15 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

15 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

Сьогодні, 15 вересня, в світі відзначають багато різних свят і пам'ятних дат.

Міжнародний день демократії ООН заснувала в 2007 році для просування і підтримки принципів демократії. Це свято щорічно відзначається у всьому світі. ООН прагне прославляти демократичні нації, а також сподівається, що інші недемократичні країни коли-небудь підтримають цю концепцію.

Сьогодні День народження Google. У цей день у 1997 році Ларрі Пейдж і Сергій Брін зареєстрували доменне ім'я "google.com". Саме слово "Google" виникло, за словами засновників, коли один із друзів неправильно записав математичний термін "googol"

15 вересня п'ять країн Центральної Америки святкують День незалежності. Саме сьогодні, в 1821 році, іспанські колонії Гватемала, Гондурас, Коста-Ріка, Нікарагуа, Сальвадор проголосили про свою незалежність.

День народження екологічної організації "Грінпіс"

У 1971 році невелика група екологів "оголосила війну" американському уряду, який проводив ядерні випробування на острові Амчитка (Аляска) - це була перша організована природоохоронна акція протесту. Саме у членів цієї групи на чолі з її засновниками - Беном Меткафом і Девідом Таггартом незабаром виникла ідея створення екологічної організації "Грінпіс".

Міжнародний фестиваль джазу в Монреалі

Міжнародний фестиваль джазу в Монреалі - найпопулярніше всесвітнє джазове свято, яке проводиться щорічно вже 40 років. Фестиваль занесено в Книгу рекордів Гіннеса як найбільше в світі.

Є важливою пам'яткою Монреаля. Розташована на березі річки святого Лаврентія відреставрована стара частина міста, що зберегла французький колорит 17-19 століть, з безліччю ресторанів і відкритих кафе, на кілька літніх днів перетворюється на єдину концертну площадку. Там до ранку тривають виступи найвідоміших у світі джаз-бендів, котрі збирають тисячі глядачів.

День пам'яті князя Олега

Літопис розповідає, що 2 вересня (за старим стилем) 911 року князь Олег, прозваний "віщим", після успішного походу на Константинополь (слав. - Царгород) уклав угоду з Візантією. Згідно "Повісті минулих літ" ця подія відбулася: "... Місяця вересня 2, індикту 15, у рік від створення світу 6420...", що відповідає 15 вересня за новим стилем.

Також сьогодні, 15 вересня, відзначають наступні свята: Міжнародний день точки; Всесвітній день боротьби з лімфомою; День подяки дружині, День фетрового капелюха і День м'ятного лікеру в США; День інженера в Індії.

За народним календарем сьогодні - день Маманта-Овчинника. Цей день вважався нещасливим, тому селяни намагалися сьогодні навіть не виганяти худобу з двору. Мамонтія-Овчинника називали покровителем кіз і овець. У цей день готували страви з козячого молока.

Іменини: Євтихій, Іван, Альфред, Евтихіан, Філіп, Федір, Антон, Федот, Феодосій, Юліан, Філадельф, Леонід, Демид, Мамант (Мамонт), Руфіна.

У цей день:

1916 - Прорив у методах ведення бойових дій: англійці вперше застосували танки, сталося це під час битви на Сомі (Перша світова війна).

1917 – Побачив світ перший номер журналу Форбс (провідне економічне видання в світі, загальна аудиторія близько 5 млн осіб у всьому світі, журнал відомий складанням різних рейтингів).

1922 - Відкрито театр імені Марії Заньковецької в Києві.

1930 - Бридж (єдина з карткових ігор, визнана як вид спорту) виходить на міжнародний рівень.

1949 - Першим канцлером ФРН став Конрад Аденауер (саме під його керівництвом Німеччина зуміла оговтатися від наслідків Другої світової війни).

1982 - Папа Римський Іван Павло II дав особисту аудієнцію лідеру Палестини Ясіру Арафату, всупереч протестам з боку Ізраїлю.

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

МАЙЖЕ 100 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ЗАБОРГУВАЛИ ЛЮДИ ЗА ГАЗ НА ВІННИЧЧИНІ

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини