15 вересня. Що відзначають в цей день?

15 вересня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 935 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 935 RUSSIAN AGRESSION

15 вересня відзначають Міжнародний день демократії, День вільних грошей, День народження Грінпіс, Міжнародний день крапки, Всесвітній день боротьби з лімфомами.

В Україні - День військ радіаційного хімічного та біологічного захисту ЗС, День працівників лісу.

Православна церква вшановує пам'ять святого великомученика Микити.

У мусульман - Мавлід ан-Набі - народження Пророка Мухаммеда.

День вільних грошей

15 вересня відзначається День вільних грошей. Це своєрідний соціальний експеримент, який був запущений у 2011 році для популяризації такого виду фінансової діяльності, як економіка спільного споживання.

Головна мета Дня - виховати в людях правильне ставлення до грошей, які повинні весь час працювати, оскільки вони є життєвою силою будь-якої економіки, а не осідати десь мертвим вантажем.

Міжнародний день демократії

Міжнародний день демократії встановлений Генеральною асамблеєю ООН 2007 року (резолюція A/RES/62/7) і відзначається щорічно 15 вересня. Ця дата приурочена до 20-ї річниці першої міжнародної конференції нових і відновлених демократій, що відзначалася 2008 року.

ООН запропонувала державам, а також регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям прийняти нове свято, як привід звернути увагу на стан демократії у світі. Адже демократія - це не лише мета, а й процес, і лише за повної участі та підтримки міжнародної спільноти, державних органів влади, суспільства та окремих громадян ідеали демократії можна здійснити для кожної людини в кожному куточку світу.

День військ радіаційного хімічного та біологічного захисту

Війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) виконують важливі завдання з підтримки військ під час операцій, а також захисту населення від наслідків застосування зброї масового ураження або аварій на об'єктах атомної енергетики та хімічної промисловості. Вони займаються збором, аналізом і видачею даних про РХБ-обстановку, веденням РХБ-розвідки, дозиметричним і хімічним контролем, деконтамінацією та посиленням захисту об'єктів.

День працівників лісу

Відзначають у третю неділю вересня.

Встановлений Указом Президента України від 28 серпня 1993 року.

Цей день наголошує на важливості лісів для економіки та екології країни. Лісове господарство відіграє ключову роль у збереженні природних ресурсів, захисті довкілля та забезпеченні сталого розвитку.

Працівники цієї галузі опікуються доглядом за лісами, їх відновленням, захистом від пожеж і шкідників, а також раціональним використанням лісових ресурсів.

Всенародний День батька

Започаткований низкою громадських організацій з метою наголошення важливості ролі батька в родині та суспільстві. У цей день вшановують батьків, які відіграють важливу роль у вихованні дітей, забезпеченні їхнього благополуччя та підтримці сімейних цінностей.

Ще цього дня:

1916 - Уперше в історії під час бойових дій було застосовано танки;

1917 - Вийшов перший номер журналу Форбс;

1941 - У Берліні ув'язнені Степан Бандера та Ярослав Стецько;

1944 - У Києві відкрито оновлений Державний музей західного і східного мистецтв (нині Національний музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків);

1971 - У Ванкувері створено екологічну організацію "Грінпіс". Перша акція - протест проти американських ядерних випробувань поблизу Аляски;

1991 - У Києві на площі Богдана Хмельницького відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акта про державну незалежність України;

1994 - Україна приєдналася до Конвенції "Про "відмивання", пошук, арешт і конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом";

1995 - Верховна Рада України скасувала постанову Севастопольської міської ради про російський статус міста;

2000 - У Сіднеї відбулася церемонія відкриття XXVII Літніх Олімпійських ігор;

2008 - Банкрутство "Lehman Brothers".

Цього дня народилися:

1804 - Михайло Максимович, український історик, філолог, етнограф, ботанік, поет, перший ректор Київського університету;

1870 - Лев Штейнберг, український і радянський диригент та композитор. Інструментував оперу "Тарас Бульба" Миколи Лисенка і вперше в Україні поставив її на сцені Харківського театру опери та балету (1924);

1877 - Кульчицька Олена, український графік, художник, педагог;

1888 - Пилип Коновал, єдиний українець кавалер ордена "Хрест Вікторії";

1892 - Михайло Гайворонський, український музикант, композитор, поет, капельмейстер Армії УНР;

1955 - Володимир Пілат, український дослідник і знавець бойових мистецтв, засновник стилю і Верховний Учитель Бойового гопака;

1978 - Анатолій Пашинін, український актор театру і кіно.

Церковне свято

У цей день відзначають пам'ять святого Микити Готського, якого православна церква вшановує в лику великомученика.

Микита жив у 4 столітті на берегах Дунаю. Прийнявши хрещення, почав проповідувати християнство серед своїх одноплемінників-готів. Микита завзято викривав у гріхах правителя-язичника Атанаріха, за що його заарештували і піддали тортурам.

Язичники хотіли змусити християнина відректися від віри, але Микита був непохитним. Зрештою мученика засудили до смерті через спалення, проте вогонь не обпалив тіло святого. Пізніше мощі Микити Готського було перенесено до Константинополя.

Мавлід ан-Набі - народження Пророка Мухаммеда

Народження Пророка Мухаммеда - Мавлід ан-Набі (у перекладі з арабської - народження Пророка) - відзначають 12 числа третього місяця Рабіг ал-авваль ісламського календаря. Але святкування починається напередодні ввечері.

Народження Мухаммеда стали відзначати лише через 300 років після приходу ісламу. Оскільки точна дата народження Мухаммеда невідома, цей пам'ятний день був приурочений до дня його смерті, що накладає відбиток на характер урочистості. Слід зазначити, що в ісламі дні народження відзначають скромно, а іноді й зовсім не відзначають, тоді як дати смерті, які розуміють як народження для вічного життя, справляють більш урочисто.

Нині Мавлід ан-Набі широко святкують у Сирії, Алжирі, Тунісі, Марокко та інших мусульманських країнах. У Пакистані він є офіційним святом, яке відзначають протягом трьох неробочих днів.

Іменини: Андрій, Григорій, Дмитро, Іван, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Микита, Микола, Петро, Людмила, Марія.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини