2 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

2 вересня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні не можна робити, яке сьогодні церковне свято, яким цей день був в історії. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

 

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 2 вересня вшановує пам'ять біблійного пророка Самуїла, або Шмуеля (тобто "почутого Богом"). Він вважався опікуном чоловічої статі. Дочки, дружини, сестри доглядали за своїми чоловіками, дарували подарунки, накривали святковий стіл. Ще в цей день слов'яни просили у пророка Самуїла гарної погоди для осінніх робіт.

2 вересня в історії

490 до н. е. — після перемоги афінян над армією перського царя Дарія I Великого біля Марафону до Афін з доброю новиною був направлений воїн Фітіпід. Він пробіг 42 кілометри і на головній площі Афін, вигукнувши: «Радійте. Ми перемогли!», помер. На його честь на відновленій Олімпіаді в Афінах (1896) відбувся забіг між Марафоном і Афінами. Відтоді марафон став обов'язковою частиною олімпійської програми.

44 до н. е. — римський політик і оратор Марк Туллій Цицерон виголосив першу зі своїх 14 політичних промов, спрямованих проти Марка Антонія, наступника Гая Юлія Цезаря. Прихильник відновлення республіки, Цицерон був занесений у списки людей, що підлягали знищенню, і наступного року був убитий за наказом Марка Антонія.

31 до н. е. — битва при Акції. Марк Віпсаній Агріппа, воєначальник римського консула Октавіана, розбив флот єгипетської цариці Клеопатри.

1192 — завершення третього хрестового походу (цього дня англійський король Річард I Левове Серце уклав у Яффі мирну угоду з султаном Саладином).

1666 — Велика лондонська пожежа спалахнула і палала протягом трьох днів, зруйнувавши 10 000 будівель, включаючи собор Старого Павла.

1789 — засновано міністерство фінансів США.

1794 — з ініціативи французького еміґранта, герцоґа Армана Еммануеля дю Плессі де Рішельє на узбережжі Чорного моря почалося будівництво майбутнього міста Одеси.

1831 — вийшла друком перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки» українського письменника Миколи Гоголя.

1834 — Семюел Кольт запатентував свій револьвер.

1870 — після поразки в битві біля Седана, французька армія капітулювала і здалась в полон пруським військам. Французький імператор Наполеон III зрікся престолу, Франція знову стала республікою.

1889 — в Маріуполі почав працювати морський порт

1898 — британські війська генерала Горація Кітченера в битві біля Омдурмана здобули перемогу над 50-тисячною мусульманською армією (одним із британських підрозділів командував лейтенант Вінстон Черчилль). Повстання під проводом Мухаммеда Ахмеда (Магді) було придушене.

1935 — Джордж Ґершвін завершив роботу над оперою «Поргі і Бесс».

1941 — Похорон в Житомирі Миколи Сціборського та Омеляна Сеника.

1944 — Фінляндія розірвала дипломатичні стосунки з Третім Рейхом і поставила вимогу до 15 вересня вивести зі своєї території всі німецькі війська.

1945 — в гавані Токіо на борту лінкора «Міссурі» було підписано Акт Капітуляції Японської імперії у Другій світовій війні (свої підписи під ним поставили представники США, Республіки Китай, Великої Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії). Закінчення Другої світової війни.

1945 — В'єтнам проголошує свою незалежність, утворюючи Демократичну Республіку В'єтнам.

1958 — вперше вийшло в ефір телебачення Китайської Народної Республіки.

1967 — відставний британський офіцер Падді Бейтс проголосив створення на морській платформі біля берегів Великої Британії незалежного Князівства Сіландія, яке надає громадянство всім охочим.

1978 — учасник групи «Бітлз» Джордж Гаррісон одружився з Оливією Тринідад Аріас

1987 — у Москві почався суд над німецьким пілотом Матіасом Рустом, котрий в травні цього ж року перелетів радянсько-фінський кордон і посадив свій літак на Красній площі в Москві. За порушення кордону Руст був ув'язнений на 4 роки, але був звільнений 3 серпня 1988 року.

1990 — у Тирасполі проголосили Придністровську Молдавську Республіку.

1991 — США визнали відновлення незалежності Латвії, Литви й Естонії.

1993 — в Узбекистані оголосили про переведення до 2000 року узбецької мови з кирилиці на латинську абетку.

1996 — в Україні замість карбованця ввели нову валюту — гривню.

2015 — Кабінет Міністрів України прийняв рішення про створення Національної поліції України

2019 — ураган Доріан, ураган 5-ї категорії, руйнує Багами, загинуло щонайменше п'ять осіб.

Яке свято відзначають 2 вересня

У цей день у світі відзначаються День закінчення Другої світової війни (ООН), Всесвітній день кокоса.

В Україні - День нотаріату, в США - День каші грітс на сніданок, День коригування календаря, День Перемоги над Японією, День чорничного ескімо на паличці, День десяти криків бізона, в Танзанії - День інженера, у В'єтнамі - День незалежності, на Тибеті - День демократії, в Іспанії - День автономного міста Сеута.https://gazetahm.org/ckeditor_assets/pictures/597/content_%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F.jpg

Замовити плитку, блочок, паркан можна тут


Що сьогодні не можна робити

Самойлів день є свого роду чоловічим святом, так що не можна чоловіків змушувати важко працювати.

Прикмети на 2 вересня

багато горобини - восени будуть часто йти дощі;

високо пливуть хмари - до гарної погоди, низько - до негоди.

Іменини 2 вересня

Іменини у Самуїла, Севіра, Максима, Івана, Олександра, Володимира, Тимофія, Миколи і Віктора.

 

 

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини