20 травня. Що відзначають в цей день та прикмети

20 травня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 20 травня вшановує пам'ять святого мученика Акакія (Нілу). Вважається, що в цей день вода набуває цілющої сили. Саме тому день також називають Купальниця. Прийнято було обливати себе і близьких водою із голови до ніг, а ще в річці купати коней.  

20 травня день в історії

У 1202 році стався землетрус в Сирії - один із найпотужніших (магнітудою 8 балів), відомих людству, і четвертий за кількістю жертв.
У 1498 році португальський мореплавець Васко да Гама першим з європейців прибув до Індії, обігнувши Африку.

У 1570 році в бельгійському Антверпені картограф Абрахам Ортеліус розробив прототип сучасного атласу, що складався з 53-х карт великого формату.

У 1862 році в США був ухвалений закон про земельні наділи - Гомстед-акт. Усі громадяни були наділені безкоштовними паями в 65 га. 

20 травня 1873 року - День народження джинсів.

У 1895 році в Нью-Йорку пройшов перший комерційний перегляд фільму. Глядачам показали 4-хвилинну стрічку про боксерський поєдинок.

У 1967 році BBC заборонила транслювати пісню «The Beatles A Day in the Life» через наявні в її словах натяки на використання наркотиків.

Яке свято відзначають 20 травня

lЦього дня у світі відзначаються Всесвітній день бджіл, День народження джинсів, Всесвітній день лікаря-травматолога, Всесвітній день метрології, Європейський день моря, Міжнародний день клінічних досліджень, Всесвітній день аутоімунного артриту, День загальної обізнаності про доступність.
В Україні - День вишиванки, День банківських працівників, День перекладача жестової мови, у США - День Жозефіни Бейкер, День Елізи Дулітл, День аперитиву, День мір і ваг, День скасування рабства у Флориді, День пирога «Кіш Лорен», День збору полуниці, День хумуса, День собак-рятувальників, День блокнота, День квітки, День «Стань мільйонером», у Канаді - День коктейлю «Цезар», в Індонезії - День національного пробудження, День лікаря, на Кубі - День ухвалення першої Конституції, в Камбоджі - день пам'яті, у Камеруні - День проголошення унітарної держави, в Саудівській Аравії - День незалежності від Британської імперії.


Що сьогодні не можна робити

Не потрібно брехати й обговорювати інших, а ще відмовляти у допомозі. 

Прикмети на 20 травня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- ластівки високо літають - до гарної погоди;

- день дощовий - до теплого вересня.

20 травня іменини

Акакій, Антон, Давид, Іван, Йосип, Михайло, Ніл, Семен, Степан, Ян.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:"НАРОДЖЕНІ У ВИШИВАНКАХ" - НОВА ТРАДИЦІЯ У ВІЙТІВЕЦЬКІЙ ГРОМАДІ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 
 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини