25 квітня. Що відзначають в цей день та прикмети

25 квітня. Що відзначають в цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 61 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 61 RUSSIAN AGRESSION

25 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з малярією та День ДНК, у Німеччині День висаджування дерев. А в православному календарі це дата вшанування пам'яті святого Василя, єпископа Парійського, сповідника.

Всесвітній день боротьби з малярією

Всесвітній день боротьби проти малярії, що відзначається щорічно 25 квітня, започаткований Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) на її 60-й сесії у травні 2007 року. День присвячений пропаганді глобальних зусиль із забезпечення ефективної боротьби проти малярії.

Малярія – група інфекційних захворювань, які передаються людині через укуси одного з видів комарів. Хвороба, як правило, супроводжується лихоманкою, ознобом, збільшенням розмірів печінки та селезінки.

Щорічно понад 200 мільйонів людей інфікуються малярією; приблизно півмільйона їх вмирає. Близько 90% випадків захворювання припадає на райони Африки на південь від Сахари; інфікуються також жителі Азії, Латинської Америки, Близького Сходу та навіть деяких регіонів Європи. В особливій групі ризику діти віком до п'яти років.

День ДНК

Щороку 25 квітня у різних країнах світу відзначають Міжнародний День ДНК. Дата була обрана на згадку про те, що 25 квітня 1953 року в журналі Nature вчені Джеймс Вотсон і Френсіс Крік спільно з Морісом Вілкінсом і Розалінд Франклін опублікували результати дослідження структури молекули ДНК.

За 50 років, 25 квітня 2003 року, було оголошено, що проект із розшифровки геному людини близький до завершення. Додатковий аналіз деяких ділянок геному все ще не закінчено, проте основну роботу над проєктом завершено. Визначення структури людських генів – важливий крок задля розвитку охорони здоров'я.

ДНК – це дезоксирибонуклеїнова кислота. Саме в ДНК зберігається генетична інформація людини, і саме цей тест є одним із найпопулярніших для встановлення родинних зв'язків. Відкриття спіралі ДНК стало для науки революційним. Завдяки виявленню ДНК було розкрито код спадковості, ідентифіковано генетичний ризик, розпочато формування запрограмованих властивостей організму, здійснюється оздоровлення спадковості, створюються технології генної інженерії.

Ще цього дня:

1901 - У штаті Нью-Йорк вперше у світі були впроваджені автомобільні номери;

1931 - Фердинанд Порше заснував компанію Porsche;

1944 - Американський генерал Джордж Паттон заявив, що доля Англії та США - "правити світом";

1954 - Американський дослідницький центр компанії "Белл телефон" оголосив про створення сонячних батарей;

2015 - У Непалі стався землетрус магнітудою 7,8 Mw. Повторні землетруси тривали до 28 квітня. У Непалі загинула 8151 особа, 17 868 поранено, постраждали 8 млн людей. В Індії 69 людей загинули та близько 270 поранені. У Китаї 25 загиблих, 117 поранених.

Церковне свято

25 квітня – День пам'яті святого Василя, єпископа Парійського, сповідника. Василь жив у VIII столітті у Парії (сучасна Туреччина). З приходом християнської віри у місті заснували єпископію. Одним із її служителів городяни обрали саме його. Люди поважали Василя за доброчесність і благочестя, вважали справжнім пастирем, гідним покладеного на нього сану.

У період Реформації єпископ Василь рішуче став на захист святих ікон, відкрито сповідав віру в Христа та охороняв свою єпархію від єретиків. Кілька разів його змушували підписати ухвалу про знищення ікон, але єпископ не погоджувався.

За свої дії Василь переніс гоніння, грубі образи та приниження з боку послідовників єресі. До кінця життя йому довелося переховуватися. Він проводив дні у скорботі. Але перед Господом його душа постала чистою. Ні на мить він не припустився думки про невірність свого життєвого шляху.

Цього дня моляться святому Василеві про надання сили та хоробрості, а також про звільнення від хвороб.

Іменини: Василь, Давид, Іван, Сергій, Ян, Марія, Марта, Марфа.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ НАГОРОДИВ ОРДЕНОМ ХМІЛЬНИЧАНИНА

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини