30 травня. Що відзначають у цей день

30 травня. Що відзначають у цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 96 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 96 RUSSIAN AGRESSION

30 травня – Всесвітній день боротьби з астмою та алергією, День жіночої емансипації та Міжнародний день обіймів вашої кішки. У Польщі – День прийомного батьківства, у Хорватії – День держави та парламенту, в Іспанії – День Канарських островів, у Перу – Національний день картоплі, а в Нікарагуа – День матері.

Православні християни вшановують пам'ять апостола Андроніка та святої Іунії, праведного Іона Одеського. А у католиків – День святої Жанни д'Арк, святого Фернанда Кастильського.

Також у цей день у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день боротьби проти астми та алергії

Статистика свідчить, що у світі понад 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. Однією з причин хвороби є величезне антигенне навантаження на організм через негативний вплив природних та техногенних дратівливих факторів. Алергічні захворювання найбільш поширені в мегаполісах - тут рівень захворюваності може досягати 60% від населення.

День жіночої емансипації

Емансипація жінок —надання жінкам рівноправності у суспільному, трудовому та сімейному житті. Вона передбачає право жінок на освіту, вибори до державних органів влади, право на працю та рівну зарплату з чоловіками.

За даними Heinrich-Böll-Stiftung, загальна ситуація у світі навіть зараз доволі сумна. Жінки часто працюють нарівні із чоловіками, але платять їм за це менше. Жінкам важче отримати керівні посади, зокрема й пробитися до державної влади, навіть на регіональному рівні. Крім того, у більшості країн світу досі вважається, що домашні справи та виховання дітей є обов'язком жінки, незалежно від того працює вона чи ні.

Міжнародний день обіймів вашої кішки

30 травня щорічно проводиться Міжнародний день обіймів вашої кішки. У цей день для всіх любителів цих тварин з'являється чудова нагода показати свою любов до чотирилапого домашнього улюбленця.

Ще цього дня:

1896 - У Нью-Йорку зафіксовано першу в історії ДТП: велосипедист зламав ногу під час зіткнення з автомобілем:

1921 - Було засновано Донецький гірничий технікум (з 1926 - гірничий інститут);

1923 - У Празі заснували Українське історико-філологічне товариство;

1942 - Авіація Великої Британії здійснила перший масовий наліт на Третій Рейх - у рейді брали участь близько тисячі літаків;

1985 - У Франції на авіакосмічному салоні відбулася перша презентація літака Ан-124 "Руслан";

1999 - У Мінську в тисняві в переході станції метро "Немига" загинуло 54 особи, сотні поранені;

2000 - У день похорону українського композитора Ігоря Білозіра, який помер від травм, отриманих у бійці з російськими шовіністами, на вулиці Львова вийшли понад 100 тисяч людей.

Церковне свято:

30 травня вшановують пам'ять апостола Андроніка та святої Юнії, Праведного Іона Одеського.

Святі були родичами апостола Павла та сподвижниками у його апостольських трудах.

Святий Андронік був єпископом Сирмії Панонської, але проповідував і в інших країнах. Відомо, що він навернув у християнство безліч язичників, руйнував язичницькі храми, будував церкви, творив чудеса.

Іменини: Євдокія, Єфросинія, Степан, Фелікс, Ян, Жанна, Андрій, Василь.

За інформацією interfax

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

З ТРАВНЯ СКАСОВУЮТЬ ВИПЛАТИ ДЛЯ ЧАСТИНИ ВНУТРІШНІХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини