4 серпня. Що відзначають в цей день?

4 серпня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 893 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 893 RUSSIAN AGRESSION

4 серпня в Україні відзначають День Повітряних Сил Збройних Сил.

У світі - День собаки-помічника, День спелеолога, День самотніх жінок, які працюють, День сестер, День народження шампанського, Міжнародний день прощення, Міжнародний день димчастого леопарда.

Православна церква вшановує пам'ять святих семи мучеників Ефеських, святої преподобномучениці Євдокії.

День Повітряних Сил Збройних Сил України

Із 2007 року перша неділя серпня стала професійним святом для всіх, хто належить до Повітряних Сил України - День Повітряних Сил Збройних Сил України. Його святкування було встановлено президентом, разом зі скасуванням дня Військ Протиповітряної оборони.

Цей рід військ з'явився на території України 1917 року. А з 1930 року в Харкові, Полтаві, Чугуєві, Києві, Чернігові та Луганську почали відкриватися вищі навчальні заклади, в яких готували льотчиків та інших фахівців повітряної оборони.

На озброєнні України зараз перебувають сучасні літаки, вертольоти, зенітні ракетні комплекси. Також до складу Повітряних Сил включені радіотехнічні та інженерні війська, розвідувальні частини, загони спеціального призначення протиповітряної оборони.

Міжнародний день прощення

У першу неділю серпня люди багатьох країн світу відзначають Міжнародний день прощення. Свято заснував Роберт Плат із Каліфорнії. Він закликав усіх людей пробудити в собі могутню силу прощення, здатного зцілити душу.

Міжнародний день димчастого леопарда

Міжнародний день димчастого леопарда - день міжнародної обізнаності про цей вид ссавців. До уваги беруться як ті тварини, що проживають у неволі, так і ті, які перебувають в умовах дикої природи.

День сестер

У першу неділю серпня вирішено святкувати День сестер. Це неофіційне свято є нагадуванням про цінність сімейних стосунків.

Цього дня сестри за традицією зустрічаються і згадують роки дитинства, перші розбиті коліна, подорожі, закоханість і багато іншого, що зближує.

Брати і батьки в першу неділю серпня дарують сестричкам солодощі, квіти і милі подарунки, висловлюючи свою любов і вдячність за підтримку в складних обставинах.

День народження шампанського

Історія шампанського починається з ченця абатства Отвільєр – отця П'єра Періньйона. Він відповідав за поповнення продовольчих запасів, а також мав захоплення - виробництво вин, тому й часто експериментував у цій сфері.

4 серпня 1668 р. П'єр попросив братів-аббатів продегустувати його новий "винахід" - вино з бульбашками та сріблястою легкою піною.

Ще цього дня:

1914 - Створено Бойову управу українських січових стрільців - організаційно-координаційний центр легіону УСС;

1914 - У Львові створено Спілку визволення України (СВУ) на чолі з Дмитром Донцовим;

1922 - Під час похорону винахідника телефону Александера Белла в Північній Америці було вимкнено протягом хвилини 13 мільйонів апаратів;

1926 - На площі Пікаділлі встановлено перші в Лондоні світлофори;

1934 - На "Криворіжсталі" запущено першу доменну піч;

1962 - Відправлено до в'язниці лідера організації Африканський національний конгрес Нельсона Мандели, там він провів 28 років;

1995 - У Хорватії почалася операція "Буря" проти сербських сепаратистів, що тривала до 7 серпня;

2020 - Вибухи в порту Бейрута.

Пам'ятні дати:

190 років від дня народження Джона Венна (1834-1923), англійського логіка, філософа, творця діаграми Венна;

170 років від дня народження Марії Костянтинівни Заньковецької (справжн. - Адасовська) (1854-1934), української акторки, співачки, театральної діячки;

110 років від дня заснування (1914) у Львові Спілки визволення України.

Церковне свято

Цього дня відзначають пам'ять святої Євдокії, яка жила в 4 столітті і була знатною римлянкою. Разом із 9000 християн її взяли в полон війська перського царя Сапора. У в’язниці, свята проповідувала серед перських жінок і багатьох із них навернула в християнство. За це вона зазнала жорстоких катувань, а потім була обезголовлена.

Іменини: Олексій, Андрій, Денис, Дмитро, Іван, Іван, Костянтин, Кузьма, Михайло, Семен, Дарина, Ірина.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини