19 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

19 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 19 червня вшановує пам'ять преподобного Іларіона Далматського. В народі свято назвали Іларіон Пропольник. 19 червня в старовину починали проводити прополку поля і городу. Говорили: «Прийшов Іларіон – зайву траву із поля вон». Якщо 19 червня бур'яни не вирвати, то в майбутньому доведеться постійно з ними боротися. Ларіонов день гарний для того, щоб рити колодязь і бурити свердловину.

19 червня день в історії

В 240 р. до н.е. грецький математик, астроном, географ і поет Ератосфен Кіренський обчислив радіус Землі. Історія відкриття наступна: стародавні єгиптяни помітили, що під час літнього сонцестояння Сонце освітлює дно найглибших колодязів в Сієні (нині Асуан), а в Олександрії — ні. Ератосфен використовував цей факт для вимірювання окружності радіуса Землі. У день літнього сонцестояння в Олександрії 19 червня 240 року до н. е. він застосував скафіс (чашу з довгою голкою), за допомогою якого можна було визначити, під яким кутом Сонце знаходиться на небі. Після вимірювання кут виявився 7 градусів 12 хвилин, тобто 1/50 колу. Стало бути, Сієна відстає від Олександрії на 1/50 окружності Землі. Відстань між містами тоді вважалося рівним 5,000 стадіями, отже, окружність Землі дорівнювала 250,000 стадіям, а радіус - 39,790 стадій. Правда, невідомо, яким «стадієм» користувався Ератосфен. Якщо грецьким - 178 метрів, то його радіус землі дорівнював 7,082 км, якщо єгипетським, то 6,287 км. Згідно сучасним вимірам, усереднений радіус Землі дорівнює 6,371 км. В будь-якому випадку, точність вимірювання для тих часів просто дивовижна!

У 1829 році в цей день сер Роберт Піль заснував лондонську столичну поліцію.

У 1846 році в Нью-Джерсі пройшов перший в історії бейсбольний матч.

В 1862 році в цей день рабовласництво було заборонено на всій території США.

У 1910 році в США вперше святкувався День батька, заснований місіс Додд у Спокане, штат Вашингтон. Тепер свято міжнародний.

У 1968 році Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про гарантії безпеки держав, які не мають ядерної зброї.

У 1974 році канадський інженер Дон Бейтмен подав заявку на патент про систему попередження про близькість землі (GPWS), згодом врятувала тисячі життів.

Яке свято відзначають 19 червня

У цей день світ відзначає Всесвітній день неспішної прогулянки, Всесвітній день дитячого футболу, Міжнародний день коробки, Всесвітній день серповидноклітинної анемії.

У Британії святкують День поцілунків, у США - День визволення рабів, День мартіні, День кота Гарфілда, День потворних собак, у Парагваї - День посадки дерев, в Уругваї - День «Більше ніколи», в Угорщині - День незалежності, у Чехії - Свято п'ятипелюсткової троянди, в Україні – День фермера.

Що сьогодні не можна робити

  • Суворо заборонено влаштовувати сварки, скандали з рідними і близькими людьми
  • Не можна лінуватися і лихословити
  • Не варто голосно розмовляти

Прикмети на 19 червня

  • Якщо 19 червня бур'яни не вирвати, то в майбутньому доведеться постійно з ними боротися
  • Дме східний вітер, значить влітку буде багато опадів
  • Якщо павуки в цей день плетуть багато павутини, погода незабаром зміниться

19 червня іменини

Іларіон, Сусанна, Фекла, Юлія.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХМІЛЬНИЧАНКА ДАВАЛА ХАБАРЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИМ, ЗАСТУПАЮЧИСЬ ЗА П'ЯНОГО ВОДІЯ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 
 

 

 

 

 

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини