22 жовтня. Що відзначають в цей день?

22 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 972 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 972 RUSSIAN AGRESSION

22 жовтня відзначають Міжнародний день поширення інформації про заїкання, День Фехнера.

Православна церква вшановує пам'ять святого рівноапостольного Аверкія, єпископа Єрапольського.

Міжнародний день поширення інформації про заїкання

Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, які заїкаються, заснованої 1995 року, яка позиціонує себе на міжнародному рівні як "рупор усіх людей, що заїкаються".

Згідно з даними ISA, близько 1% населення світу страждає від заїкання - це близько 80 млн осіб.

День Фехнера

22 жовтня проводиться День Фехнера. Ця міжнародна подія присвячена Густаву Теодору Фехнеру - німецькому вченому, філософу, експериментальному психологу та одному з основоположників психофізики. Цей день сучасні психофізики вважають своїм професійним святом.

Ще цього дня:

1937 - Заарештовано митрополита Київського і всієї України Василя Липківського;

1938 - Честер Карлсон виготовив першу фотокопію паперового документа;

1949 - СРСР провів перші випробування своєї ядерної зброї;

1960 - Майбутній чемпіон планети з боксу Мухаммед Алі (тоді - Кассіус Клей) виграв свій перший бій на професійній арені;

1962 - Президент США Джон Кеннеді виступив із заявою про оголошення повітряної і морської блокади Куби, на якій були виявлені радянські ракети;

1980 - Папа Римський скасував вердикт 1633 року, який засуджував Галілея;

1995 - На Всеукраїнському Помісному Соборі митрополит Філарет обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України;

2006 - Семиразовий чемпіон світу з автоперегонів "Формула-1" Міхаель Шумахер на Гран-прі Бразилії 2006 закінчив кар'єру гонщика.

Цього дня народилися:

180 років від дня народження Сари Бернар (1844-1923), французької актриси, скульпторки, письменниці, драматургині;

170 років від дня народження Івана Віссаріоновича Троїцького (1854-1923), українського педіатра, автора першого в Україні посібника з педіатрії;

130 років від дня народження Віктора Платоновича Петрова (1894-1969), українського письменника, літературознавця, критика, філософа, історика, фольклориста, етнографа, археолога. Дату народження подано за ЕІУ, біобібліографічним словником "Філософська думка в Україні", Encyclopedia of Ukraine, даними Українського національного біографічного архіву, інтернет-ресурсами; за іншими даними народився 23.10.1894 р.;

80 років від дня народження Валерія Петровича Ковтуна (1944-2005), українського артиста балету, балетмейстера, педагога;

30 років від дня народження Павла Олеговича Сбитова - учасник російсько-української війни, Герой України (с. Березець, нині Львівського району Львівської області). 12 березня 2022 року під час бою біля населеного пункту Євгенівка Волноваського району Донецької області з силами противника, що переважали, Павло Сбитов зазнав смертельного поранення.

Церковне свято:

22 жовтня в церковному календарі - день пам'яті святого Аверкія. Він жив у місті Ерополь (Мала Азія) у II столітті та був там єпископом. На той час більшість жителів поселення були язичниками, тож святий молився щодня, щоб Господь навернув їхні душі на праведний шлях.

Якось під час однієї з таких молитов перед ним постав ангел і велів піти й розтрощити всіх ідолів. Слово Господнє єпископ виконав, за що його зненавиділи язичники міста. Коли Аверкій почув про це, з'явився на народні збори і там відкрито розповів усім про їхні гріхи. Народ намагався схопити його, але раптом у натовпі почулися крики трьох біснуватих юнаків. Єпископ тут же вигнав усіх бісів за допомогою молитви. Побачивши це диво, люди звернулися до Бога.

Коли Аверкію було 72 роки, він вирушив у подорож до Риму, на шляху назад побував у Сирії і Месопотамії.

Там він зустрівся з багатьма християнами. Помер у віці 193 років.

Іменини: Олександр, Василь, Володимир, Герман, Григорій, Денис, Захар, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Федір, Анна, Єлизавета.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини