30 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

30 червня. Що відзначають в цей день та прикмети

Яке церковне свято відзначається сьогодні

30 червня в православній церкві шанується пам'ять мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла, які, згідно з житієм, були рідними братами. Їхній батько був знатним персом-язичником, а мама – християнкою. Вона виховала синів у своїй вірі. Їх хрестив пресвітер Євноік. У народному календарі ця дата отримала такі назви: Мануїл, Мануйло і Савелій, Молодий Ярило.

30 червня день в історії

У 1520 році іспанські конкістадори стратили імператора ацтеків Монтесуму II.

У 1810 році Королівство Голландія включено до складу Французької імперії.

30 червня 1894 року в Лондоні був відкритий знаменитий Тауерський міст. Будівельні роботи розпочалися 21 червня 1886 року і тривали протягом 8 років. На будівництво було витрачено понад один мільйон фунтів. Тауер бридж, або Тауерський міст, виконує важливу функцію: в нормальному режимі по ньому їде нескінченний потік машин. У певні години міст розсувається, щоб пропустити велике судно. 60-метрові цегляні підвалини моста імітують форму готичних веж. Крім проїжджої частини, на мосту влаштований перехід для пішоходів, службовець для зв'язку між берегами при розведеному нижньому прольоті і обслуговується сходами і ліфтами всередині веж. Тауер бридж вже більше ста років є візитною карткою британської столиці. Англійці ласкаво називають його «сталевим скелетом в кам'яній сорочці». З веж моста відкривається чудовий вид на місто, а на його тлі люблять фотографуватися туристи з усього світу.

У 1908 році у Східному Сибіру, в басейні річки Підкам'яна Тунгуска, впав та вибухнув "Тунгуський метеорит".

У 1908 році в Одесі пройшов перший у Російській імперії політ на аеростаті.

У 1910 році закінчено укладання телефонного кабелю між Європою і Південною Америкою.

У 1913 році почалася Друга балканська війна.

У 1940 році за наказом Геринга розпочалася повітряна блокада Великої Британії.

У 1941 році Українські Національні збори у Львові проголосили Акт відновлення Української Держави й створили Українське Державне Правління під проводом Ярослава Стецька.

У 1947 році у Мюнхені відновило роботу Наукове товариство імені Тараса Шевченка, перенесене зі Львова.

У 1948 році Вільям Шоклі, Волтер Браттейн і Джон Бардін з "Bell Laboratories" оголосили про створення транзистора.

У 1988 році за непокору церковній реформі папа Іван Павло II відлучив від церкви французького архієпископа Лефебра.

У 1991 році у Сімферополі закінчилася перша сесія Курултаю кримських татар, на котрій був сформовано Національний меджліс на чолі з Мустафою Джемілєвим.

У 1992 році прийнятий закон про поділ повноважень між державними органами України й Автономною Республікою Крим.

У 2013 році почався антиміліцейський протест у селищі Врадіївка. Протести тривали з 30 червня 2013 року до 3 липня 2013 року, і були викликані груповим зґвалтуванням та замахом на вбивство жительки селища Врадіївки Ірини Крашкової. Потерпіла вказала на двох офіцерів міліції — Дмитра Поліщука та Євгена Дрижака, а також місцевого таксиста Рябиненка. Відмова суду та міліції затримати одного із підозрюваних викликала масові акції непокори у селищі.Після масових протестів, які супроводжувались штурмом будівлі районного відділку міліції, звільнено з посади прокурора Врадіївського району, а також відсторонено від виконання обов'язків начальника Врадіївського РВВС та начальника УМВС у Миколаївській області Валентина Парсенюка.

Яке свято відзначають 30 червня

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день соціальних мереж, Міжнародний день Сейлор Мун, Міжнародний день астероїда, День «Секунди координації», Міжнародний день парламентаризму.

В Азербайджані - День закоханих, в Білорусі - День економіста, в США - День Національної організації жінок, День коктейлю «Май Тай», День спостереження за метеоритами, День пергаменту, День прикиду, в Індії - Remna Ni, на Філіппінах - День Філіппіно-іспанської дружби, в Конго - День Незалежності, в Домінікані - День вчителя, в Гватемалі - День Армії, в Ізраїлі - День Військово-морського флоту, в ЦАР - День загальної молитви, в Єгипті - річниця протестів 30 червня, в Судані - День революції.

Що сьогодні не можна робити

  • Сон з 29 на 30 червня виповниться через місяць. Якщо цього не відбудеться, то не варто чекати його виконання в майбутньому. Розповідати про те, що вам приснилося нікому не можна. Сновидіння, побачене вдень 30 червня, віще, але втілиться в життя воно не скоро.
  • Сьогодні не можна нехтувати своєю безпекою: не виходьте з дому, якщо погано почуваєтесь, не ходіть темними вулицями, не йдіть наодинці у ліс тощо.
  • Також у цей день не бажано провокувати конфлікти та відповідати образою на образу, адже це може спричинити бійку.

Прикмети на 30 червня

  • Веселка ввечері – на хорошу погоду.
  • Якщо дощ після полудня почався, то буде лити весь день.
  • Багряний захід – до вітру або бурі.
  • Вночі гроза – вдень хороша погода.
  • При заході сонця зоря золотиста, жовта, рожева (але не червона) – до ясного і теплого дня.
  • Відсутність роси вказує на те, що скоро піде дощ.
  • Часті зірниці – до багатого врожаю.
  • На поверхні землі з'явилися дощові черви – до опадів.
  • Вранці трава суха – до вечора піде дощ.

30 червня іменини

Емілія, Ізмаїл, Максим, Мануїл, Пелагея, Савелій.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ВІННИЧЧИНІ СБУ ВИКРИЛА ОРГАНІЗАТОРІВ НЕЗАКОННОЇ ВИРУБКИ ЛІСУ: ЗАВДАЛИ ЗБИТКІВ ДЕРЖАВІ НА 1,5 МЛН ГРН

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини