12 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

12 листопада. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

12 листопада у світі відзначають Всесвітній день боротьби з пневмонією та день ергономіки. Цього дня у Вишеграді у 1335 році зустрілися правителі Угорщини, Польщі та Чехії, яка започаткувала перший у Центральній Європі військово-політичний союз, а у 1717 році Бесслер-Орфіреус продемонстрував винайдений ним "вічний двигун. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Всесвітній день боротьби з пневмонією відзначають щороку 12 листопада. Його появу у календарі ініціювала Глобальна коаліція проти дитячої пневмонії для привернення уваги державних діячів, спеціалістів охорони здоров'я та потенційних донорів. Цього дня у всьому світі медичні заклади організовують профілактичні заходи та проводять медогляди. Зазначається, що на пневмонію найчастіше страждають діти. Щороку понад 1 млн дітей віком до п'яти років помирають від цього захворювання. Це більше за загальну кількість смертей від СНІДу, кору та малярії.

Сьогодні Україна разом із усім світом відзначає Міжнародний день ергономіки, встановлений ООН у 2005 році.

Ергономіка – це наука, що комплексно вивчає особливості виробничої діяльності людини в системі "людина-техніка-довкілля" з метою забезпечення її ефективності, безпеки та комфорту. Сформувалася у США у 1920-х роках на межі психології, фізіології, гігієни, біомеханіки, антропології та низки технічних наук у зв'язку з ускладненням техніки, якою має керувати людина. Це наука, що вивчає людину в умовах її діяльності на сучасному виробництві, насиченому машинами.

У цей день, 304 роки тому, алхімік, механік Бесслер-Орфіреус представив винайдений ним "вічний двигун". Свій винахід, що мав вигляд порожнього колеса діаметром близько чотирьох метрів і завтовшки тридцять п'ять сантиметрів, він намагався продати за сто тисяч талерів (майже 2,5 млн. доларів за нинішнім курсом). Усі хотіли зрозуміти принцип роботи двигуна, але механік не поспішав розкривати таємницю. За найменших побоювань, що його винахід хочуть викрасти, він відразу ж знищував усі креслення та переїжджав до іншого міста. За сім років активних експериментів Бесслер побудував понад триста прототипів двох моделей "вічного двигуна". Пізніше його служниця розповіла, що механізми заводилися вручну, і це безповоротно занапастило репутацію вченого. Принцип роботи двигуна досі достовірно не відомий.

Цього дня в 1893 році в газеті "San Francisco Morning Call" було опубліковано перше оповідання 17-річного Джона Гріффіта (Джек Лондон) "Тайфун біля берегів Японії".

Гетьман України Павло Скоропадський у 1918 році узаконив автокефалію Української Православної Церкви

Перший Світовий конгрес вільних українців розпочав свою роботу 12 листопада 1967 року у Нью-Йорку.

Понад 500 тис. людей загинули в 1970 році в результаті циклону і потужної хвилі припливу, що обрушилися на Індію і пакистанську провінцію Східна Бенгалія (нині Бангладеш).

Починаючи з 23 години 12 листопада 1992 року було припинено функціонування рубля у грошовому обігу на території України. Єдиним законним засобом платежу став український карбованець, який у готівковому обігу представляв купон Національного банку України.

Цього дня у 2014 році вперше в історії на поверхню комети (Чурюмова – Герасименка) було спущено космічний апарат.

Церковне свято

День пам'яті священномученика Зиновія, єпископа Егейського, та його сестри – мучениці Зиновії також відзначають 12 листопада. Обидва мученики народилися в благочестивій родині приблизно в III столітті на території Каппадокії. Вони рано залишилися сиротами. Зазначимо, що, вирішивши роздати свою спадщину бідним людям, вони присвятили себе Богові. У нагороду Зиновій отримав дар чудотворення і за допомогою молитви почав зцілювати хворих.

Традиції

На Зиновія відзначали свято рибалки і мисливці. Мисливці, вирушаючи цього дня за зайцями, збиралися бенкетувати в одну хату. Потрібно було неодмінно упіймати хоча б одного звіра, якого називали іменинним, інакше полювання протягом усього року могло бути невдалим.

Рибалки на Зіновія також вирушали на полювання. Якщо невід приходив повним, улов неодмінно відзначали гулянкою на березі річки.

Окрім того, цей день називали Синиччиним святом, оскільки саме до Зиновія з півдня прилітали всі птахи-зимники, у тому числі синиці, снігурі, сопілці. Діти під керівництвом дорослих починали майструвати та розвішувати годівниці.

Іменини: Олександр, Анастасія, Артем, Герман, Олена, Зіновій, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Марк, Матвій, Семен, Степан, Терентій, Юліан.

За інформацією interfax.com.ua

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

НА ВІННИЧЧИНІ ВІД КОРОНАВІРУСУ ПОМЕРЛА ДИТИНА

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини