28 березня. Що відзначають в цей день?

28 березня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 398 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 398 RUSSIAN AGRESSION

28 березня у світі відзначають День великих змін, День бур'янів та День народження пральної машини. У Чехії та Словаччині День учителя. У Японії - День школи чайної церемонії. Православна церква вшановує пам'ять мученика Нікандра Єгиптянина. А за народним календарем – Олександрів день.

День великих змін

День великих змін відзначається 28 березня.

Щоб змінити життя на краще, не треба звертати гори. Достатньо зробити лише перший крок до змін – перший, але найскладніший. Почніть свій День великих змін із зарядки або з пробіжки. Змініть звичний маршрут на роботу або з роботи, більше часу проведіть на свіжому повітрі, викиньте непотрібний мотлох з дому, звільніть місце для нових речей. Говоріть "дякую", не соромтеся висловлювати подяку.

День народження пральної машини

Щорічно 28 березня відзначається День народження пральної машини. Цього дня у 1797 році була запатентована дерев'яна дошка для прання з рельєфною поверхнею. У 1851 році Джеймс Кінг винайшов установку з барабаном, що обертається. За принципом дії вона нагадувала сучасні машини, тільки її привід був ручним. У 1856 році американський винахідник Мур презентував світові власний пристрій для прання – складну конструкцію з дерев'яного ящика та рами над ним. Всередину ящика закладали білизну, зверху насипали дерев'яні кульки та заливали миючим розчином. Важіль спричинював дію механізму, і рама починала рухатись вгору-вниз. Кульки при цьому перекочувалися разом із білизною та виконували роботу безлічі рук. Пізніше з'явився автоматичний привід, барабан, функції підігріву води, зливу, полоскання та віджиму.

Ще в цей день:

1566 — Великий магістр Ордену госпітальєрів Жан Парізо де ла Валетт заснував місто Валлетту на Мальті;

1842 — У Львові відкрився театр Станіслава Скарбека, на той час третій за розміром у Європі;

1876 — Японський уряд заборонив самураям носити мечі;

1930 — У Туреччині замість "грецьких" назв міст Константинополь і Ангора затверджені офіційні турецькі назви: Стамбул та Анкара;

2004 — У ніч з 28 на 29 березня разом із переходом на літній час стартувала Громадянська кампанія ПОРА!;

2008 — Українська Вікіпедія сягнула обсягу в 100 000 статей.

День пам'яті Никандра Єгиптянина

Пам'ять святого мученика Никандра святкується Православною Церквою 28 березня за новим стилем. Відомо, що святий мученик Никандр жив у 3 столітті і постраждав у Єгипті за часів імператора Діоклетіана, відомого своєю жорстокістю.

Никандр був лікарем і під час гонінь відвідував у в'язницях християн, безоплатно надавав їм допомогу, приносив їжу, доглядав хворих і немічних, а померлих ховав.

Якось він прийшов до місця, де були кинуті на поталу звірам тіла вбитих мучеників-християн. Побоюючись ховати їх удень, святий дочекався ночі і під покровом темряви здійснив обряд поховання.

Святий Никандр чинив обряд з усіма застереженнями, щоб не бути схопленим язичниками, але був помічений. До Діоклетіана відразу полетів донос, і святого схопили і піддали тортурам.

Але святий не зрікся Христа, а навпаки, мужньо і радісно зазнав усіх страждань. Життя Никандра обірвалося в 302 році.

Олександрів день, свято лісового догляду

Свято отримало назву на честь двох святих мучеників Олександрів, пам'ять яких відзначається цього дня разом із пам'яттю Агапія та ще п'ятьох мучеників, які постраждали за віру у 4 столітті.

На Олександра чекали на приліт перших чайок — це віщувало весняне тепло. А ось якщо птахи одразу починали купатися - це обіцяло негоду.

Особливі прикмети пов'язані з вовками. Вважалося, що на Олександрів день припадає розпал "вовчих весіль". У цей час вовки стають агресивними і навіть можуть напасти на людину. Говорили, що якщо в лісі страшенно виють вовки і не дають спати, то позбутися страху можна, перевернувши подушку.

Окрім того, цей день називався святом лісового догляду, потрібно було з великою повагою відгукуватися про ліс, який давав гриби, ягоди, дичину, цілющі трави. Щоб не заблукати у лісі, говорили особливі намовляння.

Іменини: Олександр, Олексій, Денис, Михайло, Тимофій.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ВІННИЧЧИНА ВРАЖАЄ ТЕХНОЛОГІЯМИ. ТАКОГО УКРАЇНА ЩЕ НЕ БАЧИЛА. В ЛАДИЖИНІ ВСТАНОВИЛИ БЕЗПЕКОВУ СИСТЕМУ МАЙБУТНЬОГО

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини