27 жовтня. Що відзначають в цей день?

27 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 977 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 977 RUSSIAN AGRESSION

27 жовтня відзначають День української писемності та мови, Всесвітній день аудіовізуальної спадщини, День автомобіліста і дорожника.

У Франції - День каштана.

Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Нестора; святих мучеників Капітоліни та Еротиїди.

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

У 2005 році на своїй 33-й сесії Генеральна конференція ЮНЕСКО затвердила резолюцію, в якій проголосила 27 жовтня Всесвітнім днем аудіовізуальної спадщини - на відзначення річниці ухвалення в 1980 році Рекомендації про охорону та збереження рухомих зображень і як механізму для підвищення загальної поінформованості щодо необхідності вживання термінових заходів для визнання важливості аудіовізуальних документів як невід'ємної частини національної ідентичності.

У резолюції наголошується, що для збереження аудіовізуальної спадщини потрібні особливі зусилля, оскільки носії інформації є вельми вразливими і недовговічними.

День української писемності та мови

День української писемності та мови встановлено указом президента України 1997 року. Датою свята було обрано день вшанування преподобного Нестора Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Спочатку його відзначали 9 листопада, але, у зв'язку з реформою церковного календаря, це християнське свято з 2023 року відзначають 27 жовтня, про що президент країни підписав відповідний указ 28 липня 2023 року.

День української писемності та мови - не лише державне, а й церковне свято. Перший у сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмській.

День автомобіліста і дорожника

Відзначають щорічно в останню неділю жовтня відповідно до Указу Президента України від 13.10.1993 р. № 452/93 (Указ у редакції Указу Президента від 22.10.1997 р. № 1173/1997).

З кожним роком у країні збільшується кількість автомобілів, автобусів, тролейбусів. Автотранспортом в Україні перевозиться 22% вантажів і 88% пасажирів.

Цього дня вітають усіх водіїв, зокрема особистого, громадського та вантажного транспорту, обслуговуючий і ремонтний персонал підприємств-перевізників, інженерів і конструкторів автозаводів, фабрик із виготовлення запасних частин і комплектуючих.

День ведмедика Тедді

27 жовтня в низці країн відзначають Міжнародний день плюшевого - добре свято, присвячене одній із найпопулярніших у світі іграшок. Хоча дати святкування різняться - десь його відзначають 27 жовтня, а десь - 19 листопада, але головна мета залишається одна - підтримка дружби, тепла та доброти. Адже саме такі почуття викликає цей милий друг багатьох дітей - ведмежа Тедді.

його пошила дружина власника магазину іграшок у США Морріса Мічтома - Роуз. Вона побачила в одній з американських газет статтю про Теодора Рузвельта, який обіймав тоді посаду президента США, який пожалів під час полювання ведмедика. Єгері прив'язали тварину до дерева, але президент відмовився стріляти в беззахисного ведмедя. Ця історія потрапила в газети, зокрема й у вигляді карикатур. Саме ця публікація і надихнула Роуз на створення плюшевого ведмедика, яке з'явилося на світ 1903 року і, логічно, отримало ім'я "Ведмедик Тедді". Іграшка швидко стала популярною, і спонукала подружжя налагодити їхнє виробництво.

За іншою версією, ведмедик родом із Німеччини, а його творцем називають Маргрет Штайф, яка була прикута до інвалідного візка і, займаючись рукоділлям, вигадала такого ведмедика, чиї лапи та голова рухалися. Як би там не було, але плюшеві ведмеді швидко завоювали популярність на початку 20 століття як в Америці, так і в Європі. До того ж варіантів їхнього виконання була величезна кількість, а дарували Тедді не лише дітям, а й коханим і друзям.

Для боротьби зі злоякісними утвореннями вперше застосовано радіаційне опромінення

27 жовтня 1951 року в Саскачеванському університеті (Канада) під керівництвом Гарольда Джонса було вперше застосовано радіаційне опромінення як засіб для боротьби зі злоякісними утвореннями в онкологічних хворих.

Променеву терапію проводили, використовуючи радіоактивний кобальт-60 ("кобальтову гармату") як джерело гамма-променів високої енергії, що діють аналогічно до рентгенівських променів, нейтронів і електронів.

Метою променевої терапії є знищення клітин, що складають пухлину. Виходячи з того, що іонізуюче випромінювання взаємодіє з молекулами води, формуючи пероксид і вільні радикали, то, відповідно, що активніші метаболічні процеси в клітині, то сильнішою для неї є шкідлива дія радіації.

Ще цього дня:

1882 - Створено перший професійний національний реалістичний театр на українських землях під керівництвом М. Л. Кропивницького;

1904 - Відкрився Нью-Йоркський метрополітен;

1937 - Перший день розстрілів в урочищі Сандармох капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед них - цвіт української інтелігенції;

1938 - На I з'їзді художників УРСР створено Спілку радянських художників України;

1951 - Уперше при лікуванні раку застосували радіацію;

1982 - Китайська Народна Республіка оголосила, що чисельність її населення перевищила 1 мільярд жителів;

2007 - Прем'єра в Україні серії "The Devil's Hands Are Idle Playthings" мультсеріалу Футурама.

Цього дня народилися:

180 років від дня народження Класа Понтуса Арнолдсона (1844-1916), шведського письменника, журналіста, політика, пацифіста, лауреата Нобелівської премії миру (1908)

120 років від дня народження Юрія Андрійовича Крохмалюка (відомий під псевд. Тис, Тис-Крохмалюк) (1904-1994), українського письменника, журналіста, історика, видавця, громадсько-культурного діяча (США);

80 років від дня заснування (1944) Національного музею-садиби М.І. Пирогова (відкриття відбулося 9 вересня 1947 р.).

Церковне свято:

День преподобного Нестора Літописця

Нестор був ченцем Києво-Печерської лаври, де здобув освіту і став активним учасником церковного життя. Найвідоміша праця Нестора - "Повість минулих літ", яка є одним із найважливіших джерел з історії Русі. Ця літописна книга охоплює період від найдавніших часів до початку XII століття. Нестор систематизував і доповнив ранні літописи, намагаючись зберегти історичну пам'ять про події та особистостей того часу.

Преподобний Нестор помер приблизно 1114 року, заповівши печерським ченцям-літописцям продовження своєї праці. Його наступниками в літописанні стали ігумен Сильвестр, який надав сучасного вигляду "Повісті минулих літ", ігумен Мойсей Видубицький, який подовжив її до 1200 року, ігумен Лаврентій, який написав 1377 року найдавніший зі списків, що зберегли "Повість" преподобного Нестора.

Преподобного Нестора поховано в Ближніх печерах преподобного Антонія Печерського.

Іменини: Андрій, Валентин, Марк, Нестор.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини