29 травня. Що відзначають в цей день та традиції

29 травня. Що відзначають в цей день та традиції

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 29 травня вшановує пам'ять преподобного Феодора Освященного, ігумена. У народі день назвали Федір Житник, оскільки день вважався останнім сприятливим днем для посіву жита і хлібних злаків: ячменю, пшениці, жита і вівса. Увечері, коли селяни поверталися з сівби, на столах їх чекали традиційні для цього дня страви: ячмінні квас і пиво, різні каші (ячна, пшоняна, манна, пшенична), пироги з житнього борошна. Вважалося, що в цей день просто необхідно покуштувати їжу, в якій є жито, тоді і засіяне на Житника поле принесе багатий урожай. Травниці і знахарі збирали на Федора Житника горобиновий колір. Потім його використовували в приготуванні різних відварів і зіль.

29 травня день в історії

У 1630 році підписано Переяславську угода - договір між українською козацькою старшиною і польським гетьманом С. Конецпольським.

У 1660 році в Англії реставрована монархія, новим королем став Карл ІІ Стюарт, син страченого Карла І Стюарта.

У 1738 році у Петербурзі видано імператорський указ про повернення козаків і посполитих, що втекли в Гетьманщину та в Російську імперію, на Слобідську Україну.

У 1802 році російський фізик та основоположник електрометалургії академік Василь Петров відкрив явище електричної дуги

У 1900 році компанія "Отіс" зареєструвала торгову марку "Ескалатор" (згодом ескалаторами почнуть називати всі ескалатори)

У 1928 році Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав межу швидкості у 200 км/год.

У 1942 — у ході Другої світової війни німецька армія під Харковом завершила оточення понад 250-тисячного угруповання військ Червоної армії.

У 1953 році Людина вперше здолала найвищу точку планети, вершину Джомолунгми (8 848 м). Це зробив новозеландець Едмунд Персиваль Хілларі.

У 1964 році у Києві відкрили для відвідувачів найбільший в тордішньому Радянському Союзі ботанічний сад.

У 1985 році на стадіоні «Ейзель» (Брюссель) перед початком фінального матчу на Кубок європейських чемпіонів «Ювентус» — «Ліверпуль» сталася бійка між вболівальниками команд, під час якої рухнула бетонна загорожа. Внаслідок інциденту загинуло 39 осіб і поранено не менше 400.

У 1990 році 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейська економічна спільнота доповились про створення Європейського банку реконструкції та розвитку

У 2003 році Форвард Мілана Андрій Шевченко виграв свій перший трофей за 4 роки в Італії, адже забив останній гол в матчі з Ювентусом у фіналі Ліги Чемпіонів (3:2 на користь Мілана).

У 2014 році поблизу міста Слов'янська, після розвантаження продуктів харчування на 4-й блокпост та проведення ротації особового складу, повертаючись з району гори Карачун, був обстріляний з лісосмуги та підбитий терористами з ПЗРК гелікоптер Мі-8МТ (борт «16») Національної гвардії України, на борту якого був генерал-майор Сергій Кульчицький. Під час падіння вибухнули паливні баки. Внаслідок події загинуло 12 осіб.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧЕРГОВІ ПЕРЕМОГА ТА РЕКОРД МАР'ЯНИ ШЕВЧУК


Яке свято відзначають 29 травня

У цей день світ відзначає Всесвітній день здорового травлення, День кінця середньовіччя і Міжнародний день миротворців ООН.

В США святкують День компостування відходів, День скріпки, День бісквіта, День півня з вином, в Домінікані - День матері, у Британії - День чорнильного горішка, в Індонезії - День літніх людей, у Туреччині - День взяття Стамбула, в Туркменістані - День працівників органів внутрішніх справ, в Україні - День топографічної служби, у Швеції - День ветеранів, у Киргизстані - День збройних сил, в Аргентині - День армії, у Нігерії - День демократії, у Польщі - День ветеранів військової служби за кордоном.

Що сьогодні не можна робити

  • Не можна сидіти вдома та займатись хатніми справами.
  • Не можна ображатись та ображати не лише близьких людей, а й малознайомих.
  • Раніше розсадою займались жінки, чоловіки орали землю, а діти займались нескладною роботою в саду. Змінювати ролі не можна.
  • Не можна ходити на річку та поряд з нею.

Прикмети на 29 травня

  • У цей день саджали овочі, примовлячи, приміром, для капустки казали: "Не будь голінаста, будь пузата; не будь порожня, будь туга; не будь красна, будь смачна". Тоді врожай буде хорошим.
  • Після свята Аріни приходять теплі та сонячні дні.
  • Якщо йде дощ, то буде гарний врожай, тепле та грибне літо.
  • Якщо на озерах є латаття, то тепло затримається надовго.
  • Якщо чутно грім, то варто очікувати на великий врожайний рік.

29 травня іменини

Олександр, Георгій, Федір, Богуслав, Максим, Аркадій, Петро та Муза.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УЧЕНИЦЯ З ХМІЛЬНИКА НА ВІННИЧЧИНІ СТАЛА ВОЛОДАРКОЮ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ПРЕМІЇ

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини