекс архітектури вражає своїм благоустроєм. Вишукані фронтони, пишна ліпнина, багате оздоблення – в кожному куточку тут відчувається мир, любов та благодать.
   Окрасою храму є двоярусна дзвіниця, побудована у стилі бароко. Настоятелька храму розповіла про історію монастиря і його шановані реліквії.

Такі зустрічі - це обмін досвідом 

 

 Насамкінець зустрічі усі зібралися за великим дружнім столом. Під час відвертих розмов кожен наголошував, що подібні зустрічі дають змогу навчатись, обмінюватися досвідом, вивчати регіони. Від Департаменту інформаційної діяльності облдержадміністрації та Ради редакторів друкованих ЗМІ області голова Ради Олександр Околодько вручив Олегу Легезі подяку за відкриту співпрацю із засобами масової інформації. У свою чергу Олег Легеза і Василь Малярчук презентували журналістам книги про Жмеринський край, його особливості і видатних особистостей.

  Учасники престуру та Рада редакторів Винницької області висловлюють щиру подяку заступнику голови облдержадміністрації Олександру Крученюку, директору департаменту інформаційної діяльності облдержадміністрації Світлані Василюк, депутату обласної ради Олегу Легезі, голові Жмеринської районної ради Василю Мулярчуку за організацію престуру, за цікаву та змістовну презентацію району, а також редактору Жмеринської газети Яні Сладковській за дружній і теплий прийом.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини