23 червня. Що відзначають в цей день

23 червня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 120 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 120 RUSSIAN AGRESSION

23 червня відзначають Міжнародний Олімпійський день і Міжнародний день вдів. В Україні та у світі – День державної служби. У Люксембургу – День народження Великого Герцога, День перемоги святкують в Естонії, у Франції – Фестиваль вина в Бордо. У Брюсселі пройде історичний саміт, на якому, як очікується, Україна набуде статусу кандидата в члени ЄС.

У православних вшановують пам'ять священномученика Тимофія.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Так, у 1868 році була запатентована друкарська машинка, в 1894 - Міжнародний атлетичний конгрес ухвалив пропозицію П'єра де Кубертена відродити традицію давньогрецьких олімпіад, а в 1964 був запатентований гімнастичний обруч - Hula-Hoop.

Міжнародний Олімпійський день

Щороку 23 червня у всьому світі відзначається Міжнародний Олімпійський день на згадку про відродження олімпійського руху в його сучасному вигляді.

Ідея свята вперше прозвучала на 41-й сесії Міжнародного олімпійського комітету у Стокгольмі у 1947 році, а ще за рік на 42-й сесії МОК у Санкт-Моріці цей проєкт було схвалено офіційно.

Історичною передумовою для вибору дати свята стало проведення Міжнародного атлетичного конгресу з проблем фізичного виховання, що відбувся у червні 1894 року в Парижі, та в якому брали участь представники 12 країн. 23 червня свою доповідь презентував ентузіаст відродження олімпійського руху барон П'єр де Кубертен. У ньому він познайомив присутніх із розробленими ним організаційними засадами Олімпійських ігор.

День державної служби ООН

У березні 2003 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію 57/277, яка проголосила 23 червня Днем державної служби Організації Об'єднаних Націй. З того часу він відзначається щороку.

До цієї дати оргкомітетом Дня присвячено проведення Форуму державної служби ООН, святкові та спеціальні заходи, а також церемонія вручення Премії ООН за внесок у розвиток державної служби.

З 2003 року нагороду було присуджено 250 ініціативам у 82 країнах світу. Серед лауреатів Премії — проєкти у сфері ранньої діагностики дітей з обмеженими можливостями та розвитку їх навичок, просування гендерної рівності, покращення послуг у сфері фармацевтики та охорони здоров'я, моніторингу та управління тимчасовими поселеннями внутрішньо переміщених осіб, освіти дівчат і дівчаток у сфері репродуктивного здоров'я.

Міжнародний день вдів

Щороку 23 червня, від 2011 року, світова спільнота відзначає Міжнародний день вдів. Ця дата дає можливість приділити увагу важкому становищу жінок і дітей, які залишилися без чоловіка. До цього закликає резолюція Генасамблеї ООН, що вийшла у грудні 2010 року та закріпила за 23 червня статус міжнародного дня.

За даними ООН, сьогодні загальна кількість вдів у світі становить понад 258 мільйонів людей, при цьому кожна десята жінка живе в умовах бідності. Дуже багато вдів проживає у країнах, де вирують збройні конфлікти; їхнє становище особливо тяжке: вони втрачають чоловіків у молодому віці, при цьому змушені виховувати дітей в умовах бойових дій і без будь-якої підтримки.

Ситуація посилюється тим, що у багатьох країнах статус жінки є похідним від статусу її чоловіка, і, овдовівши, вона може втратити все — аж до елементарних засобів для існування. Є держави, де вдови не мають доступу до спадщини, позбавлені права працювати і неспроможні вважатися повноцінними членами суспільства. Вдів нерідко виганяють із власного будинку, вони зазнають фізичного насильства, а іноді їх убивають навіть члени власної родини. І щоб відновити суспільний статус, удові доводиться виходити заміж за одного із родичів чоловіка, часто проти волі. Для багатьох втрата чоловіка стає лише першим ударом у низці випробувань.

Ще цього дня:

1917 - На ІІ Всеукраїнському військовому з'їзді у Києві було проголошено I Універсал Української Центральної Ради;

1940 – Французький генерал Шарль де Голль оголосив про створення у Лондоні Французького національного комітету;

1941 - Почалася найбільша в історії танкова битва - між німецькими та радянськими військами в районі Луцьк-Рівне-Дубно-Броди (завершилася 29 червня);

1961 - Набрав чинності підписаний в 1959 році Договір про мирне наукове використання Антарктики;

1987 – Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною – 6 м 3 см;

1990 – Почалося повернення кримських татар на Батьківщину;

2001 – Розпочався триденний офіційний візит папи римського Іоанна Павла ІІ в Україну;

2016 - На референдумі щодо членства Великої Британії в ЄС більшість його учасників (52% за явки 72%) проголосували за вихід Сполученого Королівства з Євросоюзу ("Брекзіт"). Наступного дня прем'єр-міністр Девід Кемерон, головний опонент "Брекзіту" оголосив про свій намір піти у відставку.

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує священномученика Тимофія, який служив у 4 столітті єпископом у місті Пруссі (область Віфанія). За свою духовну чистоту та праведний спосіб життя він отримав від Бога дар чудотворення і багатьох язичників звернув до віри Христової.

Імператор Юліан Відступник, який жорстоко переслідував християн, дізнався про Тимофія Прусського і ув'язнив його, але й у в’язниці святитель продовжував проповідувати. Незважаючи на численні заборони Юліана, Тимофій розповсюджував християнську віру — вже серед в'язнів, які ділили з ним тюремну камеру, а також людей, які приходили до вікон в'язниці. Тоді імператор наказав обезголовити єпископа. Згодом мощі Тимофія Прусського були перенесені до Константинополя, а біля його гробниці почали відбуватися чудеса.

Іменини: Олександр, Олексій, Андрій, Ганна, Антоніна, Василь, Герасим, Іван, Ігнатій, Ілля, Інокентій, Кузьма, Макар, Микола, Павло, Семен, Тимофій.

За інформацією interfax

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ЗСУ ПОЧИНАЮТЬ ЗМІНЮВАТИ ХІД БОЙОВИЙ ДІЙ У ЧОРНОМУ МОРІ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини