18 грудня. Що відзначають в цей день

18 грудня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 298 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 298 RUSSIAN AGRESSION

Сьогодні, 18 грудня, в Україні свякують День робітників відділу державної реєстрації актів цивільного стану та День Військової контррозвідки Служби безпеки України, Міжнародний день мігрантів та День близнюків. Віряни вшановують пам'ять преподобного Сави Освяченого. До Нового року залишилось 13 днів. 

День Військової контррозвідки Служби безпеки України

Військова контррозвідка СБУ системно викриває іноземних агентів, зрадників і терористів.

Це сильні та мужні люди, які працюють на захисті України від підривної діяльності російських спецслужб.

Міжнародний день мігранта

За рекомендацією Економічної і Соціальної Ради (рішення 2000/288 від 28 липня 2000 року) Генеральна Асамблея ООН проголосила 18 грудня Міжнародним днем мігранта. Відзначається щорічно відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/93.

Цього дня в 1990 році була прийнята Міжнародна конвенція про захист прав всіх трудящих-мігрантів і членів їх сімей. Асамблея підкреслила необхідність прийняття подальших заходів для забезпечення дотримання прав людини та основних свобод всіх мігрантів.

Відповідно до оцінок експертів, кожен тридцять п’ятий житель планети є мігрантом, що живе і працює за межами своєї країни. Мігранти є серед населення всіх країн.

Церковне свято:

18 грудня православні вшановують пам’ять преподобного Сави Освяченого (439 – 532 роки життя), який прославився створенням богослужбового і монастирського Єрусалимського статуту, а також заснував декілька монастирів та лавр. В народі свято називають Савин день, який має свої традиції та суворі заборони.

Сава народився в Каппадокії в благочестивій християнській родині, і вже з восьми років жив у монастирі святої Флавіани. Хлопчик швидко опанував науку грамоти і вивчив Святе Писання. У 17-річному віці прийняв чернечий постриг, і через деякий час слава про благочестивого Саву широко розійшлася регіонов – як свідчать церковні перекази, преподобний володів даром творити чудеса своїми молитвами.

Сава подорожував, був відлюдником, і біля печери, в якій він жив, незабаром утворилася громада і був побудований храм, який згодом назвали Велкою лаврою преподобного Сави Освяченого.

Ще цього дня:

  • 1104 рік – Никифора І призначили очільником Київської Митрополії;
  • 1865 рік – поправка №13 до Конституції США, котра забороняла рабство в усіх його формах була проголошена основою  частиною закону;
  • 1890 рік – у Лондоні відкривають перший у світі метрополітен;
  • 1917 рік – в Києві відкривають першу вищу школу художньої освіти – Українську академію мистецтв;
  • 1941 рік – американським Конгресом запроваджене цензурування усієї інформації, що входить або виходить за межі країни;
  • 1958 рік – американці проводять перший сеанс передавання голосу через супутник;
  • 1972 рік – президент США Річард Ніксон віддає наказ про бомбардування Північного В'єтнаму;
  • 1991 рік – Вірменія визнає незалежність України;
  • 1998 рік – вперше за 130 років Палата представників Конгресу США починає слухання з імпічменту американського президента (це був Білл Клінтон через його сексуальний скандал з Монікою Левінскі);
  • 2007 рік – Юлія Тимошенко вдруге стає прем'єр-міністром України;
  • 2008 рік – спекуляції на валютному ринку України досягли верху: слідом за міжбанком курс гривні в обмінних пунктах опустився до позначки близько 9,50-10,20 за долар;
  • 2016 рік – Кабінетом міністрів України ухвалено рішення про націоналізацію ПАТ “ПриватБанк”.

Іменини: Захар, Геннадій, Ілля, Сергій.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:--------------- 

НА ВІЧЕ В ХМІЛЬНИКУ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ЗАГИБЛИМ НА ДОНЕЧЧИНІ ГЕРОЄМ АНАТОЛІЄМ СИВАКОМ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини