20 травня. Що відзначають в цей день

20 травня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 86 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 86 RUSSIAN AGRESSION

20 травня відзначають Всесвітній день метрології, Всесвітній день бджіл і Всесвітній день травматолога. У Європі – День моря. В Україні – День банківських працівників та День перекладачів жестової мови. У Литві - День міста в Каунасі. Ще сьогодні День народження джинсів, 120 років тому ухвалено першу Конституцію на Кубі, а в Антверпені в 1570 році надруковано перший у світі географічний атлас.

У православних – згадування появи на небі Хреста Господнього в Єрусалимі.

Також, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день метрології

Всесвітній день метрології щорічно відзначається 20 травня.

День обрано на ознаменування підписання 20 травня 1875 року в Парижі на міжнародній дипломатичній конференції, відомої "Метричної Конвенції", яка стала першою міжурядовою угодою про науково-технічне співробітництво, що заклало фундамент єдиного міжнародного метрологічного простору. На основі цієї Конвенції було створено міжурядову Міжнародну організацію мір і ваг.

1875 року Конвенцію підписали 17 країн. У 1921 році до Метричної Конвенції було внесено зміни, і нині вона налічує близько 50 держав-учасниць.

Європейський день моря

Мета дня – підвищення поінформованості громадян Європи про моря та їх важливість у житті людства. Також Європейський день моря покликаний заохотити раціональне використання ресурсів прибережної зони, морів та океанів для всіх громадян і суб'єктів.

Всесвітній день бджіл

Свято було засноване резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2017 року та покликано відзначити внесок медоносних бджіл у процеси запилення рослин.

Датою святкування було обрано 20 травня – на згадку про одного з видатних бджолярів-новаторів – Антона Янша (1734–1773), який вважається одним із засновників сучасного бджільництва. Він народився в Словенії 20 травня 1734 року і зробив бджільництво своєю основною діяльністю, досяг значних успіхів на цій ниві, навіть написав посібник, надрукований у 1771 році німецькою мовою.

Крім меду до продуктів бджільництва, використовуваним людиною, належать маточне молочко, бджолиний віск, прополіс.

Всесвітній день травматолога

Історія та археологія дозволяють припустити, що ще в Стародавньому Світі люди намагалися лікувати наслідки травм, роблячи операції зі зрощування переломів кінцівок і навіть кісток черепа. Серед знахідок минулого вчені мають і медичні інструменти, які імовірно використовувалися лікарями в давнину. Перші спроби систематизувати відомості про лікування травм були зроблені ще Гіппократом.

Першими соціальними факторами, що дали поштовх розвитку травматології, були війни, під час яких отримання травм було буденною справою, а проблема надання своєчасної та кваліфікованої допомоги пораненим змушувала медиків шукати нові методи лікування, вивчати нові види травматичного впливу на людський організм.

День банківських працівників України

Свято було встановлено Указом Президента країни у 2004 році, з метою наголосити на важливій ролі банківської системи та значному внеску банківських працівників у розвиток економіки України та забезпеченні її фінансової стабільності.

У березні 1991 року Верховною Радою України був прийнятий Закон "Про банки та банківську діяльність", після схвалення цього документа було утворено банківську систему України. Згодом президентським указом № 762/96 Леоніда Кучми від 25 серпня 1996 року "Про грошову реформу в Україні", в країні було запроваджено національну грошову одиницю — гривню.

День перекладача жестової мови в Україні

Щороку 20 травня своє професійне свято в Україні відзначають люди дуже рідкісної професії — перекладачі-дактилологи, або сурдоперекладачі — фахівці, які допомагають глухим і людям, що погано чують розуміти звернені до них фрази і вести діалог з оточуючими. Іншими словами, вони перекладають мову жестів.

День перекладача жестової мови в Україні з'явився у календарі святкових дат у 2009 році. Тоді IV пленум центрального правління Українського товариства глухих, відгукнувшись на ініціативу Ради перекладачів жестової мови, випустив ухвалу про започаткування професійного свята. Це рішення підтримали також Всесвітня асоціація перекладачів жестової мови та Європейський форум перекладачів жестової мови.

За статистикою, в Україні нині живе близько 1,5 мільйона громадян, які страждають на різні порушення слуху. Десята частина з них потребує перекладачів жестової мови. Проте таких фахівців на всю країну налічується трохи більше трьохсот.

День міста в Каунасі

У Литві Каунас святкує День міста. Фестиваль, присвячений цій події, триває три дні та супроводжується безліччю розважальних та культурних заходів.

Каунас заснований у 1280 році на місці злиття двох найбільших литовських річок Нямунас і Неріс. Із 17 століття до нас дійшли руїни Каунаського замку, з 17-18 століть — чудові будинки старого міста.

День народження джинсів

Історія джинсового одягу налічує понад 200 років. Не одне покоління виросло у цих практичних штанях. Перші джинси були випущені в Америці людиною на ім'я Леві Страус в 1853 році і продані за ціною 1 долар 46 центів за пару.

Це були міцні штани з парусини, зі швами, посиленими подвійним рядком, з безліччю кишень. Штани користувалися популярністю у каліфорнійських золотошукачів. Перша промислова партія розійшлася миттєво. І за деякий час Страус організував у Сан-Франциско фірму Levi Strauss & Co з пошиття робочого одягу.

20 травня 1873 року фірма Levi Strauss & Co отримала ліцензію на одноосібне право виробництва штанів із заклепками на кишенях. Ось ця дата вважається офіційним днем народження джинсів. У 1886 на джинсах фірми з'являється знаменитий шкіряний лейбл "Levi's".

Ще цього дня:

1905 - У Києві відкрито Михайлівський механічний спуск;

1961 - Заснована Шевченківська премія;

1961 - За створення Української робітничо-селянської спілки Львівський обласний суд засудив Левка Лук'яненка до страти, а його товаришів - до різних термінів позбавлення волі;

2005 - Дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі - світова прем'єра документального фільму режисера Ігоря Стрембицького "Подорожні", який отримав "Золоту пальмову гілку";

2009 - У фінальному футбольному матчі Кубка УЄФА у Стамбулі "Шахтар" (Донецьк) переграв "Вердер" (Бремен) з рахунком 2:1, ставши володарем останнього в історії Кубка УЄФА;

2019 - Відбулася інавгурація Президента України Володимира Зеленського.

Поява на небі Хреста Господнього в Єрусалимі

У дні Святої П'ятидесятниці 7 травня 351 року, о третій годині ранку на небі з'явилося зображення рівнокінцевого Хреста Господнього, яке сяяло невимовним світлом і перевершувало світло сонця.

Поява знамення Хреста почалася над святою Голгофською горою, де був розіп'ятий Господь. Знак переливався усіма кольорами веселки і привертав людські погляди. Потім численні юрби жителів Єрусалима з трепетом і радістю поспішили до святого храму Воскресіння.

Іменини: Антон, Давид, Іван, Йосип, Михайло, Семен, Степан.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ВИШИВАНКА - СИМВОЛ КРАСИ ТА ІДЕНТИЧНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини