3 жовтня. Що відзначають в цей день?

3 жовтня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 953 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 953 RUSSIAN AGRESSION

3 жовтня відзначають Всесвітній день тверезості та боротьби з алкоголізмом, Всесвітній день грибників.

В Україні – День техніків, у Німеччині - День німецької єдності, у Кореї - День заснування нації, у Таїланді - фестиваль вегетаріанців.

Православна церква вшановує пам'ять святого священномученика Діонісія Ареопагіта.

Всесвітній день тверезості та боротьби з алкоголізмом

Щорічно 3 жовтня в багатьох країнах проводять заходи в межах Всесвітнього дня тверезості та боротьби з алкоголізмом.

Дата ця не належить до офіційних, оскільки не має такого статусу і не була заснована жодною з міжнародних організацій. Проте медики та соціальні працівники по всьому світу б'ють на сполох і закликають людство звернути увагу на проблему алкоголізації та її наслідки.

Особливу насторогу викликає поширення вживання алкогольних напоїв у середовищі молоді та підлітків. Нерідко правоохоронні органи, органи соціального захисту та медичні установи стикаються з випадками алкогольного отруєння серед старших школярів.

Вважається, що 3 жовтня було обрано як дату проведення Всесвітнього дня тверезості та боротьби з алкоголізмом на згадку про Джона Фінча - громадського діяча США кінця 19 століття, який боровся з пияцтвом. Усе своє життя ця людина присвятила просвітництву населення штату, в якому жила, проводячи лекції та семінари на тему шкоди алкоголю і боротьби з алкоголізмом.

День німецької єдності

День німецької єдності - національне свято в країні. Його відзначають у день успішного офіційного возз'єднання Західної та Східної Німеччини 3 жовтня 1990 року.

Одночасно з об'єднанням цей день проголошено офіційним національним святом і державним вихідним днем, також скасовано національне свято колишньої ФРН - 17 червня.

День заснування держави в Південній Кореї

Свято встановлено на честь утворення першої держави корейської нації 2333 року до нашої ери легендарним королем-богом Тангун Вангомом. За легендою, Тангун був сином небесного владики і, спустившись на землю, щоб жити з людьми, він заснував державу Стародавній Чосон.

У 1909 році цей день набув статусу національного свята. Але спочатку його відзначали в третій день десятого місяця за місячним календарем, а в 1949 році було ухвалено рішення відзначати його 3 жовтня за григоріанським календарем.

Ще цього дня:

1906 - Міжнародним сигналом лиха було затверджено сигнал SOS (раніше діяв сигнал CQD);

1917 - У Чигирині розпочався Всеукраїнський з'їзд козацтва, під час якого затвердили статут організації та обрали її Генеральну раду на чолі з Павлом Скоропадським;

1925 - Відкрили Харківський державний театр опери та балету;

1926 - У Празі розпочався Перший український науковий з'їзд;

1929 - Королівство сербів, хорватів і словенців отримало офіційну назву Югославія;

1932 - Королівство Ірак отримало повну незалежність від Великої Британії;

1935 - Розпочалася італійсько-абіссинська війна;

1942 - Німці вперше випробували ракету Фау-2;

1945 - Створено Всесвітню федерацію профспілок;

1952 - Велика Британія провела випробування своєї першої ядерної бомби;

1952 - У Лос-Анджелесі зроблено перший відеозапис на магнітну стрічку;

1973 - Пам'ятник видатній українській поетесі Лесі Українці відкрито в Києві;

1990 - Завершився процес об'єднання Східної та Західної Німеччини, щороку відзначається як День Німецької єдності;

2003 - Філософ, доцент кафедри культури ЛНУ ім. Івана Франка, Станіслав Шендрик вчинив акт самоспалення на знак протесту проти незаконного продажу міською владою земельної ділянки, що належала йому згідно з судовим рішенням;

2013 - Україна стала асоційованим членом CERN.

Цього дня:

125 років від дня народження Костя (Костянтина Олексійовича) Гордієнка (1899-1993), українського письменника, журналіста, фольклориста;

120 років від дня народження Чарлза Джона Педерсена (1904-1989), американського хіміка, лауреата Нобелівської премії в галузі хімії (1987);

45 років від дня народження Олександра Мирославовича Мариняка (1979) - учасника російсько-української війни, Героя України, (м. Броди, нині Золочівський район Львівської області). 8 березня 2022 року росіяни збили український гелікоптер Мі-24 в районі селища Кулажинці Київської області, внаслідок чого полковник Олександр Мариняк загинув. Похований у рідному місті Броди.

Церковне свято:

День пам'яті святого священномученика Діонісія Ареопагіта

Діонісій був афінським аристократом і членом Ареопагу, стародавнього суду Афін, який розглядав справи, пов'язані з моральними і релігійними питаннями. Діонісій став християнином після проповіді апостола Павла, описаної в Діяннях апостолів. Його перетворення стало важливим свідченням для християнства.

Після прийняття віри він став першим єпископом Афін. Діонісій активно проповідував християнство, залучаючи до нього багатьох прихильників. За свідченням традиції, Діонісій зазнав гонінь за свою віру і, врешті-решт, став мучеником. Його смерть сталася за часів імператора Діоклетіана, коли християни зазнавали жорстоких переслідувань.

Іменини: Антон, Денис, Іван, Павло, Петро.

За інформацією interfax.

Підписуйтесь на телеграм канал Gazetahm.org
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини