29 квітня. Що відзначають у цей день

29 квітня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 65 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 65 RUSSIAN AGRESSION

29 квітня в світі вшановують память жертв застосування хімічної зброї, Європейський день солідарності поколінь, Всесвітній день бажань, Міжнародний день танцю і День блискавки, в Україні – День футболу, у Данії святкують День народження принцеси Бенедикти, в Японії – День зелених насаджень, а в США - Національний день креветок із часниковим соусом. Православна церква вшановує День пам'яті мучениць Агапії, Ірини, Хіонії, Мученика Леоніда та мучениць Харієсси, Ніки, Галини, Іллінсько-Чернігівської та Тамбовської ікон Божої Матері.

День пам'яті жертв застосування хімічної зброї

Цей день був заснований у листопаді 2005 року, коли відбулася 10-та сесія Конференції держав-учасниць про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та її знищення.

Від початку першого використання, розробки та застосування хімічної зброї у військових цілях минуло понад століття. Цього дня міжнародне співтовариство вшановує пам'ять усіх жертв хімічної зброї.

Весною 2013-го року, на черговій Конференції держав-учасниць Організації із заборони хімічної зброї, що відбулася в Гаазі, Нідерланди, було досягнуто консенсусу і схвалено декларацію, яка підтверджує "беззастережну прихильність" усіх держав-учасниць повної глобальної заборони. залишків.

Всеукраїнський День футболу

Щороку 29 квітня в Україні відзначають Всеукраїнський День футболу. Історія українського футболу розпочалася у 1992 році. Саме тоді 29 квітня національна збірна провела свій перший матч.

Тоді дебютна зустріч в Ужгороді зі збірною Угорщини закінчилася поразкою наших гравців. З того часу 29 квітня відзначають Всеукраїнський день футболу. Це свято нагадує історію та той шлях, який пройшов український футбол за період існування.

Всесвітній день танцю

29 квітня 1727 року народився легендарний французький балетмейстер Жан Жорж Новер. Хореограф увійшов в історію як "батько сучасного балету", і тому у його день народження почали відзначати День танцю. Його мета — нагадати людям про красу танцю, який збуджує людей, стирає культурні, етнічні кордони, дозволяє передати почуття.

Всесвітній день бажань

29 квітня 1977 року митник Томі Остін вирішив здійснити мрію хворого на лейкемію 4-річного Крістофера, який хотів стати поліцейським. Остін пообіцяв покатати його на поліцейському гелікоптері. Через три роки, коли Крістоферу стало гірше, Томі зв'язався з поліцейськими, і вони організували політ до міста Фінікс штату Арізона до офісу Департаменту громадської безпеки.

Там хлопчик провів день, отримав значок почесного поліцейського Арізони та форму, яку пошили спеціально для нього. На згадку про Крістофера засновано благодійний фонд, який і зараз допомагає виконувати бажання тяжкохворих дітей.

День блискавки

31 березня 1893 року день народження застібки-блискавки. Американець Лео Джаксон придумав її для свого друга, який через болі в спині не міг нахилятися та зав'язувати черевики. Товариш просив винайти застібку, яку можна було швидко закрити однією рукою.

Винахідник, який на той час вже був автором 12 патентів, вигадав застібку з двох ланцюжків, які з'єднувалися між собою за допомогою "ключика-язичка".

У 1913 застібку удосконалили, позбавивши її гачків та збільшивши кількість скріплювальних елементів на одиницю довжини. Цей варіант застібки мав два ряди зубчиків, які чіплялися один за одного. У 1914 році шведсько-німецький інженер Отто Сундбек винайшов інший варіант "застібки без гачків", у якій зубчики мали заглиблення знизу та невеликий конічний виступ зверху. Цей винахід запатентували у 1917 році. З 1918 застібки почали використовувати на костюмах пілотів ВМС США, а до 1930 блискавку почали використовувати в текстильній промисловості.

Ще цього дня:

1915 - Почалися бої загонів УСС із російськими військами на горі Маківка в Карпатах;

1918 - На сесії Української Центральної Ради було схвалено Основний Закон Республіки; того ж дня Всеукраїнський з'їзд хліборобів за підтримки німців проголосив П. Скоропадського гетьманом України; того ж дня Чорноморський флот у Севастополі підняв українські прапори;

1945 - Американські війська звільнили в'язнів концтабору Дахау, стративши при цьому 122 охоронців табору;

1975 - Останні американські війська покинули В'єтнам.

1975 - У Донецьку почала працювати найглибша в СРСР шахта імені Скочинського.

1982 - Населення Китаю перевищило мільярд людей;

2011 - Весілля принца Вільяма та Кейт Міддлтон.

Іменини: Катерина, Роберт, Галина, Ірина, Леонід, Михайло, Ніка, Павло, Сніжана, Тимофій.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

У ХМІЛЬНИКУ У ПРОВІДНУ НЕДІЛЮ МАРШРУТКИ ЇЗДИТИМУТЬ ДО КЛАДОВИЩ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини