1 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

1 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 1 червня вшановує пам'ять преподобного Іоанна Углицького. У народі день назвали Іван Довгий, або Ранні льони. За традицією цього дня печуть пироги і роздають їх. Повертатися додому із залишками пирогів не можна, потрібно віддати птахам, самому їсти теж не слід.

1 червня день в історії

У 1831 році англійський дослідник Джон Росс відкрив північний магнітний полюс.

У 1838 році діячі культури викупили з кріпосної неволі Тараса Шевченка.

У 1860 році принц Уельський Альберт Едуард (майбутній король Едуард VII) заклав в Оттаві фундамент будівлі канадського парламенту.

У 1862 році на всій території США було заборонено рабство.

У 1869 році американський винахідник Томас Едісон отримав патент на електричний реєстратор голосування.

У 1880 році в будівлі банку Нью-Хейвена (шт. Коннектикут) був встановлений перший платний телефон-предтеча сучасних телефонів-автоматів.

У 1924 році зі складального конвеєра зійшов перший 6-циліндровий автомобіль нової марки Chrysler.

У 1935 році в Англії був введений іспит на отримання водійських прав.

У 1938 році вийшов перший номер журналу коміксів «Action Comics», в якому з'явився найзнаменитіший герой коміксів Супермен.
У 1946 році вперше в Британії були видані телевізійні ліцензії. Вони коштували 2 фунти.

У 1950 році фірма грамзапису «Decca Records» випустила першу в світі платівку на 331 ≈ 3 об/хв.

У 1967 році вийшов альбом The Beatles «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» - найкращий альбом усіх часів за версією журналу «Rolling Stone».

У 1980 році почав роботу телеканал Теда Тернера - «CNN» (Cable News Network). Це - перший цілодобовий інформаційний канал у світі.

У 2001 році в непальській столиці Катманду наслідний принц Дипендра розстріляв усю свою сім'ю і застрелився сам, при цьому загинув король Бірендра і майже всі члени королівської сім'ї.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:ХМІЛЬНИЧАН ЗАПРОШУЮТЬ НА РОЗВАГИ ДО "КРАЇНИ ДИТЯЧИХ МРІЙ"


Яке свято відзначають 1 червня

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день захисту дітей, Всесвітній день батьків, Всесвітній день молока, День народження «Супермена», День підтвердження новорічної обіцянки, Всесвітній день рифу, Всесвітній день обізнаності про нарцисичне насильство.

У Польщі - День без алкоголю, у США - День державності штату Кентуккі, День Оскара-буркуна, День державності штату Теннессі, День «Корабель не здавати», День вдячності рекрутерам охорони здоров'я, День сміливості, День прийому Геймліха, День «Одягніть сукню», День «Підкинь монетку», День «Скажи що-небудь приємне», День ходьби босоніж, День оливок, День торта з фундуком, День друга по листуванню, в Китаї - День дитини, у Камбоджі - День посадки дерев, у Монголії - День матері і дитини, у Беніні - Фестиваль дерев, у Канаді - День «Пухлої товстунки», у Кенії - День свободи, у Грузії - День пришестя Хрестительниці Грузії (Нінооба), в Японії - День зміни одягу, у Тунісі - День Конституції, у Вірменії - День пам'яті святої Гаяне, у Самоа - День незалежності, в Малайзії - День даяків, у Палау - День президента, в Мексиці - День військово-морського флоту, в Індонезії - День Панча Сила.

Що сьогодні не можна робити

Не можна подавати або позичати хліб і сіль. Краще взагалі нічого ні у кого не просити. 

Прикмети на 1 червня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- день дощовий – літо буде посушливим; 

- прохолодна погода – ще 40 днів не буде тепла;

- мурахи поспішають у своїх справах – до теплої погоди, закривають усі ходи – до затяжних холодних дощів.

1 червня іменини

Іменини відзначають власники таких імен: Андрій, Олександр, Василь, Віктор, Валентин, Іван, Михайло, Матвій, Павло, Сергій, Григорій, Анастасія, Антон та Олег. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:У ШКОЛАХ ХМІЛЬНИКА ПРОЛУНАВ ОСТАННІЙ ДЗВІНОК

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини