21 травня. Що відзначають у цей день

21 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 87 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 87 RUSSIAN AGRESSION

21 травня у світі відзначають Міжнародний день чаю, Всесвітній день культурної різноманітності в ім'я діалогу та розвитку, а ще – Міжнародний день космосу. В Україні – День Європи та День науки. В Чорногорії – День Незалежності. В Болгарії – День рівноапостольного царя Костянтина та матері його цариці Олени. У Греції - Піровассія, день вогнеходіння. Ще цього дня, в 1502 році, іспанський мореплавець Жуан да Нова відкрив острів Святої Єлени, а в Парижі, в 1904, було засновано Міжнародну федерацію футболу – ФІФА.

Православна церква вшановує пам'ять Іоанна Богослова, покровителя авторів, редакторів і видавців.

Також сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день чаю

Генеральна Асамблея ООН у грудні 2019 року своєю резолюцією проголосила 21 травня Міжнародним днем чаю.

Батьківщиною чаю вважається північний схід і південний захід Китаю та північні райони М'янми, а найбільш ранній час його вживання припадає на період 5000-річної давності.

Для країн Південно-Східної Азії чай давно став невід'ємною частиною культури, де у кожній країні сформувалися власні традиції чаювання та приготування цього чарівного напою, різноманітність сортів якого пов'язано зокрема і з дотриманням різних способів окиснення та ферментації.

Враховуючи популярність напою, його роль у традиційній культурі багатьох народів світу, а також той факт, що виробництво чаю дозволяє підтримувати економічний добробут у низці регіонів світу та є основним джерелом доходу для мільйонів людей, багато міжнародних організацій запропонували ще наприкінці 1990-х років заснувати Міжнародний день чаю.

Після Всесвітніх Громадських форумів, що відбулися в Мумбаї в 2004 році і Порту-Алегрі в 2005-му, почали відзначати День чаю, обравши датою святкування 15 грудня, нагадуючи про те, що в чайній індустрії ще достатньо проблем, що вимагають уваги і вирішення . Цю дату пов'язували і з подіями 16 грудня 1773 року, що увійшли в історію під назвою "Бостонське чаювання".

Початкова дата відзначалася в країнах-виробниках чаю: Індії та Шрі-Ланці, у Бірмі, Китаї, Танзанії, Кенії та низці інших держав.

А 19 грудня 2019 року Генасамблея ООН проголосила день 21 травня Міжнародним днем чаю, закликавши Організацію з питань продовольства та сільського господарства (FAO) стати на чолі заходів щодо його щорічного проведення. З 2020 року це свято проводиться щорічно на офіційному рівні.

Міжнародний день космосу

Єдине у світі свято, оголошене за межами Землі, з космосу.

Міжнародний день Космосу встановив Ендрю Томас, астронавт зі США в 1998 році. Але найбільш унікальним є те, що про це Ендрю Томас оголосив просто в космосі, коли перебував на борту орбітальної станції "Мир".

Всесвітній день культурного розмаїття для діалогу та розвитку

Всесвітній день культурного розмаїття для діалогу та розвитку — це міжнародне свято ООН, яке сприяє просуванню питань різноманіття . Відзначається 21 травня. Генеральна Асамблея ООН проголосила це свято завдяки Універсальній декларації ЮНЕСКО про культурне різноманіття в листопаді 2001 року. Воно було проголошене Резолюцією ООН 57/249.

День розмаїття — це можливість допомогти громадам зрозуміти цінність культурного різноманіття та навчитися жити разом у гармонії. Цей день був створений як наслідок руйнування статуй Будди Баміяна в Афганістані в 2001 році.

День Європи в Україні

День Європи в Україні відзначається щороку третьої суботи травня з 2003 року.

Загалом День Європи відзначається Євросоюзом 9 травня, а відправною точкою на шляху до встановлення цього свята вважається Декларація Шумана.

9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об'єднати вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки), і віддати їх у керування новій наднаціональній структурі. Це стало наріжним каменем Європейської федерації.

Завдяки об'єднанню економічних зусиль та розподілу досягнутих результатів європейські країни уникли накопичення військової могутності одна проти одної, що й забезпечило мир у Європі.

У квітні 2022 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт, згідно з яким святкування Дня Європи в країні рекомендується перенести на 9 травня, щоб відзначати його одночасно з державами Європейського Союзу.

День науки в Україні

Третьої суботи травня в Україні відзначається професійне свято науковців — День науки. Його встановлено Указом Президента № 145/97 від 14 лютого 1997 року.

Вищою державною науковою організацією України є Національна академія наук України (НАН України), утворена 27 листопада 1918 року. Свого часу вона була однією з найбільших республіканських академій, які працювали в Радянському Союзі.

Сьогодні НАН України включає понад 170 наукових установ, у яких працюють майже 35 тисяч осіб (загальна чисельність працюючих з урахуванням організацій дослідно-промислової бази та сфери обслуговування становить приблизно 40 тисяч осіб).

НАН України опікується дослідженнями у сфері технічних, природничих, гуманітарних та суспільних наук. У структурних рамках Академії працюють регіональні наукові центри.

Ще цього дня:

1916 - У Великій Британії вперше у світовій практиці запроваджено "літній" час;

1918 - У Києві представники різних партій сформували Український національно-державний союз;

1918 - Створено Всеукраїнську раду профспілок;

1919 - В Україні більшовики націоналізували всі річні та морські корабельні підприємства;

1928 - Волт Дісней отримав патент на монопольне використання образу Міккі Мауса;

1992 - Кримський парламент скасував референдум про незалежність Криму, який планували на серпень;

2006 - На референдумі населення Чорногорії проголосувало за незалежність від Сербії.

Церковне свято

Апостол Іоанн Богослов - улюблений учень Ісуса Христа та автор "Одкровення Іоанна Богослова".

Вважають, що молитва, піднесена святому, рятує від отруєння, адже і сам Апостол Іоанн, викликаний в Рим імператором Доміціаном, прийняв отруту, яка на нього не подіяла.

Щороку з могили святого апостола Іоанна у цей травневий день проступав тонкий порох, який віряни збирали і зцілювалися ним від хвороб. Тому Церква святкує пам'ять святого апостола Іоанна Богослова 21 травня.

Іменини: Адріан, Арсеній, Іван.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ЗЕЛЕНСЬКИЙ - НАЙВПЛИВОВІША ЛЮДИНА 2022 ЗА ВЕРСІЄЮ ЧИТАЧІВ ЖУРНАЛУ TIME

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини