23 травня. Що відзначають у цей день

23 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 89 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 89 RUSSIAN AGRESSION

23 травня в Україні – День морської піхоти, День Героїв – свято пам'яті борців за свободу України. У світі відзначають Міжнародний день із викорінення акушерських свищів, Всесвітній день черепахи, День щасливої монетки.

Окрім цього, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День Героїв

Щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських воїнів — борців за свободу України, насамперед лицарів Київської Русі, козаків Гетьманського часу, гайдамаків, повстанців, січових стрільців, воїнів Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної сотні та сучасної Української війни.

День Героїв – це день пам'яті всіх українців, які присвятили життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських воїнів – борців за свободу України, яке уособлює непереборність української нації.

1941 року Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів ухвалив щороку 23 травня святкувати День Героїв. Свято було присвячене сумному дню 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. До здобуття Україною незалежності день святкувався підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почав набувати популярності.

День морської піхоти України

День морської піхоти – професійне свято військовослужбовців морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України. Свято засноване у 2014 році, і у 2014-2017 роках відзначалося 16 листопада.

Мета свята — відродження та розвиток національних військових традицій з огляду на важливу роль морської піхоти ВМС ЗСУ у забезпеченні обороноздатності держави.

Всесвітній день черепахи

Заснований Американським товариством порятунку черепах у 2000 році, щоб привернути увагу до проблем загибелі великої кількості черепах через сусідство з людьми.

Черепахи часто стають об'єктами нелегального полювання, а забруднення довкілля та неправильне утримання в умовах неволі негативно відбивається на тваринах.

День щасливої монетки

День щасливої монетки. Чудовий привід знайти монетку, "призначити" її щасливою, щоб вона приносила щастя, удачу та добробут.

Ще цього дня

1910 - У Києві здійснено перший політ вітчизняного літака Кудашев-1;

1927 - У містечку Сейлз (штат Луїзіана) агенти ФБР розстріляли машину, в якій знаходилися Бонні Паркер та Клайд Берроу;

1938 - Агент НКВС Павло Судоплатов убив Євгена Коновальця, полковника Армії УНР, командира Січових Стрільців, члена Стрілецької Ради, голову Проводу українських націоналістів, першого голову ОУН, одного з ідеологів українського націоналізму;

1949 - У Бонні проголошено створення Федеративної Республіки Німеччина;

1984 - Пасивне куріння визнано шкідливим для здоров'я;

1988 - Мішель Платіні попрощався із великим футболом;

2006 - Сербія визнала результати референдуму про суверенітет Чорногорії;

2008 - Відкрито 46 станцію Київського метрополітену - "Червоний хутір";

2021 - Обвалення канатної дороги на горі Моттароне в Італії забрало життя 14 людей.

Церковне свято

У цей день вшановується пам'ять преподобного Апостола Симона Зілота, Кананіта.

Симон був зведеним братом Спасителя від першого шлюбу святого Йосипа. Жив у I столітті у Кані Галілейській. Був простим рибалкою та зілотом (затятим прихильником законів).

На третій день після повернення Спасителя у місті святкували весілля Симона. Під час урочистостей закінчилося вино. Це могло обернутися ганьбою для молодого подружжя і вважалося поганою ознакою. У цей момент відбулося перше чудо Христове. Марія попросила сина допомогти молодим. З волі Ісуса вода в чанах перетворилася на гарне смачне вино. Побачивши це диво, Симон увірував у Господа усією душею. Він залишив молоду дружину і пішов із братом. Згодом Симон став не лише Його учнем, а й одним із дванадцяти апостолів.

Оскільки про життя святого більше залишилося усних переказів, ніж письмових, у його подальшій долі є деякі розбіжності. Симон відвідав Юдею, Мавританію, Єгипет та Лівію, де ніс слово Боже. Далі версії розходяться. Також достеменно невідомо, як саме помер апостол – на хресті чи його розпилили пилкою. Але немає жодних сумнівів, що він прийняв мученицьку смерть.

Православне свято - день пам'яті преподобного Симеона

Симеон жив у другій половині XII століття і, духовно прийшовши до бажання бути ближче до Бога, подвизався в Києво-Печерській обителі. Багато читав священних книг, вивчав житіє святих мучеників і хотів був подібний до них. За своє життя написав біографії кількох печерських ченців. Був єпископом міста Володимир, але після смерті його мощі перенесли до Києва.

Іменини: Василь, Кирило, Лаврентій, Симон, Таїсія.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

ЩО ПРИГОТУВАЛИ ВАМ ЗІРКИ: ГОРОСКОП НА ТИЖДЕНЬ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини