11 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

11 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 47 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 47 RUSSIAN AGRESSION

11 квітня у світі відзначають Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів, Всесвітній день боротьби із хворобою Паркінсона, День Міжнародної організації праці, в Ізраїлі святкують День заснування Тель-Авіва, а у народному календарі – Берещення.

Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

11 квітня у всьому світі відзначається пам'ятна дата – Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Вона встановлена на спомин про міжнародне повстання в'язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося 11 квітня 1945 року.

Концтабори - це місця ув'язнення великих мас людей, поміщених туди за політичними, соціальними, расовими, релігійними та іншими ознаками. Широкого розповсюдження вони набули у роки Другої світової війни та були розташовані, як у самій Німеччині, так і на окупованих нею територіях.

22 березня 1933 року в Дахау почав діяти перший концентраційний табір у нацистській Німеччині, а наступні роки фашисти створили величезну мережу цих таборів, перетворених на місця організованого систематичного вбивства мільйонів людей.

Загалом на території Німеччини та окупованих нею країн діяло понад 14 тисяч концтаборів, гетто та в'язниць. Одним із найбільших нацистських концентраційних таборів був Бухенвальд, який почав функціонувати біля німецького міста Веймар 19 липня 1937 року. До 1945 року він мав 66 філій та зовнішніх робочих команд.

За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли понад 20 мільйонів людей із 30 країн світу. Приблизно 12 мільйонів людей так і не дожили до визволення, серед них близько 2 мільйонів дітей. Лише у Бухенвальді було знищено понад 56 тисяч людей 18 національностей.

На Нюрнберзькому процесі 1946 року міжнародний суд визнав, що ув'язнення в неволю мирних громадян іноземних держав, так само як і використання у примусовому порядку їхньої праці на користь Німеччини, не лише воєнний злочин. Він було кваліфікований як злочин проти людства.

День заснування Тель-Авіва

11 квітня 1909 року було засновано місто Тель-Авів. Однак цю назву воно отримало лише за рік. Назва Тель-Авів зустрічається в Танах і буквально перекладається з івриту як "пагорб весни". Спочатку ж Тель-Авів був заснований як північне передмістя міста-порту Яффа.

Коли Тель-Авів з'явився, Яффі було 4 000 років. Так і стояли поруч два сусіди – стародавнє арабське місто Яффа та сучасний єврейський Тель-Авів.

Статус міста він отримав у 1921 році. А в 1949 Тель-Авів був об'єднаний із Яффою і став офіційно іменуватися Тель-Авів-Яффа.

До речі, саме тут 14 травня 1948 року було проголошено створення держави Ізраїль, і Тель-Авів до 1949 року був його столицею.

Всесвітній День боротьби з хворобою Паркінсона

Щорічно 11 квітня проводиться Всесвітній день боротьби із хворобою Паркінсона. Цю дату обрано не випадково: 11 квітня 1755 року народився Джеймс Паркінсон - чудовий англійський лікар і дослідник, який описав хворобу, яка нині носить його ім'я.

Берещення

За переказами, саме під березою Богородиця і немовля Ісус ховалися від негоди.

Цього дня треба було виходити до березового гаю — слухати дерева. Це робилося для того, щоб визначити: чи не почався рух соку. Сік заготовляла кожна родина. Свіжим березовим соком напували хворих. Вважалося, що цей напій чистить кров і виганяє зі шлунка будь-яку недугу.

Іменини: Іван, Ісаакій, Кирило, Корнілій, Марк, Михайло, Пилип.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ВІДСЬОГОДНІ ХМІЛЬНИЦЬКА СПОРТШКОЛА ВІДНОВЛЮЄ ТРЕНУВАННЯ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини