13 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

13 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 13 червня вшановує пам'ять святого Єреми (Єремєєв) одного з сімдесяти апостолів. У народі день назвали Веремій Бобовник. Назва «бобовник» день отримав за те, що в цей час було прийнято саджати боби, а ще 13 червня назвали «розпрягальник» – за те, що закінчувався сівбу, і селяни розпрягали коней.

13 червня день в історії

У 1782 році в Швейцарії був зафіксований останній відомий випадок страти за чаклунство, страчена була «відьма» Анна Гельда.

У 1825 року нью-йоркський механік Волтер Хант запатентував шпильку. Історія така – Ханту потрібно було терміново заплатити борг в 15 доларів, а грошей не було. Подумавши пару годинок, він зробив ескіз простенької дротяної застібки. З одного кінця в неї була кільцева пружинка, а з іншого - пластинчастий замочок для кінчика голки. Він одразу продав права на свій винахід за 400 доларів. Хоча, ідея Ханта була не новою, безпечну шпильку придумали ще задовго до нього. Вони використовувалися в давнину як застібки для різних видів одягу. Пізніше шпильки були витіснені ґудзиками. Після свого відродження в 19 столітті безпечна шпилька виявилася незамінною в господарстві. І досі вона затребувана.

У 1892 році у Києві було пущено перший в Російській імперії, яка на той час тримала у своїх жорстких руках Україну, електричний трамвай. У дореволюційний та довоєнний час трамвайна мережа розвивалася бурхливими темпами. Але навіть попри появу в 1930-х роках тролейбуса і автобуса, трамвай все одно був на першому місці по розвиненості мережі і пасажиропотоком. У 1975 році протяжність трамвайних ліній в Києві склала 271 км, кількість вагонів - 810, собівартість перевезення одного пасажира - 3,7 коп (при вартості квитка 3 коп). 30 грудня 1978 року у Києві була відкрита перша в колишньому СРСР лінія швидкісного трамвая.

У 1895 році У Французькій республіці пройшли перші у світі автомобільні гонки. Середня швидкість автомобілів становила 24 км/год.

У 1919 році біля с. Луквиця (Прислоп) на Франківщині польський командант Підвисоцький та польські вояки без слідства та суду розстріляли державного секретаря (міністра) земельних справ ЗУНР Михайла Мартинця та 10 працівників міністерства, які прямували в Чехословаччину.

У 1920 році Поштовою службою США було прийнято правило, що забороняє виправлення дітей посилками.

У 1920 році в Женеві відкрився перший міжнародний Конгрес феміністок.

У 1941 році в ніч з 13 на 14 червня в Латвії, Литві і Естонії, недавно включених до складу СРСР, почалася масова депортація сім'ями людей в Сибір.

У 1942 році президент США Франклін Рузвельт прийняв рішення про створення Управління стратегічних служб, що пізніше став ЦРУ.

У 1971 році Газета «Нью-Йорк Таймс» почала публікацію документів Пентагону про історію втручання США у в'єтнамську війну.

У 1983 році На ринок у США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою «Dynatac 8000x» виробництва компанії «Motorola» важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см.

У 1983 році Американський космічний зонд «Піонер-10» перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи.

У 2000 році Президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який у 1981 вчинив замах на Папу Римського Івана Павла II.

У 2014 році українські війська визволили місто Маріуполь від проросійських терористів

Яке свято відзначають 13 червня

У цей день світ відзначає День пива і пивовара, День святого Антонія - покровителя закоханих, тварин і всіх зневірених, День маленької подорожі, День народження шпильки, День швейної машинки, Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, Всесвітній день в'язання на публіці і Всесвітній день бамії. 

В Нідерландах святкують День оселедця, у США - День кухонного недотепи, День рожевого вина, в Угорщині - День винахідників, в Іраку - День пам'яті мучеників, у Польщі - День військової жандармерії, в Британії - День народження монарха. В Україні - День працівників текстильної і легкої промисловості.

Що сьогодні не можна робити

  • Не можна сьогодні запрягати коней та не можна їздити на них.
  • Не варто планувати тривалі поїздки та важливі справи на цей день.
  • Небажано ходити в поле, тому що можна зустріти Житнього діда, який може занурити людину в такий сон, що дуже складно буде прокинутися.

Прикмети на 13 червня

  • Сильна роса – до сонячного дня.
  • Увечері немає роси – завтра буде дощ.
  • Роса швидко висихає – до дощу.
  • Чим більше ввечері роси, ті спекотнішим буде на наступний день.
  • Негода на Веремію віщує сувору зиму.
  • Якщо день погожий, то прибирання хліба буде пригоже.
  • Зозуля кує на хорошу погоду.
  • Сильний туман вранці – до врожаю грибів.
  • Затяжний дощ обіцяє поганий урожай.
  • Сон з 12 на 13 червня порожній. Якщо сновидіння, побачене вдень 13 червня, вам снилося і раніше, то чекайте його виконання через сім тижнів.

13 червня іменини

Борис, Микола, Герман, Антоній.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ДЕРЖАВНОМУ ІНСТИТУТІ ВИГОТОВЛЯЛИ ФАЛЬСИФІКОВАНИЙ АЛКОГОЛЬ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 
 

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини