26 жовтня. Що відзначають в цей день?

26 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 976 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 976 RUSSIAN AGRESSION

26 жовтня відзначають День змін на краще, Свято приємних несподіванок.

У США - День гарбуза, в Австрії - День Республіки, у Болгарії та Греції - День святого Димитрія.

Православна церква вшановує пам'ять святого великомученика Димитрія Мироточця.

Свято приємних несподіванок

26 жовтня в різних країнах світу відзначають Свято приємних несподіванок. Його придумали для того, щоб створювати гарний настрій, дарувати подарунки, допомагати людям, які нас оточують.

День гарбуза

Щорічно 26 жовтня у США відзначають День гарбуза. Але свято з кожним роком поширюється світом, бо прихильників цього смачного помаранчевого плоду багато і в інших країнах. Метою цього дня є поширення інформації про цілющі якості та цінність гарбуза для організму людини.

День змін на краще

Щороку в четверту суботу жовтня відзначають День змін на краще. Заснований задля того, щоб люди мали змогу спільними зусиллями змінити життя на краще.

Національний день Австрійської республіки

26 жовтня австрійці святкують Національний день Австрійської республіки. Історія свята пов'язана з виведенням іноземних військ з території Австрії та в пам'ять про проголошення постійного нейтралітету в 1955 році.

День інтерсекс-людей

День обізнаності про інтерсексуальність, що відзначається щорічно з 2003 року, є міжнародно визнаним днем, покликаним привернути увагу до проблем прав людини, з якими стикаються інтерсекс-люди.

Бере свій початок у1996 році, коли в Північній Америці біля приміщення в Бостоні, де Американська академія педіатрії проводила свою щорічну конференцію, відбулася перша публічна демонстрація інтерсекс-людей.

Члени Товариства інтерсексуалів Північної Америки, яке зараз не існує, включно з активістами Морганом Холмсом і Максом Беком, разом із союзниками з Transsexual Menace, вирішили кинути виклик домінантній медичній думці про косметичні операції для інтерсексуалів. Однак їх зустріли вороже і випровадили охоронці. Пізніше група вийшла на демонстрацію з плакатом "Гермафродити з почуттям власної гідності".

Ще цього дня:

1900 - У Нью-Йорку відкрито першу лінію метрополітену;

1905 - Швеція і Норвегія розривають союз;

1938 - Фірма DuPont розробила новий синтетичний матеріал - нейлон;

1938 - Августина Волошина призначено новим прем'єр-міністром автономного уряду Підкарпатської Русі;

1939 - Так звані "Народні Збори Західної України" у Львові під більшовицьким тиском ухвалили декларації про встановлення радянської влади, входження до УСРР, конфіскацію поміщицьких і монастирських земель, націоналізацію банків і промисловості;

1944 - Війська США знищили японський флот у затоці Лейте на Філіппінах;

1962 - Микита Хрущов і Джон Кеннеді домовилися про повернення радянських кораблів, які везли на Кубу ракети;

1984 - На екрани США вийшов суперпопулярний блокбастер "Термінатор", із Арнольдом Шварценеггером у головній ролі;

2012 - Святкування першого дня кохання до себе;

2014 - Парламентські вибори в Україні.

Цього дня народилися:

175 років від дня народження Фердинанда Георга Фробеніуса (1849-1917), німецького математика;

160 років від дня народження Євгена Пилиповича Вотчала (1864-1937), українського вченого в галузі фізіології рослин, ботаніка, одного із засновників прикладної фізіології с.-г. рослин, педагога, організатора школи українських ботаніків-фізіологів.

Церковне свято:

Православна церква відзначає цього дня пам'ять святого Димитрія Солунського, відомого також як Мироточець. Згідно з житієм, батьки Димитрія були таємними християнами. Вони хрестили сина в домовій церкві і виховали у вірі та благочесті. Після смерті батька Димитрій зайняв його місце, ставши проконсулом Фессалоніків. На цій посаді він проявив себе як відкритий християнин, почав проповідувати і навернув до своєї віри безліч жителів міста.

Звістка про діяльність Димитрія дійшла до імператора. Проповідника ув'язнили, а пізніше стратили. Тіло мученика вночі поховали солунські християни, а раб Димитрія на ім'я Лупп узяв ризу свого пана, окроплену кров'ю, і його перстень. За їхньою допомогою він згодом здійснив багато чудес.

Іменини: Антон, Афанасій, Василь, Дмитро.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини