3 серпня. Що відзначають в цей день?

3 серпня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 892 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 892 RUSSIAN AGRESSION

3 серпня відзначають Міжнародний день блюзу, День канцелярських магазинів, День поширення інформації про синдром гвоздики, Міжнародний день близнюків, Міжнародний день алопеції, Всесвітній день кавуна.

Православна церква вшановує пам'ять святих преподобних Ісаакія, Далмата і Фавста.

День магазину канцтоварів

День канцелярських магазинів відзначається щорічно в першу суботу серпня. Перший захід відбувся 6 серпня 2022 року.

Присвячений святкуванню унікального досвіду, який пропонують приватні, немережеві магазини канцтоварів у США та по всьому світу.

День поширення інформації про синдром гвоздики

День поширення інформації про синдром гвоздики відзначається щорічно 3 серпня.

Цей день присвячений підвищенню обізнаності, підтримці та збору коштів для лікування синдрому гвоздики - рідкісного вродженого захворювання, на яке страждає менш ніж 200 людей у всьому світі.

Синдром гвоздики - рідкісне захворювання, яке є вродженим. Синдром характеризується аномаліями в кістках, суглобах або кровоносних судинах. Захворювання виникає через мутацію в гені PIK3CA, і здоров'я дитини із синдромом гвоздики залежить від тяжкості симптомів та її віку. Що раніше лікарі зможуть діагностувати симптоми, то більш ефективним буде лікування.

Міжнародний день близнюків

У перші вихідні серпня, з 1976 року, традиційно відзначають Міжнародний день близнюків.

Фестиваль заснувала група жителів Твінсбурга (штат Огайо, США). Ідейними натхненниками стали однояйцеві близнюки - Мойсей і Аарон Вілкокси. Вони в 1819 році купили 4000 акрів землі, 6 із яких вирішили пожертвувати на будівництво школи за умови, що стару назву міста Міллсвіл буде змінено на Твінсбург (буквально - "місто двійнят").

Через 150 років на святкуванні 200-річчя міста було проведено вечірку, яку відвідало 36 пар близнюків. Побачивши такий потенціал свята, місцеві жителі вирішили зробити його щорічним.

Міжнародний день блюзу

Міжнародний день блюзу заснований у 2013 році з метою вшанування блюзу - жанру, який глибоко вплинув на світ музики. День присвячений ознайомленню людей з історією блюзу та вшануванню його музики.

Міжнародний день алопеції

Щорічно в першу суботу серпня в усьому світі відзначають День алопеції.

Алопеція (з лат. - облисіння) - патологічне випадіння волосся, що призводить до його повного або часткового зникнення на голові або ділянках тіла.

Всесвітній день кавуна

3 серпня шанувальники солодкої та соковитої ягоди святкують Всесвітній день кавуна. Дата є невипадковою, адже саме в цей період спостерігається пік збору врожаю ягоди.

Свою історію він веде зі США, де відзначається як Національний День кавуна. Америка посідає перше місце за кількістю поїдання кавуна порівняно з іншими країнами. Тут цей солодкий і смачний плід (який раніше вважався ягодою, а зараз - гарбузиною) є настільки ж необхідним атрибутом літніх пікніків, як і знаменитий хот-дог.

Ще цього дня:

1904 - Члени британської експедиції стали першими людьми Заходу, які увійшли до священного міста Лхаса в Тибеті;

1911 - Уперше аероплани використано у військових цілях, коли італійці провели авіаційне вивчення дислокації турецьких позицій у Тріполі;

1912 - Туреччина надала обмежену автономію Албанії та дозволила викладання в початкових школах албанською мовою;

1922 - Радіо Нью-Йорка застосувало перший у світі звуковий радіоефект: двома шматками дерева було зімітовано стукіт дверей;

1926 - На площі Пікаділлі встановлено перші в Лондоні світлофори;

1949 - Набув чинності Статут Ради Європи.

1949 - У США шляхом злиття Американської баскетбольної асоціації та Національної баскетбольної ліги засновано Національну баскетбольну асоціацію (НБА), до складу якої увійшло 17 команд;

1957 - Під керівництвом Сергія Корольова проведено запуск першої радянської міжконтинентальної ракети Р-7;

1960 - Нігер отримав незалежність від Франції;

1990 - Верховна Рада УРСР ухвалила закон про економічну незалежність Української РСР;

1992 - Стрибун із жердиною Сергій Бубка в Падуї встановив світовий рекорд, стрибнувши на 6 м 12 см;

1993 - 4-річна американка Сідні Діттман стала наймолодшим власником патенту (її винахід називався "Поміч для хапання круглої дверної ручки";

2000 - Верховний суд Чилі виніс постанову про позбавлення парламентської недоторканності Августо Піночета;

2014 - У провінції Юньнань (КНР) стався землетрус магнітудою 6,3. Загинули щонайменше 150 осіб, багато руйнувань, сильно пошкоджено комунікації. Гіпоцентр землетрусу зафіксовано на глибині 10 км.

Пам'ятні дати:

150 років від дня народження Леона (Леоніда) Йосиповича Кордиша (1874-1932), українського вченого, фізика. Дату народження подано за ЄСУ, біобібліографічним довідником "Вчені вишів Одеси", даними Українського національного біографічного архіву; за іншими даними народився 22.07.1874 р;

140 років від дня відкриття (1884) у м. Каневі першого народного музею Т. Шевченка "Тарасова світлиця";

120 років від дня народження Кліффорда Дональда Сімака (Саймака) (1904-1988), американського письменника-фантаста.

Церковне свято

Преподобні Ісаакій, Далмат і Фавст були ігуменами Далматської обителі.

Преподобний Далмат служив у війську царя Феодосія Великого (379-395) і користувався його повагою. Покинувши мир, преподобний Далмат між 381 і 383 роками разом із сином Фавстом пішов у обитель преподобного Ісаакія біля Константинополя.

Преподобний Ісаакій постриг батька і сина в чернечий чин, і обидва стали вести суворе подвижницьке життя. Одного разу у Великий піст преподобний Далмат не їв протягом 40 днів, а потім, зміцнившись, до свята Вознесіння Христового пробув у захопленні, і удостоївся Божественних видінь. Наближаючись до кінця свого життя, преподобний Ісаакій у 383 році поставив замість себе ігуменом преподобного Далмата, за ім'ям якого обитель стала називатися Далматською.

Преподобний Далмат був ревним поборником православної віри на III Вселенському Соборі в Ефесі (431), засудив єресь Несторія.

Після Собору святі отці звели преподобного Далмата в сан архімандрита Далматської обителі, в якій він і помер дев'яностолітнім старцем (після 446 року).

Про преподобного Фавста відомо, що він, подібно до батька, був великим аскетом і з чернечих подвигів особливо досяг успіху в пості. Після смерті батька преподобний Фавст став ігуменом обителі.

Іменини: Антон, В'ячеслав, Іван, Кузьма, Микола.

За інформацією interfax.

 

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини